بررسی بهترین ارقام زودبازده و دیربازده عناب

بررسی بهترین ارقام زودبازده و دیربازده عناب

اگرقصد احداث باغ عناب را دارید باید به این موضوع به خوبی فکر کنید که خواسته شما از احداث باغ چیست، آیا می‌خواهید در کمترین زمان ممکن محصول را برداشت کنید و روانه بازار نمایید و در سریع‌ترین زمان ممکن به سودآوری برسید یا می‌خواهید یک رقم تجاری با کیفیت تولید کنید هر چند زمان بیشتری طول بکشد که وارد بازار شود، با توجه به این موضوع باید بهترین نهال عناب متناسب با اقلیم را خریداری کنید.

ویژگی زود بازده یا دیر بازده بودن یک رقم برای خرید نهال مهم است پس با در نظر گرفتن هزینه‌های جاری در باغ می‌توان به این ویژگی اهمیت داد که کدام نهال عناب را خریداری کرد برای آشنایی با این ارقام می‌توانید با کارشناسان نهالستان‌های معتبر مشورت کنید و یا در این زمینه مطالعه و تحقیق کنید، این مقاله با هدف آشنایی با ارقام زود بازده و دیر بازده عناب تهیه شده است.

بررسی بهترین ارقام زودبازده و دیربازده عناب

ویژگی درخت عناب

زادگاه درخت عناب کشور چین است و از آن جا توسط مهاجران به سراسر دنیا فرستاده شده است، رویش این درخت در ایران قدمت طولانی دارد به طوری که به یکی از درختان بومی در خراسان جنوبی بدل گشته است و سازگاری زیاد با این اقلیم پیدا کرده است.

ارتفاع درخت عناب  بین 5-10 متر گزارش شده است و دارای تنه‌ای با چوب محکم و پوستی ناهموار که به صورت عمودی یا کج و معوج رشد می‌کند و شاخه‌های در هم تنیده آن دارای خارها و برگ‌های کوچک به رنگ سبز براق با حاشیه دندانه دارهستند، گل‌های این درخت کوچک و زرد رنگ و دو جنسی است و با تولید میوه کوچک، قرمز رنگ وچروکیده به شاخه‌ها ی درخت عناب آذین بسته‌اند.

گلدهی و میوه دهی عناب

گل‌های درخت عناب در اواخر بهار تا اوایل تابستان ظاهر می‌شوند و گل‌های این درخت کوچک، معطر، سبز مایل به زرد رنگ، دو جنسی دارای 5 گلبرگ، 5 کاسبرگ، 5 پرچم و 2 برچه هستند که گل‌های نر و ماده از طریق گرده افشانی به کمک حشرات لقاح پیدا می‌کنند و گلدهی و میوه دهی در چندین مرحله متوالی انجام می‌گیرد که سبب تشکیل میوه درشت و ریز روی درخت می‌شود و گل‌هایی که در آخر فصل ظاهر می‌شوند زمان کافی برای تشکیل و رشد میوه را ندارند.

برای تولید گل به دمای 22-24 درجه به مدت 15 روز و برای تولید میوه به حداقل 6-8 ساعت نور مستقیم در روز نیاز است، نیاز سرمایی درخت بین 400-200 ساعت در دمای کمتر از 7 درجه است و این میزان سرما برای گلدهی کافی است، بارش باران در فصل تابستان و تغییرات ناگهانی دما در فصل رشد منجر به ترک خوردن میوه عناب می‌شود.

زمان برداشت عناب با توجه به اقلیم منطقه‌ متفاوت است به نحوی که برداشت عناب‌های در شهرهای گرمسیری در اوایل مرداد و در نواحی کوهستانی در اوایل مهر آغاز می‌شود.

ارقام درخت عناب

درخت عناب مانند سایر درختان میوه در طی سالیان دراز خود را با شرایط آب و هوایی مختلف سازگار کرده‌ است و این سازگاری سبب بروز برخی صفات شده است یکی از این صفات زود بازده و دیر بازده بودن رقم است که می‌توان از این صفت برای انتخاب بهترین نهال عناب با توجه به نیازاستفاده کرد، در اینجا به معرفی ارقام زود بازده و دیر بازده می‌پردازیم.

ارقام زود بازده عناب

ارقام زود بازده ارقامی هستند که شروع باردهی آن‌ها از سال اول یا دوم پس از کاشت رخ می‌دهد و اگر به دنبال این هستید که در طی زمان کوتاه‌تری پس از کاشت محصول را روانه بازار کنید باید سراغ این ارقام بروید در ادامه به معرفی ارقام زود بازده می‌پردازیم.

  • نهال عناب ارمنی: این رقم بومی ارمنستان است و دمای 20- تا 40 را تحمل می‌کند بنابراین در مناطق گرمسیری تا نیمه سردسیری قابلیت کاشت دارد،ومقاوم به سرما و دیر گل است.

نهال عناب ارمنی زود بازده و پربار محسوب می‌شود زیرا در سال اول پس از کاشت باردهی را آغاز می‌کند که در سال پنجم وششم نیز زمان باردهی اقتصادی آن است و به میزان 4-6 تن در هکتار می‌رسد میوه عناب ارمنی کوچک و شیرین است که برای تازه خوری و تهیه دمنوش کاربرد دارد.

  • نهال عناب قائنات: این نهال بومی ایران و شهرستان قائنات است و به دلیل داشتن میوه خوش طعم با رایحه دلنشین و خواص دارویی جز ارقام تجاری محسوب می‌گردد، از ویژگی‌های این نهال به مقاومت در برابر گرما و کم آبی و دیرگل بودن و زودرس بودن می‌توان اشاره کرد.

این درخت در رده ارقام زود بازده و پربار قرار می‌گیرد به این دلیل که از سال دوم باردهی را شروع می‌کند و در صورت مدیریت صحیح باغ 5-4 تن در هکتار باردهی دارد و با داشتن عمر اقتصادی 60-70 سال گزینه مناسب برای سرمایه گذاری است.

  • نهال عناب بیرجند: این نهال همانطورکه از اسمش پیدا است بومی بیرجند است و به دلیل خواص دارویی که دارد از طرف شرکت‌های دارویی و بهداشتی مورد توجه قرار گرفته است و به طور گسترده صادرات می‌شود، این نهال به گرمای 40 درجه و سرمای 20- مقاومت دارد اما به رطوبت حساس است و از دیگر ویژگی‌های این نهال، دیرگل و زودرس بودن آن می‌توان نام برد.

این رقم در سال اول پس از کاشت میوه دهی را شروع می‌کند و اگر شرایط مناسب برای آن فراهم باشد به حداقل 3-4 تن در هکتار محصول با کیفیت می‌رسد پس در رده ارقام پربار و زود بازده جای دارد.

  • نهال شاه عناب : از قدیمی­ترین و تجاری­ترین ارقام عناب است و زادگاه آن کشور چین است، این نهال مقاومت بالایی در برابر گرمای 45 درجه تابستان، دمای 25 درجه سانتی گراد زیر صفر در زمستان، کم آبی و خشکی دارد و سن حیات این درخت بالای 50 سال و عمر مفید آن در حدود 45 سال است.

بررسی بهترین ارقام زودبازده و دیربازده عناب

ارقام اصلاح شده نهال شاه عناب در بازارموجود است که در همان سال اول پس از کاشت باردهی را آغاز می‌کنند اما در سال پنجم به حداکثر میزان باردهی می‌رسند و هر درخت در شرایط بهینه رشد قادر است بیش از 60 کیلوگرم بار تولید کند این درخت زودگل و تک پایه است.

  • نهال عناب سیرجان:از نام این نهال مشخص است که بومی سیرجان است و رقم تجاری و پرفروشی محسوب می‌گردد از ویژگی‌های این نهال می­توان به مقاومت بالای آن به سرمای شدید، خشکی، کم آبی و آفات و بیماری‌ها و همچنین دیر گل بودن اشاره کرد که با وجود این ویژگی‌ها قیمت نهال آن مناسب است.

میوه عناب سیرجان درشت و به اندازه  2برابر زیتون است و دارای طعم شیرین اما بوی تند است که در سال اول پس از کاشت بر روی درخت مشاهده می‌شود و تا سالیان دراز باردهی اقتصادی دارد.

  • نهال عناب گلابی: به دلیل شکل میوه این رقم که شبیه گلابی است به این نام معروف شده است و میوه این رقم گوشتی و بزرگ است و برای خشکبار کاربرد دارد، این درخت جز درختان زود بازده است به طوری که در سال اول پس از کاشت میوه دهی را آغاز می‌کنند و در سال چهارم و یا پنجم پس از کاشت به حداکثر عملکرد خود می‌رسد این درخت دیرگل و دیررس و پاکوتاه نیز هست.

 

ارقام دیر بازده عناب

ارقام دیربازده معمولا از سال سوم پس از کاشت باردهی را آغاز می‌کنند و این به معنی نیست که این ارقام کاربرد چندانی ندارند زیرا دارای صفاتی بی نظیری هستند که کشاورزان تمایل به کاشت آن‌ها دارند برای آشنایی بیشتربا ارقام دیر بازده به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت.

  • نهال عناب ژاپنی: این نهال بومی کشور ژاپن است و به دلیل داشتن میوه درشت و با کیفیت و سرشار از خواص دارویی به رقم صادراتی و با کیفیت تجاری مبدل گشته است از دیگر ویژگی‌های خاص این رقم به پا کوتاه بودن، بدون تیغ، دیر گل، دیررس و رطوبت دوست بودن آن می‌توان اشاره کرد.

این درخت با تحمل دمای 20- قابلیت کاشت در مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری، معتدل و نیمه سردسیری را دارد که می‌تواند 110 سال عمر کند که از این میزان 100 سال عمر مفید محسوب می‌شود که باردهی را از سال دوم پس از کاشت آغاز می‌کند و در صورت رسیدگی صحیح باغ به میزان 3تا 4تن میوه در هکتار تولید می‌کند.

  • نهال عناب ترکیه: این نهال نیز طرفداران خاص خود را دارد و زادگاه آن کشور ترکیه است، از ویژگی‎های منحصر به فرد این نهال می‌توان به مقاومت به بارش باران و رطوبت هوا، مقاومت در برابر سرمای زمستانه و دیررس بهاره و تحمل دمای 45 درجه در تابستان و 15- در زمستان اشاره کرد و این رقم با قامتی کوتاه و دارای شاخه‌هایی با خارهای باریک است.

در صورت وجود شرایط بهینه برای رشد تا 80 سال عمر می‌کند که عمر مفید این نهال بیش از 60 سال تخمین زده‌اند، درخت عناب ترکیه میوه شیرین و درشت به انداز زیتون را از سال سوم پس از کاشت تولید می‌کند و سالانه می‌تواند 3-4 تن در هکتار باردهی داشته باشد از همین رو جز ارقام پر بار محسوب می‌گردد.

جمع بندی

تمام ارقام زود بازده یا دیر بازده عناب دارای ویژگی‌های خاصی هستند که ارزش سرمایه گذاری دارند اما انتخاب هر کدام از آن‌ها به شرایط اقلیمی، نیاز بازار و … بستگی دارد مهمترین نکته ایی که در هنگام خرید نهال عناب باید دقت کرد محل خریدداری نهال است  و برای اطمینان از خرید نهال به نهالستان‌های معتبر مراجعه کنید زیرا فروش نهال عناب یک کار تخصصی است و در این نهالستان‌ها قیمت نهال عناب بدون واسطه به خریدار ارائه می‌شود.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال