نهال زیتون برای مناطق سردسیری

نهال زیتون برای مناطق سردسیری

اگر قصد احداث باغ زیتون دارید، الزامی است تا قبل از خرید نهال زیتون از نهالستان‌های معتبر، آنالیزی جامع و تخصصی از اقلیم آب و هوایی منطقه خود داشته باشید تا از عملکرد و بازدهی ارقام نهال زیتون انتخابی و خریداری شده رضایت کافی داشته باشید. همانگونه که می‌دانید نهال زیتون واریته‌های بسیار متنوعی دارد که هر یک در اقلیم آب و هوایی خاص خود دارای بهترین عملکرد و بیشترین بازدهی محصول هستند و در صورتی که در اقلیم آب و هوایی صحیح و سازگار خود کاشته شوند، قطعا شما را به سود بالایی خواهند رسانید البته در این میان نباید از مراقبت‌های ویژه مرحله داشت درختان باغ غافل ماند. همانند سایر ارقام نهال میوه، نهال زیتون نیز دارای واریته‌های گرمسیری، معتدل و سردسیری است که در این مقاله قصد داریم به صورت جامع به بررسی ارقام نهال زیتون سردسیری بپردازیم و با آنها و نحوه رسیدگی و کاشت آن‌ها نیز بیشتر آشنا شویم. نهال زیتون ذاتا نهالی است که در اقلیم آب و هوایی گرم و خشک و نیمه سردسیری، رشد و بازدهی بیشتری دارد اما بنا به شرایطی برخی از ارقام نهال زیتون قابلیت باردهی و سازگاری در نواحی سردسیری را خواهند داشت که در قسمت بعدی مقاله به این شرایط و ویژگی‌ها خواهیم پرداخت.

نهال زیتون برای مناطق سردسیری

اگر در سال‌های اخیر به فضاهای سبز شهری دقت کرده باشید، متوجه کاشت ارقام متنوعی از نهال زیتون خواهید شد. شاید از خودتان بپرسید که چرا اغلب درختان زینتی کاشته شده در سطح شهر از ارقام نهال زیتون هستند؟ پاسخ این سوال بسیار ساده است زیرا درختان زیتون علاوه بر این که همیشه و در همه فصول سال سبز هستند، نیاز کمی هم به آبیاری دارند و در برابر عوامل محیطی همچون شوری خاک و تابش نور مستقیم خورشید هم مقاومت از خود نشان می‌دهند و تنها عاملی که ممکن است اندکی محدودیت برای شهرداری‌ها در خصوص کاشت ارقام نهال زیتون در فضاهای سبز شهری ایجاد کند، همین عامل عدم مقاومت برخی ارقام نهال زیتون نسبت به سرما است، به همین دلیل و همزمان با آن با پیشرفت علم و فناوری متخصصان کشاورزی شروف به تولید ارقام نهال زیتون مقاوم‌تر، با کیفیت‌تر و پربازده‌تر از طریق روش‌های نوینی همچون پیوند زدن نمودند.

حال بهتر است به دنبال خرید نهال زیتونی باشیم که نسبت به سرماهای شدید و یخبندان‌های احتمالی زمستانه و یا حتی سرمای دیررس بهاره از خود مقاومت بالایی نشان دهند و نسبتا دیرگل باشند؛ دیرگل بودن به این معنا که درختان تا اتمام دوره سرمای بهاره شروع به گلدهی نکنند در غیر این صورت ممکن است با گلدهی نا به هنگام یا زود هنگام سبب از بین رفتن محصولات و ریختن گل‌ها در اثر سرمازدگی باشیم. اگر شما نیز به قصد یافتن مراکز فروش نهال زیتون سردسیری با مقرون به صرفه‌ترین قیمت نهال زیتون در این مقاله با همراه شده‌اید توصیه می‌کنیم که تا انتهای مقاله در کنار ما باشید.

اتفاقا در سال‌های اخیر خرید و فروش نهال زیتون سردسیری به امری بسیاری سودآور تبدیل شده است زیرا صادرات محصول زیتون کاری سودآور است همین امر سبب تشویق باغداران در نواحی سردسیری به احداث باغات زیتون شده است. درختان زیتونی که برای کاشت و احداث باغات زیتون در نواحی سردسیری با حداکثر ارتفاع ۲۸۰۰ متر انتخاب می‌شوند حتما باید دوره سرمایی (نیاز سرمایی) مورد نیاز خود را گذرانده باشند تا مقاومت نسبی بالایی را در برابر سرمای زمستانه تا دمای حداکثر منفی ۲۰ درجه سانتی گراد به دست آورند، نیاز سرمایی درختان زیتون در حدود ۵۰۰ الی ۷۰۰ ساعت در دمای منفی ۷ درجه سانتی گراد است. گذراندن و در واقع رفع نیاز سرمایی لازم درختان زیتون سردسیری نه تنها به سازگاری و مقاومت گونه‌ها در شرایط محیطی کمک می‌کند، بلکه نقش بسزایی نیز در بهبود عملکرد و باردهی درختان در واحد هکتار خواهد داشت.

اگر در فصل سرما یعنی فصل پاییز و زمستان سری به باغات زیتون تازه احداث شده در نواحی سردسیری زده باشیده، مشاهده خواهید کرد که تمامی نهال‌های تازه کاشته شده و جوان فوم پیچ شده اند و تنها قسمتی از انتهای تنه نهال در حد چند سانتی متر از فوم بیرون مانده است. این شرایط برای زمانی است که زمستان‌های سرد و سختی پیش‌بینی می‌شود و لازم است بدین طریق از نهال‌ها در برابر خطر سرمازدگی محافظت شود. باغداران مجرب نیز تا حداقل ۵ سال این کار را انجام می‌دهند تا نهال جوان به دوره بلوغ برسد و مقاومت خود را به دست آورد،از آن پس دیگر درختان زیتون سردسیری نیازی به چنین محافظت فیزیکی (فوم پیچ) نخواهند داشت.

نهال زیتون برای مناطق سردسیری

می‌دانید که یک باغدار زمانی که تصمیم به احداث باغ می‌گیرد باید عوامل بسیار زیادی را مورد آنالیز و بررسی قرار دهد که یکی از آنها انتخاب موعد مناسب برای کاشت نهال در نواحی سردسیری است به همین منظور بهتر است در هنگام خرید نهال زیتون با کارشناسان مجموعه نیز در این خصوص مشورت نماید و بهترین زمان را که فرصت محدودی نیز هست را در زمان خواب زمستانه درختان ( اواخر اسفند تا اوایل فروردین) انتخاب نماید و حتی الامکان ارقام نهال زیتون مقاوم به سرما را در نواحی پایینی زمین‌های شیب دار بکارد. در این قسمت از مقاله قصد داریم به ۳ مورد از مقاوم‌ترین ارقام نهال زیتون نسبت‌ به سرمای زمستانه یا سرمای دیررس بهاره اشاره کنیم و در خصوص ویژگی‌های بارز هر یک سخن بگوییم، این سه رقم پربازده و سودآور عبارتند از:

  • نهال زیتون زرد طارم
  • نهال زیتون آمیگدال (زیتون محرم)
  • نهال زیتون کنسروالیا

نهال زیتون زرد طارم که از نامش نیز مشخص است گونه‌ای کاملا ایرانی و بومی است که خواستگاه اصلی آن شهرستان طارم در استان زنجان واقع در شمال غربی ایران است و در شمار ارقام نهال زیتون پیوندی یا اصلاح نژاد شده‌ای قرار می‌گیرد که علاوه بر این که نسبت به سرما مقاوم است، بسیار زوبازده نیز است و از همان سال‌های اولیه کاشت نهال می‌توان انتظار راندمان برداشت محصول بیش از ۵۰ تنی از هر هکتار زمین داشت؛ چرا که هر زیتون در حدود ۵ الی ۷ گرم وزن خواهد و بر شاخه‌های درختان کوتاه قامت آویزان خواهند شد. جالب است بدانید که مصارف این زیتون درشت ایرانی بسیار گسترده است و از انواع نارس آن برای تهیه کنسرو و از انواع رسیده برای مصارف خوراکی یا روغن گیری استفاده می‌کنند. گفته شد که میزان مقاومت سرمایی این نهال بالاست به گونه‌ای که می‌تواند تا دمای منفی ۱۰ درجه سانتی گراد را در فصول سرد سال تحمل کند و رطوبت نسبی منطقه نباید از حد مطلوبی فراتر رود. غنی سازی خاک این نهال با کودهای نیتروژنه و کودهای فسفر دار نیز می‌تواند به افزایش مقاومت و سازگاری نهال زیتون زرد طارم کمک کند.

نهال زیتون آمیگدال نیز در شمار ارقام بسیار مقاوم به سرما قرار می‌گیرد، با این تفاوت که گونه‌ای غیر بومی است و منشا اصلی آن کشور یونان است البته در ایران غالبا با نام نهال زیتون محرم شناخته می‌شود. درشت و مرغوب بودن محصولات این نهال سبب شده تا مورد توجه بسیاری از باغداران قرار گیرد و به منظور روغن کشی و یا مصارف خوراکی و کنسروی مورد استفاده گسترده قرار گیرد. توصیه شده است که این نهال را در نواحی با اقلیم آب و هوایی مدیترانه‌ای بکارید زیرا در این نواحی زمستان‌ها سرد و تابستان‌های معتدب و ملایم دارد که بسیار مناسب برای پرورش این گونه است.

سومین گونه سردسیری نهال زیتون، نهال زیتون کنسروالیا است که گونه‌ای دیگر از ارقام نهال زیتون بومی کشور یونان است و گونه‌ای بسیار مقاوم نسبت به خشکی و کم آبی است و تا حد زیادی قابلیت تحمل سرما را دارد (تا حداکثر دمای منفی ۱۰ الی ۱۵ درجه سانتی گراد) ، در واقع زمستان‌های خنک و نیمه سردسیر برای پرورش این گونه مطلوب است. جالب است بدانید که برخی کشور مصر را خاستگاه اصلی این نهال دانسته‌اند. در خصوص بهترین زمان کاشت نهال زیتون کنسروالیا می‌توانید به اقلیم آب و هوایی منطقه خود رجوع کنید؛ در صورتی که زمستان‌های سردسیر با یخبندان‌های شدید در منطقه شما حاکم است، بهتر است تا اتمام این دوره یخبندان برای کاشت نهال صبر کنید در غیر این صورت می‌توانید تا اوایل فصل بهار فرآیند کاشت نهال زیتون کنسروالیا را به اتمام برسانید.

پس از مقاومت نسبی این گونه در برابر سرما، دومین عاملی که سبب افزایش طرفداران این نهال شده است را می‌توان زینتی بودن درختان معرفی کرد؛ چرا که میوه‌های سبز رنگ درخشان و براقی در سطح شاخه‌ها مشاهده می‌شود که سبب ایجاد زیبایی منحصر به فردی در باغات زیتون خواهد شد و حتی شکوفه‌های سفید و خوش رنگ این نهال در اواسط فصل بهار سبب ایجاد منظره‌ای خیره کننده در باغ خواهد شد. دیرگل بودن این نهال سبب می‌شود تا فرآیند برداشت محصول تا اوایل فصل پاییز به طول انجامد و معمولا باغداران در مهر ماه شروع به برداشت میوه می‌کنند و از آن جایی که این گونه‌ها در سن بلوغ ارتفاع چندان بالایی ندارند، فرآیند برداشت محصول به سهولت صورت می‌گیرد.

نهال زیتون برای مناطق سردسیری

قیمت نهال زیتون سردسیری در نهالستان‌های مختلف ممکن است با توجه به عوامل تعیین کننده قیمت متفاوت باشد اما شما می‌توانید این گونه‌ها را از نهالستان‌های معتبری همچون برتر نهال که تحت نظارت مستقیم جهاد کشاورزی فعالیت می‌کنند، تهیه کنید تا ارقام نهال سالم و با کیفیتی را خریداری نموده و پس از احداث باغ از عملکرد آن‌ها به سود بسیار خوبی دست یابید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال