رابطه مستقیمی بین شرایط اقلیمی با پوشش گیاهی منطقه وجود دارد و از روی پوشش گیاهی یک منطقه میتوان اقلیم آن را شناسایی کرد زیرا هر منطقه جغرافیایی دارای اقلیمی خاص است که در آن گیاهانی خاص و سازگار با آن اقلیم رشد میکنند به عنوان مثال درخت نخل نشان دهنده مناطق گرمسیری است و درخت گردو یا سیب حاکی از معتدل یا سردسیر بودن آن منطقه است بنابراین میتوان گفت هر گیاهی در طی تکامل با اقلیمی خاص سازگاری پیدا کرده است.
درخت آلبالو نیز ذاتا آب و هوای سرد و نیمه سرد را برای رشد میپسندد اما به دلیل وجود ارقام متنوع در این درخت قابلیت کاشت در مناطق نیمه گرمسیری را نیز دارد به شرطی که نیاز سرمایی آن برطرف شود اما از کاشت درخت آلبالو در مناطق گرمسیری باید خودداری کرد زیرا به دلیل تامین نشدن نیاز سرمایی آن قادر به رشد و تولید محصولی با کیفیت نخواهد بود.
باغدارانی که قصد کاشت و پرورش درخت آلبالو را در مناطق گرمسیری دارند لازم است در ابتدا یکسری اطلاعات نظیر ارتفاع محل باغ از سطح دریا و حداقل دمای منطقه در زمستان آگاه باشند همچنین با ارقام گرمسیری نهال آلبالو نیز آشنا باشند سپس تصمیم به کاشت نهال آلبالو بگیرند، در این مقاله قصد داریم هر گونه اطلاعاتی که در این زمینه لازم است در اختیار باغداران عزیز قرار دهیم.
همیشه از تاثیر سرما بر کاهش میزان محصول درختان میوه سخن به میان آمده است اما گرما نیز ممکن است به همان اندازه سبب افت محصول در این درختان شود زیرا میزان تحمل درختان میوه در برابر گرما متفاوت است.
درختان میوه در بین بازه دمایی 15 تا 35 درجه سانتی گراد بهترین عملکرد را از خود نشان میدهند اما اگر دمای هوا فرای 35 درجه سانتی گراد برود و مدت طولانی این دما ثابت بماند این درختان بسته به میزان تحملشان در برابر گرما علائم متفاوتی از خود بروز میدهند و اثراتی که تنش گرمایی بر روی درختان میگذارد به صورت مستقیم و غیر مستقیم ارزیابی میشود.
و از علائم گرمازدگی بر روی درختان میوه میتوان به پوسیدگی گلها، آفتاب سوختگی برگها، تاولی یا سفت شدن پوست میوه، ریزش شکوفهها، خشک شدن لبه برگها، پژمردگی برگها، پوکی و ریزش میوهها و عدم رشد جوانهها و خوشهها اشاره کرد.
جهت جلوگیری از تنش گرمایی در درختان میوه چند راهکار ارائه میشود از جمله:
آلبالو یکی از جذابترین میوههای تابستانه است که این میوه به دلیل داشتن رنگ قرمز و نحوهی قرار گیری آن بر روی شاخهها به شکل خوشهای یا گوشواره مانند درخت آلبالو را بسیار خوش منظره کرده است.
منشا درخت آلبالو با نام علمی Prunus cerasus، مناطقی در غرب آسیا و جنوب شرقی اروپا گزارش شده است و مناطقی که در عرضهای جغرافیای 35 تا 55 درجه واقع در دو نیم کره هستند قابل کاشت و پرورش برای این درخت هستند زیرا نیازهای اکولوژی آن از قبیل دما، رطوبت و شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک برای رشد این درخت فراهم است بنابراین باغات گستردهای از درخت آلبالو در این نواحی میتوان مشاهده کرد.
در کشور ما نیز مناطقی که زمستان خیلی سرد و تابستان خنک و معتدل دارند باغات آلبالو نیز از گسترش و پراکندگی خوبی برخوردار است به نحوی که استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، البرز، سمنان، همدان بیشترین سطح تولید این میوه را در کشور به خود اختصاص دادهاند.
این درخت در این مناطق ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفته است که این بررسی نشان از تنوع بالای ارقام مختلف درخت آلبالو است همچنین در 30 سال اخیر شاهد افزایش سطح باغات آلبالو در کشور هستیم.
درخت آلبالو جز گیاهان گلدار و نهان دانه و از تیره گلسرخیان است که برگهای آن در بهار بعد از گلها نمایان میشوند و از نظر ظاهری تقریبا لوزی شکل، دارای دندانههای نامنظم در حاشیه و دمبرگی بلند است که در فصل پاییز در ابتدا تغییر رنگ میدهند سپس خزان
ویژگیهای ارقام گرمسیری درخت آلبالو
از کاشت درخت آلبالو در مناطق گرمسیری باید حذر کرد زیرا این نهال نیاز سرمایی بالایی دارد و ذاتا در آب و هوای سرد رشد و عملکرد بهتری دارد اما اگر در مناطق نیمه گرمسیری هستید حتما به اختلاف ارتفاع منطقه از سطح دریا و به حداقل درجه حرارت در زمستان دقت فرمایید و بر اساس این اطلاعات از ارقامی استفاده کنید که در برابر گرما مقاوم بوده و زودگل نیز هستند.
در صورتی که این اطلاعات را جمع آوری کردید و در صورت تامین نیاز سرمایی در منطقه مورد نظر میتوانید اقدام به کاشت نهال آلبالو در مناطق نیمه گرمسیری کنید در غیر این صورت درخت آلبالو قادر به ادامه حیات و یا باردهی مطلوب نخواهد بود.
خاستگاه و اصالت این نهال متعلق به کشور فرانسه است و محققان فرانسوی اصلاحاتی را روی رقم وحشی آن وارد کردهاند سپس این نهال را به سایر نقاط دنیا ارسال کردند و این نهال را بر روی پایه بذری، پایه رویشی و پیوندی تکثیر میکنند و در ایران از پایه پیوندی آلبالو تلخ استفاده میکنند.
با توجه به نیاز نوری 8 ساعته نهال آلبالو مونت مورسی در طول روز و رشد این نهال تا ارتفاع 4 تا 6 متر نیاز است فواصل کاشت 4 تا 5 متری در زمینهای مسطح با الگوی کشت مربعی یا مستطیلی برای آن در نظر گرفت.
از دیگر ویژگی بارز این نهال میتوان به میوه دهی آن در سال اول بعد از کاشت اشاره کرد که با توجه به عمر مفیدی در حدود 30 سال و باردهی به میزان 25 تن در هکتار، سودی چشمگیر نصیب باغدار خواهد کرد.
غالبا محصولاتی که به صورت نوبرانه به بازار عرضه میشوند پول زیادی را عاید کشاورزان میکنند به خصوص در مورد میوه آلبالو که خود نیز قیمت بالایی دارد و اگر به صورت نوبرانه به فروش برسد از فروش آن سودی دو چندان نصیب باغدار خواهد شد.
نهال آلبالو پیش رس که یک نهال غیربومی و متعلق به کشور مجارستان است دارای دو ویژگی بسیارمهم است از جمله میوههای آن زودتر از دیگر درختان آلبالو میرسند و درختی پربار و زود بازده است زیرا در همان سال اول پس از کاشت باردهی را از سر میگیرد و در طی عمر 40 ساله اقتصادی خود 30 تن محصول با کیفیت تولید میکند.
گلهای این نهال زودتر از دیگر درختان آلبالو در بهار ظاهر میشوند و تقریبا در نیمه دوم فروردین ماه شاهد ظهور شکوفههای این درخت هستیم که برای باروری بهتر نیاز پایه نر سازگار دارند که بعد از تلقیح گلها، میوههایی درشت به وزن حداقل 7 گرم با دمی کوتاه تشکیل میشوند.
ویژگی مهمی که سبب شده این نهال در مناطق نیمه گرمسیری امکان کاشت داشته باشد زود گل بودن و تحمل آن به گرمای 45 درجه سانتی گراد در تابستان است به همین دلیل نباید در مناطقی که زمستان طولانی و سرمای دیررس بهاره دارند کاشته شود زیرا گلهای آن آسیب میبینند اما در تامین نیاز سرمایی این نهال نباید غافل بود زیرا برای رشد به سرمای 7- درجه سانتی گراد به مدت حداقل 600 و حداکثر 1600 ساعت نیاز دارد.
جمع بندی
باغداران عزیز اگر اطلاعات لازم در مورد ارقام گرمسیری نهال آلبالو را داشته باشند در زمان خرید نهال آلبالو دیگر دچار خطا نخواهند شد و میتوانند سازگارترین و بهترین نهال آلبالو را خریدداری کنند و اگر برای خرید نهال به سراغ نهالستانهای دارای مجوز بروند کارشناسان فروش نهال و مهندسان کشاورزی فعال در این نهالستانها باغدار در انتخاب بهترین نهال آلبالو راهنماییمیکنند.
هدف و سیاست این نهالستانها کسب سود موقت نیست بنابراین بهترین و متنوع ترین ارقام گیاهان مختلف را عرضه میکنند و هر گونه اطلاعاتی که مورد نیاز برای رشد نهال است به صورت رایگان را در اختیار باغدار قرار میدهند و در هنگام فروش نهال، کارت گارانتی، لیبل جهاد کشاورزی، گواهی سلامت نهال و …را ارائه میکنند و با توجه به خدمات ارائه شده در این نهالستانها قیمت نهال آلبالو بسیار مناسب و وسوسه انگیز است.
نظرات کابران