بهترین نهال سیب برای مناطق سردسیری در سال 1402

بهترین نهال سیب برای مناطق سردسیری در سال 1402

درختان میوه ی معتدله درختانی خزان دار هستند که به واسطه ی خزان در پاییز می توانند در برابر شرایط سرمای هوا در زمستان از خود محافظت کنند، انواع درختان میوه معتدله مانند سیب را می توان در مناطقی که دارای سرمای هوا در زمستان با شدتهای مختلف هستند کاشت اما میزان تحمل ارقام مختلف سیب در برابر سرمای زمستان متفاوت بوده و از این رو باید سرمای هوا در زمستان را در نظر گرفت و رقمی را برای کاشت در این مناطق انتخاب کرد که کمترین آسیب را از یخبندان زمستانه ببینند.

بهترین نهال سیب برای مناطق سردسیری در سال 1402

در این مقاله ضمن اشاره به چالشهایی که باغداران سیب در مناطق سردسیر در مورد احداث باغ با آن روبه رو هستند ارقام متحمل به سرما و یخبندازن زمستانه سیب را به شما معرفی می کنیم، ارقامی که باردهی بالایی داشته و می توانند سود بالایی را عاید باغداران کنند.

چالشهای احداث باغ سیب در مناطق سردسیر:

در مناطق سردسیر که معمولا ارتفاع بالایی از سطح دریا دارند زمستانهای بسیار سرد و تابستانهای معتدل حکم فرما است، در این مناطق بارندگی متوسط رو به بالا بوده و معمولا از نظر تامین منابع آبی مشکل خاصی وجود ندارد.

خاک در این مناطق به دلیل کوهپایه ای بودن برخی مناطق سردسیر ممکن است سنگلاخی باشد و آفات و بیماریهای خاص مناطق سردسیر که قدرت بقا در زمستانهای بسیار سرد را دارند به درختان سیب این مناطق حمله خواهد کرد، در ادامه به بررسی چالشهای مهم در این مناطق و راه حل رو به رو شدن با این چالشها خواهیم پرداخت.

  • سرما زدگی بهاره:

مهمترین معضل باغدران سیب در مناطق سردسیر سرمای دیر رس بهاره است که از آن به سرما زدگی بهار یاد می شود، در مناطق سردسیر معمولا یا زمستان طولانی تر می شود و یا اینکه در بهار پس از گرم شدن هوا و شکوفا شدن درختان مجددا هوا به صورت جبهه ای سرد می شود و این سرما می تواند سبب خشک شدن شکوفه ی درختان شود.

در گذشته که باغداران اقدام به کاشت ارقام بومی و قدیمی سیب می کردند بخش بزرگی از محصول خود را به واسطه ی خسارت سرمای دیر رس بهاره از دست می داند اما امروزه تولید ارقام دیر گل سیب سبب کاهش خسارت این عارضه در مناطق سردسیر شده است.

ارقامی مانند نهال سیب زرد و قرمز لبنانی، نهال سیب زرد و قرمز فرانسوی و یا نهال سیب رندرز به واسطه ی دیر گل بودن مقاومت بالایی در برابر سرمای دیر رس بهاره نشان خواهند داد و از این رو برای کاشت در مناطق سردسیر مناسب تر خواهند بود.

  • سرما و یخبندان زمستان:

در مناطق سردسیر یکی از مشکلاتی که ممکن است کاشت درختان میوه را تحت تاثیر قرار دهد سرما و یخبندان زمستانه است، درختانی که در مناطق سردسیر کاشته می شند باید تحمل دمای بسیار پایین را در زمستان این مناطق داشته باشند اما باید دانید که افت دما در زمستان در تمامی مناطق سردسیر یکسان نیست، به عنوان مثال در برخی مناطق سردسیر افت دما در زمستان ممکن است به منفی ده تا 15 درجه سانتی گراد برسد اما در برخی دیگر این افت دما ممکن است تا منفی 25 تا 30 درجه سانتی گراد ادامه داشته باشد.

بنابراین در زمان خرید نهال سیب باید بعه میزان تحمل دمای پایین آن رقم نیز دقت کنید، ارقامی مانند نهال سیب زرد و قرمز لبنان و یا نهال سیب دو رنگ فرانسه می توانند دماهای بسیار پایین را تحمل نمایند.

  • شرایط خاک:

در برخی از مناطق سردسیر مانند استان لرستان با شرایط آهکی بودن خاک روبه رو بوده و در برخی از مناطق با شرایط سنگلاخی بودن و یا بستر سخت در عمق خاک مواجه هستید، در نظر داشته باشید که برای کاشت نهال سیب باید حتما شرایط خاک مطابق با نیاز این درخت باشد و در غیر این صورت خاکهایی با بافت نامساعد ویا اسیدیته ی نامساعد نمی توانند شرایط رشد بهینه ی درحت سیب را فراهم کنند.

درخت سیب به خاک لومی، حاصلخیز با قابلیت نگهداری آب نیاز دارد، اسیدیته ی خاک برای کاشت سیب می تواند کمی قلیایی باشد اما میزان بالای آهک در خاک را نمی تواند تحمل کند، انجام یک آزمایش تجزیه ی خام بل از احداث باغ می تواند به شما دیتای مورد نیاز را برای اصلاح خاک بدهد.

نتیجه ی آزمایش و همچنین پروفیل گیری از بافت خاک زمین مورد نظر خود را می توانید به کارشناسان فروش نهال سیب در نهالستانهای معتبر نشان داده و از ایشان بخواهید در صورت نیاز به انجام اصلاح اصلاحیات لازم را به شما توضیح دهند.

  • آفات و بیماریهای مخصوص مناطق سردسیری:

آفات و بیماریها در مناطق مختلف ممکن است به واسطه ی میزان تحمل آنها به شرایط دمایی هر منطقه متفاوت باشندف در مناطق سردسیر آفات و بیماریهایی که تحمل بالایی در برابر سرمای زمستان داشته باشند دوام آورده و به درختان سیب خسارت می زنند، تحمل بالا در آفات و بیماریها به واسطه ی تولید مرحله ی مقاوم ایجاد خواهد شد، در ادامه برخی از مهمترین آفات و بیماریهای درختان سیب که در مناطق سردسیر بیشتر خسارت ایجاد می کنند را نام می بریم.

  • آفت کرم سفید ریشه:

این آفت که هر سه سال یک نسل خود را تکمیل می کند سوسکهایی بزرگ با ظاهری تیپیک و کاملا شناخته شده هستند، در خرداد ماه در مناطق سردسیر حشره ی کامل ظاهر شده و پس از جفت گیری تخم خود را در کنار ریشه های درختان سیب قرار می دهد، لاروهای ظاهر شده پس از اینکه تغذیه ی خود را از ریشه های موئین شروع کردند با تکامل و رشد قطعات دهانی قدرت تغذیه از ریشه های قطور تر را پیدا خواهند کرد و در صورت شدت یافتن در باغ خسارت بسیار سنگینی به باغات سیب در مناطق سردسیر وارد می کنند.

بهترین نهال سیب برای مناطق سردسیری در سال 1402

  • سوسک شاخک بلند رزاسه:

این آفت که بیشر درختات سیب ضعیف به ویژه درختان سیبی که تحت تنش آبیاری باشند را مورد حمله قرار می دهد در مناطق سردسیر و یا حتی گرمسیر به واسطه ی دامنه ی میزبانی وسیع در خانواده ی گلسرخیان به بقای خود ادامه داده و تنها نکته ی مهم در کنترل این آفت تقویت آبیاری و کود دهی درختان باغ و هرس سرشاخه های سبز خشک شده و البته سوزاندن آها است، راه های کنترلی دیگر که برای این آفت پیشنهاد می شود زیاد اثر بخش نبوده و اتلاف وقت و سرمایه به شمار می رود.

  • بیماری آتشک سیب:

این بیماری با خسارت بالایی که ایجاد می ند به طور عمده در مناطق سردسیر که بارندگی بهاره بیشتری رخ می دهد شیوع داشته و خسارت می زندف هرس شاخه های سیب در زمان بارندگی و از بیننبردن شاخه ها و برگ میوه های آلوده و نسوزاندن آنها می تواند منبع آلودگی را برای سال آینده در باغ فرام کرده و به شدت خسارت بیماری در باغ دامن بزند، با سم شی به موقع در بهار و هرس شاخه ها در زمانی که بارندگی رخ نداده است می توانید این بیماری را کنترل کنید.

آفات و بیماریهای ذکر شده و بسیاری از آفات و بیماریهای دیگر که می توانند به واسطه ی داشتن مرحله ی مقاوم در زمستان سرد مناطق سردسیری دوام بیاورند مانند گال باکتریایی، نماتدها، پوسیدگیهای طوقه و غیره را تنها با داشتن برنامه ی منظم مدیریتی می توانید در باغ مدیریت کنید، سر نزدن به باغ و زیر نظر نداشتن درختان و استفاده نکردن از سیستمهای پیش آگاهی می تواند منجر به طغیان آنها در باغ شود.

لازم به ذکر است استفاده ی بی رویه از سموم به ویژه سموم غیر ایمن می تواند منجر بهاز بین رفتن دشمنان طبیعی آنها شده و در نهایت خسارت زیادی را به باغ شما به واسطه ی طغیان آفات ثانویه مانند شته ها وارد کند.

ارقام پربار و پر فروش مخصوص مناطق سردسیری:

ارقامی که در این بخش از مقاله به شما معرفی می شود در ویژگی تحمل بالا به سرمای زمستان و سرما زدگی بهاره به واسطه ی دیر گل بودن با هم اشتراک داشته و در مورد برخی از ویژگیهای دیگر مانند زمان رسیدن میوه و یا میزان باردهی و عمر مفید ممکن است با هم کمی اختلاف داشته باشند، در ادامه این ارقام و ویژگیهای مهمی را که به شما در تصمیم گیری نهایی برای انتخاب رقم مناسب کمک خواهد کرد بیان خواهیم کرد.

  • نهال سیب زرد و قرمز لبنانی:

خاستگاه این رقم سیب کشور لبنان بوده و برای سازگاری بیشتر و افزایش مقاومت به آفات و بیماریها در ایران در نهالستانهای معتبر آن را روی پایه ی سیب بومی و مقاوم پیوند می زنند و در اختیار باغداران قرار می دهندف این رقم سیب به صورت پیوندی می تواند باردهی خود را در سال دوم پس از کاشت نهال آغاز کرده و باردهی مفید آن 60 سال و در شرایط مطلوب تا 100 تن باردهی در واحد هکتار ادامه خواهد داشت.

  • نهال سیب دو رنگ فرانسه:

این رقم سیب که مقاومت بسیاری بالایی به سرمای زمستان و سرمای بهاره دارد می تواند تا 30 سال باردهی مفید داشته باشد و باردهی خود را از سال دوم پس از کاشت نهال آغاز می کند، لازم به ذکر است که با وجود دیر گل بودن دیر رس نبوده و میوه های این رقم سیب در مرداد ماه قابل برداشت خواهند بود.

چنانچه برای گرده افشانی این رقم از رقم نهال سیب تو سرخ استفاده شود در باغات وسیع با تعداد درختان سیب زیاد گرده افشانی و توزیع گرده در باغ به خوبی صورت گرفته و می تواند عملکرد درختان سیب دو رنگ فرانسوی را افزایش دهد.

  • نهال سیب رندرز:

رقم دیگری از سیب که به واسطه ی داشتن تحمل سرمای بالا در زمستان برای کاشت در مناطق سردسیر مناسب است نهال سیب رندرز است، این رقم سیب که بومی کشور آمریکا است میوه های خوش رنگ و خوش طعم با بازار پسندی بالایی دارد اما کاشت آن در شهرهای با رطوبت نسبی بالای هوا توصیه نمی شود.

کاشت این رقم سیب بیشتر در شهرهای سرد و خشک و کوهستانی توصیه می شود، در این شرایط آب و هوایی نهال سیب رندرز می تواند بیشترین عملکرد را داشته باشد، این رقم سیب را تنها و نها به صورت پیوند خورده بر پایه ی ارقام مقاوم تهیه کنید چرا که بومی نبودن آن می تواند دردسر آفرین باشد.

این رقم در صورتی که به صورت پیوند خورده بر پایه ی ارقام مقاوم کاشته شود هیچ گونه مشکل از بایت مقاومت و سازگاری با اقلیم ایران نداشته و باردهی مطلوبی نخواهد داشت، این قم سیب می تواند 40 تا 45 سال عمر مفید داشته باشد و در این سالها در صورتی که باغ خود را به صورت اصولی مدیریت کنید می تواند تا 100 تن باردهی در هکتار داشته باشد که رقم قابل توجهی خواهد بود.

کیفیت این میوه ها آنقدر بالا است که می تواند به عنوان یک رقم صادراتی صادر شود و تنها کافی است باغداران تمهیدات لازم برای برداشت و انبار داری اصولی آن را تا زمان رساندن به بازار خارج از کشور فراهم کنند تا در این مسیر میوه ها صدمه نبینند.

بهترین نهال سیب برای مناطق سردسیری در سال 1402

کلام آخر:

توجه به شرایط آب و هوایی و اقیلیم هر منطقه و انتخاب نوع رقم متناسب با آن شرایط اقلیمی و آب و هوایی از اصول بسیار مهم در احداث باغ استف چنانچه رقمی را برای اشت در مناطق سردسیر انتخاب کنید که تحمل سرمای زمستان را نداشته باشند و یا در برابر سرمای دیر رس بهاره آسیب پذیر باشند نمی توانند باردهی مطلوبی برای شما به همراه داشه باشند و همیشه شا را در ایننگرانی می گذارند که آیا درختان شما در این زمستان سالم می مانند یا خیر؟

برای دریافت مشاوره و راهنمایی برای احداث باغ سیب در مناطق سردسیر و دریافت قیمت نهال سیب در ارقام مناسب برای مناطق سدسیر می توانید از طریق پلهای ارتباطی ذکر شده در وبسایت با ما رد تماس باشید، مشاوران ما در کمال صبر و حوصله راهنماییهای لازم را به شما ارائه خواهند کرد و به پرسشهای شما پاسخ خواهند داد.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال