بررسی ارقام زود بازده و دیر بازده نهال فندق

بررسی ارقام زود  بازده و دیر بازده نهال فندق

در دنیای امروز قبل از شروع هر کاری باید از دید سرمایه گذاری آن را بررسی کرد که آیا سود حاصل از این کار بیش از زمان و هزینه مصرف شده است یا خیر، در صورت پاسخ مثبت به این سوال می‌توان در زمینه کاری مورد نظر سرمایه گذاری کرد و یکی از زمینه‌های کاری که می‌توان برای سرمایه گذاری مد نظر قرار داد احداث باغات میوه است که باید قبل از شروع کار نسبت هزینه‌های صرف شده به میزان باردهی محصول مورد ارزیابی قرار گیرد.

بنابراین قبل از احداث باغ باید محصولی را برای کاشت انتخاب کرد که در بازه زمانی کوتاهی به باردهی می‌رسد که به اصطلاح به این رقم زود بازده می‌گویند و یا اگر در بازه زمانی بلندتری به باردهی می‌رسد اما رقمی پربار یا سازگارتری با شرایط نامساعد محیطی باشد که به اصطلاح به آن‌ها دیر بازده می‌گویند و هدف از تحریر این مقاله معرفی ارقام زود بازده و دیر بازده فندق است که بتوان بهترین نهال فندق را برای کاشت انتخاب کرد.

بررسی ارقام زود بازده و دیر بازده نهال فندق

با ارقام زود بازده فندق آشنا شوید

  • نهال فندق روند دو پیمون

این نهال فرانسوی بعد از ورود به ایران به دلیل زود بازده بودن ( باروری در همان سال نخست بعد از کاشت)، باروری بالا (6 تا 8 تن در هکتار) و سازگاری با اقلیم معتدل و نیمه گرمسیری کشور به خوبی توانست مورد استقبال در بین باغداران برای کاشت قرار بگیرد البته این نهال به سرما حساس است اما برای رفع نیاز سرمایی به سرمایی معادل با 1200-800 ساعت در سرمای 7- درجه سانتی گراد دارد.

این نهال زود گل و زودرس در اواخر اسفند گل‌های خود را شکوفا می‌کند و میوه‌های آن در اواخر مرداد ماه رسیده وقابل برداشت هستند و میوه‌های درشت، مرغوب چرب و روغنی دارد، از دیگر ویژگی‌های این نهال به عمر مفید 90 سال آن می‌توان اشاره کرد که با توجه سازگاری و بازدهی بالا سودی قابل توجه را نصیب باغدار می‌کند.

  • نهال فندق لونگ داسپاین

متخصصان کشاورزی مبدا اصلی این نهال را کشور انگلستان می‌دانند و آن را بیشتر به صورت قلمه زنی تکثیر می‌کنند و برای کاشت در مناطق نیمه گرمسیری و معتدل مهیا می‌کنند و اگر 800 -1200 ساعت سرما 5- درجه سانتی گراد در زمستان دریافت کند می‌تواند در همان سال نخست بعد از کاشت به بار بنشیند و از سال سوم یا چهارم به بعد هر درخت آن قادر است 6000 کیلوگرم باردهی داشته باشد.

این نهال اگر در شرایط مساعد برای پرورش قرار بگیرد 30 سال عمر اقتصادی خواهد داشت و میوه‌هایی به وزن 2 تا 7 گرم، سفید رنگ و خوش طعم تولید می‌کند به همین دلیل آجیلی مرغوب برشمرده می‌شود و ارزش صادرات دارد

  • نهال فندق دوجیفونی

این نهال غیر بومی از همان سال اول یا دوم بعد از کاشت شروع به تشکیل گل و میوه می‌کند و در سال پنجم تا ششم به حداکثر باردهی یعنی 8-6 تن در هکتار می‌رسد از دیگر دلایل تجاری بودن این رقم نیاز آبی کم، سازگار با خاک‌های سنگین، پا کوتاه بودن و خودزایی بسیار بالای آن است.

در ضمن برای کاشت این نهال باید به نیاز سرمایی آن که در حدود 500 تا 1800 ساعت در دمای 7- درجه سانتی گراد است توجه کرد برای این منظور باید آن را در مناطق نیمه گرمسیری تا نیمه سردسیری کاشت تا این نیاز برطرف شود از طرفی به دلیل رطوبت دوست بودن این نهال از احداث باغات آن در مناطق خشک باید صرف نظر کرد.

  • نهال فندق گردویی

این نهال بومی ویژگی‌های منحصر به فردی زیادی نظیر سیستم دفاعی قوی، نیاز آبی کم، ریشه زایی قوی، هزینه کم برای داشت و مراقبت، زود گل بودن دارد که علاوه بر این محاسن زود بازده، زود رس و پر بار نیز است به نحوه‌ی که در همان سال اول بعد از کاشت گل‌های خود را در آغاز بهار نمایان می‌کند و میوه‌های آن در اواخر پاییز قابل برداشت هستند و در سن 5 تا 6 سالگی 6 تا 8 تن میوه در هکتار تولید می‌کند.

این نهال به دلیل زود گل بودن می‌تواند در مناطق نیمه گرمسیری مرطوب رشد کند و برای تولید جوانه‌های گل به دمای 8- درجه سانتی گراد به مدت 400 تا 800 ساعت در زمستان نیاز دارد که بعد از لقاح این گل‌ها در بهار میوه‌هایی سنگین، درشت، کاملا سفید، خوش طعم با غلاف چوبی و حنایی رنگ تولید می‌کنند که از نظر ظاهری به گردو شباهت دارد.

  • نهال فندق قزوین

این نهال بومی، پربار و سازگار با اقلیم اکثر نواحی کشور به خصوص مناطق نیمه گرمسیری و معتدل است و گرمای بالای 40 درجه سانتی گراد را تحمل می‌کند اما برای اینکه در همان سال اول پس از کاشت جوانه‌های گل و میوه را تشکیل دهد نیاز دارد سرمایی برابر با 7- درجه سانتی گراد را به میزان200-800 ساعت پشت سر بگذارد.

اگر به خوبی به این نهال رسیدگی شود 90 سال عمر مفید خواهد داشت که در این مدت سالانه 6 تا 7 تن میوه مرغوب صادراتی تولید می‌کند و وزن هر عدد میوه آن 10 تا 15 گرم است و دو سوم از این وزن متعلق به مغز میوه است و علاوه بر طعم شیرین و رنگ سفید به دلیل درصد روغن بالا موجود در مغز میوه از آن روغن گیری می‌کنند.

بررسی ارقام زود بازده و دیر بازده نهال فندق

با ارقام دیر بازده فندق آشنا شوید

  • نهال فندق داویانا

این رقم ابتدا در دانشگاه کمبریج انگلستان مورد تحقیق گسترده قرار گرفت و پس بررسی و تغییراتی ژنتیکی بر روی آن به بازارهای دنیا معرفی شد و با توجه به سازگاری با آب و هوای زادگاهش و دیرگل بودن برای کاشت در مناطق سردسیری و معتدل برگزیده شد و در زمستان قادر است سرمای 7- درجه سانتی گراد به مدت 600 الی 800 ساعت را پشت سر بگذارد تا جوانه‌های آن آماده رشد در بهار شوند.

این نهال دیربازده و دیررس است و به 3 تا 5 سال زمان پس از کاشت نیاز دارد که به مرحله باردهی برسد و در صورت رسیدگی مناسب باغدار عملکردی معادل 8 تن در هکتار دارد که میوه‌های آن به دلیل کیفیت بالا قابلیت صادرات دارند از طرفی به دلیل قامتی کوتاه هزینه‌های برداشت پایینی دارد بنابراین می‌توان گفت این نهال کاملا اقتصادی است.

  • نهال فندق گانسل برت

این نهال تجاری و غیر بومی از کشور آلمان وارد ایران شده است و یکی از نهال‌های قوی با رشد بسیار مطلوب، مقاوم به سرما و عوامل بیماریزا است که برای داشتن چنین رشد مطلوبی نیاز دارد در مناطق معتدل و نیمه سردسیری که رطوبت و گردش هوای مناسبی دارد کاشته شود و باید در این مناطق نیاز سرمایی آن به مدت حداقل 800 و حداکثر 1200 ساعت سرمای 7- درجه سانتی گراد برطرف شود.

این نهال در سال سوم بعد از کاشت باردهی را آغاز می‌کند اما از سال پنجم تا سی و پنجم امکان برداشت 7 تن میوه مرغوب و با کیفیت در هکتار وجود دارد که از نظر ظاهری میوه‌های آن نسبتا کروی اما کشیده، سفید شیری رنگ، خوش طعم و عطر و دیررس هستند.

  • نهال فندق گروسال

این نهال در ابتدا در کشور اسپانیا کاشت می‌شد سپس به سایر کشورهای جهان صادر شد و نام علمی آن ژیرونل است و برای کاشت در مناطق معتدل و نیمه گرمسیری که از سطح دریا 1500 تا 2500 متر اختلاف ارتفاع دارند مناسب است همچنین سرما دوست است بنابراین با قرار گیری در هوای منفی 7 درجه سانتی گراد به میزان 800-600 ساعت آماده باروری در بهار می‌شود.

باردهی این رقم در سال پنجم بعد از کاشت است بنابراین رقمی دیر بازده اما پربازده بودن (4-5 تن در هکتار) است و به دلیل داشتن میوه‌ایی با کیفیت، داشتن تنه‌ایی قوی و تولید پاجوش‌های بسیار کم برای کاشت مناسب است.

  • نهال فندق مروی دوبول

یکی از نهال‌های پرطرفدار و کاملا اقتصادی که از کشور اسپانیا به دنیا معرفی شد نهال فندق مروی دوبول نام دارد این نهال دیربازده، دیررس اما پربازده و پرسود است معمولا از سال دوم یا سوم بعد از کاشت شروع به تولید میوه نوبرانه می‌کند و با رسیدن به سن بلوغ 6 تا 8 تن محصول صادراتی تولید می‌کند و میوه آن به علت خوش طعمی، رنگ سفید شفاف و پوست نازک بودن به عنوان خشکبار مصرف می‌شود.

این نهال برای رشد و تولید میوه با کیفیت نیاز به گذراندن 100 تا 800 ساعت سرمای منفی 7 درجه سانتی گراد دارد که این شرایط دمایی در مناطق معتدل متمایل به سرد کوهستانی با اختلاف ارتفاع 100- 1500 متر از سطح دریا میسر است در ضمن برای تولید میوه مرغوب نیازی به کاشت رقم گرده زا ندارد.

بررسی ارقام زود بازده و دیر بازده نهال فندق

جمع بندی

همانطور که گفته شده باید قبل از احداث باغات فندق از دید سرمایه گذاری به آن توجه کرد در این صورت می‌توان باغات تجاری فندق را تاسیس کرد برای این منظور قبل از خرید نهال باید ارقام زودبازده، مقاوم یا پربار فندق را مد نظر قرار داد و با توجه به اقلیم منطقه و عوامل نامساعد محیطی موجود در منطقه بهترین رقم را انتخاب کرد و یکی از عواملی که در پیش برد این محق کمک شایانی به باغداران می‌کند انتخاب نهالستانی معتبر و دارای مجوز است.

این نهالستان‌ها نه تنها سال‌هاست در زمینه‌ی عرضه و فروش نهال در سطح وسیع فعالیت دارند و ارقام مختلف و تجاری فندق را تولید می‌کنند که برای سرمایه گذاری و احداث باغ بسیار مناسب هستند بلکه قیمت نهال فندق را بر اساس ارزش و کیفیت آن ارزش گذاری می‌کنند و از طرفی چون تولید کننده عمده نهال فندق است قیمت نهال‌های آن‌ها با یک حساب سر انگشتی کاملا معقول و اقتصادی است.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال