4+1 روش تکثیر نهال زرشک

4+1 روش تکثیر نهال زرشک

شاید برایتان جالب باشد که بدانید اغلب باغداران به منظور توسعه و گسترس باغات زرشک خود،هر ساله در فصول مناسب اقدام به خرید نهال زرشک از نهالستان نمی‌کنند و خود طی عملیات‌هایی ممکن و نسبتا ساده (این عملیات‌ها و روش‌ها برای افراد متخصص و مجرب ساده است) اقدام به تکثیر ارقام نهال زرشک می‌کنند و در برخی موارد نیز در اثر رعایت نکردن اصول و یا برخی نکات ساده، نتیجه مطلوبی نمی‌گیرند.

هدف ما از تدوین این مقاله نیز بازگویی نکاتی ساده و اصولی مهم جهت تکثیر و ازدیاد نهال زرشک با روش‌های نوین و کم هزینه است؛ پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. بسیاری از افراد نیز تمایل دارند که در باغچه منازل خود اقدام به پرورش ارقام نهال زرشک کنند که در این مقاله برای این افراد نیز نکاتی را ذکر خواهیم کرد تا درختچه‌های کوچک زرشک خود را با اصولی‌ترین و حرفه‌ای ترین شیوه‌ها تکثیر و پرورش دهند.

4+1 روش تکثیر نهال زرشک

شما می‌توانید در هنگام مراجعه به مراکز فروش نهال زرشک از کارشناسان مربوطه در رابطه با شیوه تکثیر و ازدیاد ارقام نهال زرشک موجود در نهالستان سوال کنید و آنها موظف اند که با صبر و حوصله کافی به تمامی سوالات شما پاسخ دهند و در نهایت پس از استعلام قیمت نهال زرشک و در صورت تمایل شما، فاکتور خرید شما را ثبت نمایند.

اصولا تمامی ارقام نهال زرشک موجود در ایران با ۵ شیوه اصولی تکثیر و ازدیاد می‌شوند و در تمامی این ۵ شیوه، ارقام نهالی مرغوب و با کیفیت تولید خواهد شد که برای آباد کردن باغ شما و سودرسانی، بهترین گزینه‌ هستند. تفاوتی که در هر روش برای تکثیر نهال زرشک وجود دارد، ممکن است در زمان ریشه دار شدن و جوانه زدن نهال و همچنین امکانات و لوازمی باشد که هر شیوه می‌طلبد و شباهت تمامی آنها این است که در نهایت نهال‌هایی سالم و شکوفا به بار خواهند نشست.

پنج شیوه‌ای ‌که در قسمت فوق برای تکثیر و ازدیاد ارقام نهال زرشک گفته شد عبارتند از:

  1. روش قلمه زدن
  2. روش پاجوش طوقه‌ای
  3. روش خوابانیدن
  4. تکثیر از طریق بذر
  5. روش پیوند زدن

در ادامه به صورت مفصل به شرح هر شیوه‌ و امکانات مورد نیاز آنهد و همچنین زمان سازگار برای انجام هر یک خواهیم پرداخت.

  • تکثیر و ازدیاد نهال زرشک با روش قلمه زدن:

به جرات می‌توان گفت که ساده‌ترین و کم‌هزینه‌ترین شیوه برای تکثیر نهال زرشک، همین شیوه قلمه زدن است؛ به گونه‌ای که برای این روش باید تا انتهای فصل خزان صبر کنیم تا تمامی برگ‌های درخت بریزند و سپس ما فرصتی طلایی برای قلمه چوبی یا قلمه نیمه چوبی گرفتن از درختان زرشک را در اختیار خواهیم داشت. نکته حائز اهمیت در هنگام قلمه گیری از درختان زرشک آن است که قبل از شروع باید شاخه مورد نظر را مورد ارزیابی دقیقی قرار دهیم و به خوبی مورد بررسی قرار دهیم و سپس بهترین قلمه را با توجه به ویژگی‌های مثبت و مرغوبی که دارد برگزینیم و جدا کنیم.

در مرحله بعد باید قلمه جداسازی شده را در شرایطی مطلوب نگهداری نمود تا ریشه دار شود البته قبل از آن باید قلمه انتخاب شده را تحت شرایط خاصی از درخت جدا نمود که در ادامه به آن می‌پردازیم‌ گفتیم که قلمه‌ای چوبی یا نیمه چوبی را از شاخه‌های جدید و جوان شناسایی کرده و سپس حدود ۱۰ الی ۱۲ سانتی متر از آن را از قسمت انتهایی ساقه به وسیله غیچی باغبانی ضدعفونی شده جدا سازی نمایید؛ در مرحله بعدی که مرحله نگهداری از قلمه جداسازی شده در شرایط ایده آل است اختلاف نظرات بسیاری میان کارشناسان وجود دارد اما اکثر آنها معتقدند که بهتر است قلمه چوبی را در بستری از خاک‌های نرم مانند خاک شنی یا ترکیبی از شن و پیت ماس قرار دهیم تا پس از گذشت چند ماه ریشه دار شود و به گلدان یا بستر وسیع‌تری منتقل شود.

در صورتی که مشاهده کردید قلمه پس از گذشت چند ماه همچنان ریشه دار نشده است می‌توانید از هورمون ریشه زایی استفاده نمایید. در قسمت‌های قبلی مقاله گفتیم که قلمه گرفتن از درختچه‌های زرشک و همچنین کاشت قلمه‌ها به منظور ریشه دار شدن در فصول مختاف سال، شیوه‌ها و اصولی متفاوت دارد که با آگاهی از آنها و رعایت تمامی اصول می‌توانید به سرعت و آسانی اقدام به تکثیر نهال زرشک نمایید.

  • تکثیر و ازدیاد نهال زرشک با روش کشت بذر:

روش‌ تکثیر نهال زرشک از طریق کاشت بذر نیز یکی از روش‌های قدیمی و اصیلی است که دارای محدودیت‌های خاصی نیز هست؛ از آنجایی که تنها برخی ارقام نهال زرشک دانه دار هستند، برای تکثیر این گونه از طریق روش بذر تنها قادر به ازدیاد ارقام دانه دار (هسته دار) هستیم و نمی‌توان ارقام بدون هسته را با این شیوه ازدیاد کنیم و جالب است بدانید که کیفیت و سلامت‌ بذرهای مورد استفاده در این روش بر کیفیت و سلامت نهال جدید بسیار موثر خواهد بود. بذرهایی که در این شیوه استفاده می‌شوند، باید دارای ویژگی های مطلوبی باشند که سلامت و بلوغ تنها یکی از شرایط است و در مرحله‌ی بعدی باید نیاز سرمایی آنها را رفع نماییم تا در حین فرآیند تکثیر مشکلی ایجاد نشود؛ به گونه‌ای که لازم است تا بذرها مدتی نسبتا طولانی (حدودا ۵۰ روز) در دمای صفر الی پنج درجه سانتی گراد نگهداری شوند تا آماده کاشت شوند.

4+1 روش تکثیر نهال زرشک

  • تکثیر و ازدیاد نهال زرشک با روش پاجوش طوقه‌ای:

سومین شیوه رایج و مقرون به صرفه‌ای که برای تکثیر و ازدیا برخی ارقام نهال زرشک مطلوب است، استفاده از پاجوش‌های جوان اطراف درختچه‌های زرشک است که در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌توان به کمک آنها نهال زرشک جدید و بالغی را تکثیر نمود. به کمک ین شیوه، می‌توان تعداد بالایی نهال زرشک سالم و بالغ را تولید و تکثیر نمود. در انتهای فصل سرد سال یعتی تقریبا از اواسط بهمن ماه تا اوایل فروردین ماه فرصت دارید تا پاجوش‌های اضافه اطراف درخت زرشک را به همراه ریشه خود از درخت مادر جدا نموده و در بستری مناسب و نسبتا مرطوب قرار دهید. قبل از کاشت پاجوش‌های ریشه دار اطراف درخت زرشک باید دو اصل اساسی را رعایت نمایید در غیر این صورت احتمال نگرفتن پاجوش‌ها در خاک بسیار افزایش می‌یابد.

  1. قبل از جدا کردن پاجوش‌ها از اطراف درخت حتما گودال‌هایی با عمق متناسب ریشه پاجوش را حفر نمایید تا فورا آنها را به درون گودال برای کاشت منتقل نمایید.
  2. . در صورتی که هنوز گودالی را برای کاشت پاجوش تعبیه نکرده‌اید، اطراف ریشه پاجوش را به کمک دستمال یا نایلون بپیچید و اصطلاحا نایلون پیچ و گونی پیچ کنید تا جریان هوا سبب آسیب بخ ریشه‌های حساس پاجوش نشود.پس از گذشت مدت زمان مشخصی پاجوش‌ها تبدیل به نهال زرشک سالم و مرغوب شده که در اواسط بهار شروع به شکوفایی با گل‌های زرد رنگ خواهد نمود و در این مرحله متوجه خواهیم شد که تمامی مراحل تکثیر را به درستی طی کرده‌ایم.
    • تکثیر و ازدیاد نهال زرشک با روش خوابانیدن:

    در هنگامه فصل پاییز نیز می‌توان شاخه‌ای بالغ و سالم را که جوانه ای ندارد، بدون جدا کردن از درخت خم کرد و به شیوه خوابانیدن کنار درخت داخل خاک قرار دهید تا پس از گذشت مدت زمانی مشخص ریشه دار خواهد شد و در آن زمان است که می‌توان شاخه‌های ریشه دار شده را از خاک درآورد و داخل گلدان و یا هر جای مد نظر دیگری کاشت. توجه داشته باشید که برای بازدهی بهتر درختچه‌های زرشک تکثیر شده از شیوه خوابانیدن، بهتر است شاخه‌های ریشه دار شده را پس از جداسازی از گیاه مادر داخل خاک‌های ماسه‌ای با ph 6/5 کاشت و پس از گذشت حداکثر ۴ سال شاهد عملکرد و بازدهی اقتصادی گونه‌ها بود.

  3. تکثیر و ازدیاد نهال زرشک با روش پیوند:
  4. با وجود این که امروزه روش اصلاح نژاد و پیوند یکی از بهترین و مدرن‌ترین شیوه‌های تکثیر و ازدیاد ارقام نهال میوه است و بر تاثیری مستقیم بر قیمت نهال زرشک نیز دارد، می‌توان گفت که با توجه به ویژگی‌ها و خصوصیات بارز نهال زرشک، شیوه‌ای مناسب نخواهد بود و بهتر است از روش‌های ساده‌تر همچون قلمه زدن برای تکثیر و ازدیاد واریته‌های متنوع نهال زرشک استفاده کرد مگر در مواردی که هدف اصلاح یک گونه باشد که بهتر است از پایه‌ای مرغوب برای تکثیر این گونه با روش پیوند بهره ببریم. اصولا استفاده از شیوه پیوند برای تکثیر ارقام نهال زرشک، شیوه‌ای مناسب است و سبب بهبود عملکرد درخت زرشک و همچنین افزایش مقاومت گونه در برابر شرایط خشکی، کم آبی و آفات و بیماری‌های رایج می‌شود؛ با این وجود باز هم هیچ کس نمی‌تواند منکر سهولت و مقرون به صرفه‌تر بودن تکثیر نهال زرشک با روش‌های دیگر باشد.

حال که با تمامی شیوه‌های رایج و معمول تکثیر و ازدیاد نهال زرشک آشنا شده‌ایم می‌توانیم با ساده‌ترین شیوه و کم‌ترین هزینه یک درختچه زرشک تزیینی و پربازده را در باغچه منازل خود بکاریم.

در صورتی که تمایل ندارید که خود اقدام به تکثیر نهال زرشک نمایید و یا تجربه و تخصص کافی در این زمینه ندارید، می‌توانید از طریق مراجعه به نهالستان‌های معتبر و مجوز دار، اقدام به خرید نهال زرشک مورد نظر خود نمایید و از مشاوره رایگان کارشناسان نهالستان برتر نهال نیز بهره مند شوید. تمامی ارقام نهال زرشک موجود در مجموعه با بهترین امکانات تحت نظارت کارشناسانی مجرب تولید شده‌اند و دارای شناسنامه سلامت هستند.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال