گیاهان به دلیل عدم تحرک بیشتر از سایر موجودات تحت تاثیر تنشهای محیطی قرار میگیرند یکی از این تنشها سرما و برودت هوا در فصل زمستان است و گیاهانی که قادر نباشند سرما و یخبندان را تحمل کنند به احتمال زیاد از بین خواهند رفت. در طبیعت گیاهانی که در مناطق سردسیری رشد میکنند از مقاومت بالاتری نسبت به سرما برخوردارند در نتیجه در زمان کاشت گیاهان مختلف در مناطق سردسیری باید از نهالهای مقاوم به سرما استفاده کرد.
در مناطق معتدل به طور طبیعی درختچهی فندق رشد و نمو میکند اما با توجه به ارزش اقتصادی که این دانه خوراکی دارد برخی از باغداران تمایل دارند که آن را به شکل تجاری در مناطق سردسیری و نیمه سردسیری کاشت کنند و با توجه به سرما و برودت هوا در این مناطق باید از ارقامی استفاده کنند که سازگاری بالاتری در برابر سرما و یخبندان دارند در این مقاله قصد داریم در راستای کمک به این باغداران به معرفی درخت فندق سردسیری بپردازیم.
درختچهی فندق آب و هوای خنک در فصل تابستان و هوای سرد در فصل زمستان را برای رشد و بقا میپسندد اما برخی از ارقام آن به راحتی در مناطق سردسیری و نیمه سردسیر رشد میکنند و بازدهی مطلوب و اقتصادی دارند این ارقام برای رشد و باردهی بهتر نیاز سرمایی بیشتری نسبت به دیگر ارقام فندق دارند و غالبا دیرگل هستند و شکوفههای آنها از خطر سرمای بهاره در امان هستند و به طور کلی در برابر سرما مقاومت بالایی دارند.
کاشت نهال فندق نگرت در ابتدا در کشور اسپانیا رواج داشت و به دلیل داشتن مزیتهای بسیار به سرتاسر دنیا ارسال شد از طرفی به خاطر مقاومت بالا به سرما و دیرگل بودن به عنوان یک رقم سردسیری و نیمه سردسیری معرفی شد که قادر است سرمای کمتر از 7 درجه سانتی گراد به مدت 800 تا 1200 ساعت را سپری کند تا پس از رسیدن به سن بلوغ بتواند در هر هکتار سالانه 6 تا 8 تن میوه مرغوب را تولید کند.
این نهال زود بازده است و اگر در پاییز کاشته شود یک سال بعد از کاشت و اگر در بهار کاشته شود دو سال بعد از کاشت شروع به میوه دهی می کند و در سال پنجم یا ششم به سن بلوغ و باردهی اقتصادی میرسد و به دلیل مقاومت بالا به آفات و بیماریها و سیستم ریشهایی قوی قادر است دست کم طی 80 تا 90 سال عمر مفید خود میوههایی با پوست نازک و خوشمزه و پرفروش را تولید کند.
نهال فندق سگروب جز نهالهای قدیمی و اصیل در کشور ترکیه است و نیاز آبی کمی دارد اما رطوبت نسبی محیط را دوست دارد و در ارتفاعات 800 تا 1200 متری از سطح دریا قابلیت کاشت دارد همچنین این نهال دیرگل نیاز سرمایی معادل با 1200-800 ساعت در سرمای 7- درجه سانتی گراد دارد بنابراین بسیار مناسب برای کاشت در مناطق نیمه سردسیری و معتدل است.
در صورت وجود شرایط ایده آل در جهت رشد، قادر است اولین گلهای خود را در نیمه دوم فروردین ماه سال دوم بعد از کاشت تشکیل دهد که برای تلقیح بهتر این گلها نیاز به کاشت رقم گرده زا به نسبت 1 به 9 است که بعد از باروری گلها، میوههای بسیار مرغوبی تشکیل میدهد که در حدود 6 تا 8 تن در هر هکتار بر آورد شده است.
نهال فندق داویانا از مقرون به صرفهترین ارقام فندق تلقی میشود زیرا ارتفاع این درختچه کوتاه است پس هزینه ای کاشت، داشت و برداشت پایینی دارد و از طرفی سالانه در هر هکتار حداقل 8 تن میوه درشت و خوش طعم تولید میکند اما برای برداشت چنین میوهایی باید سه تا پنج سال بعد از کاشت منتظر ماند و میوههای آن نه تنها به عنوان تازه خوری بلکه در تهیه آجیل، انواع شیرینیها و دسرها کاربرد دارد.
این نهال دیرگل و مقاوم به سرما در مناطق سردسیر و مرطوب قابلیت کاشت دارد که این مناطق در زمستان پربارش و در تابستان خنک و معتدل هستند و در ارتفاع300 تا 1200 متری از سطح دریا واقع شدهاند و قادرند در زمستان نیاز سرمایی این نهال را در سرمای منفی 7 درجه سانتی در حدود 800-600 ساعت به راحتی برطرف سازند.
اگر باغداران به دنبال رقمی هستند که تجاری، دیرگل و پربازده که متناسب با اقلیم سردسیر باشد نهال فندق مروی گزینه بسیار شایستهایی است زیرا آب و هوای معتدل سرد کوهستانی را به راحتی تحمل میکند و به سرمای 7- درجه سانتی گراد به مدت 100 تا 800 ساعت احتیاج دارد تا بعد از گذشت 2 یا 3 سال از زمان کاشت گلهای خود را در اواسط فروردین ماه ظاهر کند و میوههایی به تعداد کم و نوبرانه تولید کند.
این نهال بعد از رسیدن به سن بلوغ و در صورت داشتن شرایط مناسب برای پرورش میتواند در هر هکتار 6 تا 8 تن فندق صادراتی تولید کند که این فندقها گرد کوچک با پوستی نازک، سفید رنگ و مناسب برای خشکبار هستند.
در زمان کاشت این نهال باید با توجه به شیب زمین فواصل کاشت را مشخص کرد به نحوهی که در اراضی بدون شیب و مسطح در فواصل 4 در 4 متر و در اراضی با شیب ملایم در فاصلههای 3 در 4 متر کاشته شود همچنین به تنهایی میتواند گرده افشانی را انجام دهد بنابراین هزینههایی که قرار است صرف کاشت رقم گرده زا شود میتوان برای عملیات داشت و نگهداری از آن در نظر گرفت.
نهال فندق مورل اسپانیایی پس از ورود به ایران عمدتا به صورت دیم کاشت میشود و به دلیل دیرگل بودن و مقاومت بسیار خوبی که به سرما و یخبندان دارد در مناطقی با آب و هوای سرد کوهستانی که در ارتفاع 100 تا 2000 متری از سطح دریا قرار گرفتهاند به خوبی رشد میکند به شرطی که نیاز سرمایی آن برای گلدهی و میوه دهی در دمای کمتر از 7 درجه سانتی گراد به مدت 100 تا 800 ساعت تامین شود.
گلهای آن برای تلقیح و تشکیل میوه نیار به رقم نر یا گرده زا ندارد و میوههای آن بعد از 2 سال از زمان کاشت بر روی شاخههای آن قابل مشاهده هستند و این نهال پس از رسیدن به سن اقتصادی میتواند 7-6 تن فندق گرد، خوشمزه با پوست نازک و تجاری تولید کند و به طور کلی میتوان گفت اگر به دنبال رقمی سردسیری و پرفروش از فندق هستید به این رقم توجه ویژه کنید.
نتیجه گیری
یکی از مهمترین نکاتی که در کاشت فندق باید در نظر داشت سازگاری آن با اقلیم منطقه است و چناچه قصد دارید در مناطق سردسیری و نیمه سردسیری باغات فندق را احداث کنید میبایست قبل از خرید نهال فندق با کارشناسان کارآزموده کشاورزی که در زمینه فروش نهال فندق تخصص دارند مشورت کنید زیرا آنها تمام نکات لازم برای رشد و باروری نهال فندق آگاه هستند و با راهنمایی صحیح، باغداران را در انتخاب بهترین نهال فندق یاری میکنند.
یکی از راههای ارتباط با این کارشناسان مراجعه حضوری به نهالستانهای معتبر و مجوز دار در منطقه است و یا به صورت غیر حضوری (تلفنی و آنلاین) با آنها میتوان در تماس بود که در این صورت میتوانید به سایت معتبر و رسمی آنها مراجعه کنید و هر گونه اطلاعاتی را که بخواهید از جمله قیمت نهال فندق را دریافت کنید.
نظرات کابران