3 آفت مهم درخت آلبالو که هر باغبانی باید بداند!

3 آفت مهم درخت آلبالو که هر باغبانی باید بداند!

آلبالو یکی از درختان مثمر فوق العاده زیبا با میوه­هایی خوشرنگ لعاب و خوش طعم و از خانواده گلسرخیان است ظاهر درختان آلبالو شبیه درختان گیلاس است با این تفاوت که درختان تقریبا گسترش کمتری دارند و فضای کمتری را نسبت به درخت گیلاس در باغ اشغال می­کنند به طوری که فاصله کاشت مناسب برای درختان آلبالو تقریبا 4 متر و فاصله بین ردیف­ها حدودا 3 الی 4 متر است و همچنین میوه­های آلبالو نیز از میوه­های گیلاس کوچکتر هستند به طور متوسط وزن هر میوه آلبالو حدود 4 تا 5 گرم است.

بیماری‌های آلبالو

از آنجا که درختان آلبالو به دلیل پر باری و دارا بودن میوه­ی پر طرفدار جزو درختان محبوب بین باغداران برای احداث باغ تجاری هستند و باغداران هزینه­هایی گزافی برای احداث یک باغ آلبالوی اقتصادی صرف می­کنند سلامت این درختان و میزان باردهی آنها بسیار مهم است و نباید بگذارند سلامت این درختان و به دنبال آن میزان باردهی و سود حاصل از باغ دستخوش تغییرات شود و عوامل محدود کننده میزان باردهی درختان بایستی شناسایی گردند و به نحو مطلوبی کنترل و مدیریت شوند یکی از عوامل محدود کننده و چالش بزرگ در باغات آلبالو آفات و بیماری­های این درختان زیبا و پر سود هستند که شناخت و کنترل آنها بر باغداران واجب است از این رو تا انتهای مقاله با ما باشید تا مهم­ترین آفات و بیماری­های محدود کننده درختان آلبالو و نیز روش­های مختلف کنترل آنها را مورد بررسی قرار دهیم.

آفات و بیماری­‌های مهم درختان آلبالو

بدون شک هر درخت میوه­ای از جمله درخت آلبالو که در هر منطقه­ای کشت شود دارای آفات و بیماری­های مختلفی است که نیازمند کنترل و مدیریت است در صورت عدم آگاهی باغداران از وجود این عوامل چالش بر انگیز و محدود کننده، ممکن است خسارات سنگین و گاها جبران ناپذیری به باغات آلبالو وارد شود و یا میزان سود حاصل از برداشت محصول به میزان بسیار چشم گیری کاهش یابد و باغ دیگر جنبه اقتصادی برای باغدار نداشته باشد از این رو در این مقاله سعی شده مهم­ترین آفات و بیماری­های درختان آلبالو به حضور شما معرفی گردد.

آفات مهم درختان آلبالو

1.مگس گیلاس

مگس گیلاس یکی از مهم­ترین و خسارت زاترین آفات درختان آلبالو و البته گیلاس است به طوری که اگر این مگس به صورت موثری کنترل نگردد قادر است تا حدود 80 درصد محصول باغ را آلوده نموده و از بین ببرد، این مگس در سال یک نسل تولید می­کند به این صورت که حشرات ماده در باغات آلبالو و گیلاس در زیر پوست میوه این درختان تخم ریزی می­کند و لاروهایی که از تخم­ها تفریخ می­شوند از گوشت میوه آلبالو تغذیه نموده و موجب لهیدگی و گندیدگی میوه­ها در محل تغذیه می­گردند، لاروها علاوه بر تغذیه فضولات خود را نیز در داخل میوه باقی می­گذارند و از این طریق نیز موجب خسارت به میوه می­گردند.

 

نکته جالب در مورد مگس گیلاس که موجب افزایش خسارت آن نیز می­شود این است که میوه تنها توسط یک حشره ماده آلوده می­گردد به طوری که گویا حشرات ماده میوه­ای که آلوده می‌کنند را علامت گذاری می­کنند و حشرات ماده دیگر برای تخم گذاری به سراغ این میوه نمی­آیند و به این صورت میوه­های بیشتری در باغ مورد حمله قرار می­گیرند و آلوده می­شوند، این لاروها پیش از برداشت میوه از میوه­های آلوده خارج می­شوند و روی خاک می­افتند و در آنجا به شفیره تبدیل می­شوند، بنابراین مگس گیلاس زمستان را به صورت شفیره در داخل خاک و یا میوه آلوده ریخته شده پای درختان سپری می­‌کنند.

بیماری های آلبالو

مدیریت آفت

  • استفاده از ارقام زود رس می­تواند در کنترل این آفت موثر باشد چرا که میوه­ها قبل از جفت گیری مگس بزرگ شده و از مرحله حساس عبور خواهند کرد.
  • با توجه به فرم زمستان گذران این آفت و محل زمستان گذرانی آن شخم تقریبا عمیق پاییزه برای از بین بردن شفیره­های زمستان گذران بسیار موثر است.
  • استفاده از یخ آب زمستانه برای از بین بردن فرم زمستان گذران آفت
  • استفاده از کارت­های زرد برای جذب حشرات ماده و ممانعت از تخم ریزی آنها در باغات آلبالو و گیلاس
  • کنترل بیولوژیکی برای از بین بردن لاروها قبل از تبدیل شدن به شفیره
  • کنترل شیمیایی: بهترین زمان برای کنترل شیمیایی این آفت و سم پاشی حدودا 4 الی 5 روز پس از مشاهده اولین حشرات ماده در باغ با استفاده از سم مالاتیون به نسبت مناسب حدودا 2 تا 3 در هزار است.
  • طعمه مسموم با استفاده از ترکیب سم مالاتیون به نسبت 3 در هزار و محلول پروتئین هیدرولیزات 3% و پاشیدن روی تنه درخت به منظور از بین بردن حشرات ماده.

بیماری و آفت های آلبالو

2.کنه قرمز اروپایی

یکی دیگر از آفات مهم درختان آلبالو و گیلاس کنه قرمز اروپایی با نام علمی Panonychus ulmi است این کنه در اکثر باغات میوه یافت می­شود اما خسارت آن در باغات آلبالو چشم گیر است این کنه دارای رشد بسیار زیادی است و به صورت تهاجمی درختان آلبالو را مورد حمله قرار می­دهد از آنجا که کنه جزو آفات مکنده هستند ضمن تغذیه از برگ­ها و مکیدن شیره­ی گیاهی، موجب ایجاد لکه نکروتیک در روی برگ شده و در نهایت موجب خشک شدن برگ­ها و برگ ریزی در درختان آلبالو و گیلاس می­شوند و موجب کاهش سطح فتوستنز از یک سو و از سوی دیگر کاهش میزان شیره­ی گیاهی شده و در نتیجه درخت ضعیف شده و در پی آن میوه­ها کوچک و بی کیفیت می­شوند.

مدیریت آفت

  • کنترل بیولوژیک با ستفاده از کفشدوزک، سن و کنه­های شکارگر و پارزیتوئید این آفت.
  • آبیاری منظم
  • کنترل رطوبت در زمان کوتاهی که کنه فعال می­شود.
  • سم پاشی با سمومی مانند آبامکتین، ایمیداکلوپراید، بروموپروپیلات، پروپارژیت و کلوفنتزین، در خصوص سم پاشی برای کنترل این آفت با توجه به محل تغذیه که زیر برگ است دقت کنید که حتما زیر برگ­ها سم پاشی شود و نیز سعی کنید سم پاشی را غروب انجام دهید.
  • گوگرد پاشی روی درختان با استفاده از گورگرد مایع و یا گوگرد پودری نیز بر علیه این کنه موثر است.
  • با توجه به اینکه کنه­ها قدرت پرواز نداشته قدرت جابه جایی کمی دارند بنابراین به محض مشاهده اولین کنه در باغ سم پاشی به صورت لکه­ای نقش بسیار موثر در کنترل آین آفت و کاهش هزینه­های کنترلی خواهد داشت.

3.سرخرطومی گیلاس

این حشره نیز جزو آفات مهم درختان آلبالو و گیلاس است که در آغاز فعالیت، برگ­های جوان و تازه درخت را مورد تغذیه قرار می­دهد پس از آن با سوراخ نمودن میوه و تخم ریزی در داخل میوه و تغذیه لاروها از بافت میوه موجب لهیدگی و به اصطلاح کرمو شدن میوه و کاهش کیفیت میوه شده و این میوه­های آلوده دیگر قابل استفاده نیستند بدین ترتیب موجب کاهش کمیت میوه و کاهش میزان برداشت و سود حاصل از باغ می­گردد.

بیماری‌های آلبالو

مدیریت آفت

  • از بین بردن بقایای گیاهی و علف­های هرز برای از بین بردن فرم زمستان گذران این آفت و کاهش جمعیت آن در فصل بهار
  • استفاده از روش-های به زراعی
  • استفاده از روش کنترل شیمیایی و سم پاشی با سمومی مانند دیازینون، فن والریت، کلرپیریفوس به منظور از بین بردن حشرات کامل که بایستی سم پاشی بلافاصله پس از ظهور حشرات ماده در باغ انجام شود.

4.شته-ها و شپشک­های آلبالو

این حشرات مکنده جزو آفات خسارت زا در باغات آلبالو هستند چرا که با تغذیه از برگ­ها و مکیدن شیره گیاهی موجب ضعیف شدن درختان آلبالو می­شوند و در نتیجه کمیت و کیفیت میوه به دلیل ضعف درخت کاهش می­یابد ضمن اینکه درختان ضعیف شده مستعد آلودگی به سایر آفات و عوامل بیمارگر می­شوند.

مدیریت آفت

  • تقویت درختان و جلوگیری از ضعیف شدن درختان
  • آبیاری به موقع و منظم
  • از بین بردن فرم زمستان گذران این آفات
  • استفاده سم پاشی زمستانه با استفاده از سموم مناسب به همراه روغن ولک
  • کنترل شیمیایی و سم پاشی با سمومی مانند کنفیدور، اتیون، کلرپیریفوس و استامی پراید با نسبت مناسب و توصیه شده توسط شرکت­های سازنده و یا کارشناسان کشاورزی

سایر آفات باغات آلبالو

آفات دیگری مانند کرم سفید ریشه، پروانه فری، کرم­های برگ خوار و کرم­های ساقه خوار نیز ممکن است باغات آلبالو را مورد حمله قرار دهند و موجب ایجاد خسارت شوند اما از اهمیت کمتری نسبت به سایر آفات برخوردارند و در صورت کنترل سایر آفات مهم درختان آلبالو این آفات نیز کنترل می­گردند، البته دقت نمایید در صورتی که این آفات حالت خسارتزا و طغیانی بگیرند نیاز است که کنترل گردند.

بیماری­های مهم درختان آلبالو

1.شانکر باکتریایی

شانکر باکتریایی یکی از بیماری­های مهم درختان آلبالواست البته عامل این بیماری دارای دامنه میزبانی بسیار وسیعی است به طوری که طیف وسیعی از درختان هسته دار مانند گیلاس، زرد آلو و هلو و غیره را در بر می­گیرد بنابراین مراقبت از باغ در جهت جلوگیری از ورود عامل این بیماری به باغ از اهمیت ویژه­ای برخوردار است.

این بیماری توسط باکتری Pseudomonas syringae ایجاد می­شود و علایم خسارت این باکتری به صورت زخم­های کوچک در روی تنه و شاخه­ها ایجاد می­شود که این زخم به تدریج بزرگ شده و صمغ زرد رنگی نیز از آنها خارج می­شود که اغلب بویی نامطبوع شبیه به بوی ترشیدگی نیز تولید می­کنند همچنین این باکتری باعث ایجاد لکه­های زاویه داری در روی برگ­ها می­شود که این لکه به تدریج نکروز شده و می­ریزند و برگ سوراخ می­شود، علایم بیماری در روی میوه نیز به صورت لکه­های گرد و نکروز شده­ای ظاهر می­گردد که باعث کوچک ماندن میوه­ها و کاهش بازار پسندی آنها می­شود.

عامل بیماری قاعدتا از محل زخم­ها مانند محل­های هرس، زخم­های حاصل از آفتاب سوختگی و سایر صدمات مکانیکی به درخت وارد شده و باعث ایجاد خسارت می­گردد.

بیماری و آفت های آلبالو

مدیریت بیماری

  • استفاده از ارقام مقاوم و یا کشت پایه­های مقاوم در باغ
  • رعایت بهداشت زراعی در باغ به ویژه هنگام هرس
  • جلوگیری از ایجاد صدمات مکانیکی به درختان آلبالو هنگام انجام عملیات مختلف باغداری مانند کود دهی و سم پاشی
  • کنترل رطوبت در باغ
  • تراشیدن محل زخم­ها و پانسمان آن با سمومی مانند بردوفیکس
  • استفاده از سموم مسی مانند بردو فیکس برای سم پاشی محافظتی کل باغ

2.لکه غربالی

درختان آلبالو و سایر هسته داران مورد تهاجم قارچ-های مختلف ایجاد کننده بیماری­های مختلف قرار می­گیرند یکی از بیماری­هایی که باعث ایجاد خسارت و کاهش کمیت و میزان باردهی و کیفیت میوه در باغات آلبالو می­گردد بیماری لکه غربالی است که توسط قارچ Wilsonomyces carpophilus ایجاد می­شود. و باعث ایجاد لکه­های نکروز شده در روی برگ­ها شده که این لکه­های نکروز شده می­ریزند و برگ حالت سوراخ سوراخ می­شود که غربال مانند است همچنین این قارچ قادر است میوه­ها را نیز آلوده ساخته و موجب ایجاد لکه­های ریز فرو فته روی میوه­ها گردد و موجب کاهش بازار پسندی آن شود از سوی دیگر با کاهش سطح فتوسنتز،توانایی درخت جهت تولید میوه کاهش یافته از این رو باردهی درخت کاهش می­یابد.

میدیریت بیماری

  • از بین بردن بقایای گیاهی و علف­های هرز و نیز هرس اصولی درخت در باغ به منظور از بین بردن فرم رمستان گذران عامل بیماری و کاهش اینوکولوم اولیه در فصل بهار
  • مدیریت آبیاری با توجه به اینکه عامل این بیماری بسیار رطوبت دوست است
  • استفاده از ارقام مقاوم
  • رعایت بهداشت صحیح باغ
  • کنترل شیمیایی در صورت نیاز و سم پاشی با سمومی مانند ترکیب بردو، کاپتان و مانکوزب با نسبت­های مناسب.

3.لکه برگی درختان آلبالو

یکی دیگر از بیماری­هایی در درختان مختلف هسته دار از جمله آلبالو ایجاد خسارت می­کند بیماری لکه برگی است که توسط قارچ Blumeriella Jaapii ایجاد می­شود که فعالیت این قارچ باعث ایجاد لکه­های نکروتیک در روی برگها شده که این لکه دارای زاویه است و موجب تضعیف درخت و در پی آن کاهش باردهی درخت می­گردد و عملکرد و سود دهی را کاهش می­دهد

مدیریت بیماری

  • از بین بردن فرم زمستان گذران عامل بیماری با استفاده از بین بردن بقایای گیاهی در باغ
  • استفاده از ارقام مقاوم
  • در صورت سم پاشی بر علیه لکه غربالی لکه برگی نیز کنترل خواهد شد.

4.پوسیدگی­های ریشه درخت آلبالو

یکی از بیماری­هایی که خسارت جبران ناپذیری به باغات میوه از جمله آلبالو وارد می­کنند پوسیدگی ریشه درختان میوه است که توسط قارچ­های مختلف از جمله جنس­های Verticillium، Fusarium، Armillaria و Phytophtora ایجاد می­شوند که این قارچ­ها باعث اییجاد پوسیدگی­های مختلف روی ریشه درختان میوه از جمله آلبالو شده و موجب اختلال در ترانسفر آب و مواد غذایی به اندام­های هوایی درختان می­شود در نتیجه علایمی مانند کوچ ماندن برگ­ها و میوه­ها، زرد شدن برگ­ها، ریزش پیش از موعد برگ­ها و میوه­ها و تضعیف درخت و در نهایت زوال درخت ایجاد می­گردد.

مدیریت بیماری

  • کشت ارقام مقاوم
  • کشت نهال آلبالو سالم و عاری از قارچ­های عامل بیماری
  • استفاده از سیستم آبیاری قطره­ای بجای آبیاری غرقابی
  • زهکشی مناسب باغ
  • کنترل شیمیایی با استفاده از سمومی مانند تیوفانات متیل، کاربندازیم، فوزتیل آلومینیوم و متالاکسیل

کلام آخر

آفات و بیماری­های مختلف یکی از عوامل مهم محدود کننده میزان باردهی درختان آلبالو در نقاط مختلف کشت این درخت پر سود به شمار می­رود از این رو شناخت این عوامل و کنترل به موقع آنها تاثیر بسیار زیادی در فزایش میزان عملکرد درختان خواهد داشت، از جمله مهم­ترین اقدامات جهت افزایش مقاومت درختان در برابر آفات و بیماری­ها می­توان به تغذیه صحیح، آبیاری مناسب و کشت ارقام مقاوم و البته سالم است.

باید گفت انتخاب رقم سالم و مقاوم اولین و شاید مهم­ترین قدم در بالا بردن میزان مقاومت درختان در برابر آفات و بیماری­ها است که بایستی بسیار مورد توجه و دقت قرار بگیرد بنابراین توصیه می­شود برای

تنها معیار انتخا شما قیمت نهال آلبالو نباشد زیرا ممکن است که ارقام ارزان­تر حساس باشند و یا از کیفیت و سلامت کافی برخوردار نباشند بنابراین برای خرید نهال آلبالو، انتخاب نهالستان نیز از اهمیت بسیار ویژه­ای برخوردار است چرا که کارشناسان فروش نهال در نهالستان­های مجوز دار نهال­های سالم و شناسنامه­دار به شما ارائه می­کنند و شما با خرید از این نهالستان­ها کیفیت نهال خود تضمین شده بدانید

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

2 پاسخ به “3 آفت مهم درخت آلبالو که هر باغبانی باید بداند!”

  1. م م گفت:

    متشکرم عالی و مفید بود ولی من که دیگه گیج شدم از بس سوال کزدم و عکس نهال آلبالو نشان دادم و یکی درست نفهمید چرا این چند نهال من به چی مبتلا شده که برگاشون خشن شده و رشد نمیکنند

    • mohammadi گفت:

      سلام وقت بخیر
      با مشاوران ما تماس بگیرید بهتون حتما بهتون کمک می‌کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال