سیر تا پیاز کاشت و تکثیر درخت آلبالو

سیر تا پیاز کاشت و تکثیر درخت آلبالو

 

تمام موجودات بر روی کره زمین قادرند تولید مثل و تکثیر کنند و هدف از فرآیند تکثیر موجودات، افزایش جمعیت و ادامه بقا آن‌ها است که برای این فرآیند نیاز به موجود نر و ماده است اما در برخی از موجودات ابتدایی همانند باکتری‌ها و حتی گیاهان بدون نیاز به دو موجود نر و ماده و به صورت غیر جنسی یا به کمک اندام رویشی خود تکثیر پیدا می‌کنند.

توانایی تکثیر غیر جنسی نه تنها برای خود گیاه بلکه برای انسان نیز سودمند است و ما انسان‌ها در طول تاریخ یاد گرفته‌ایم که چگونه از این قابلیت گیاهان برای تامین غذای خود استفاده کنیم و گیاهان را در سطح وسیع تکثیر و تولید کنیم همچنین به غیر از تامین غذا در ایجاد فضای سبز، تحقیقات علمی و …بهره بگیریم.

درخت آلبالو را در ذهن خود تصور کنید که میوه‌های خوش رنگ و خوش مزه آن بر روی درخت خودنمایی می‌کنند آیا دوست ندارید این تصویر را به واقعیت تبدیل کنید و یک درخت آلبالو در حیاط خانه یا باغ خود داشته باشید بنابراین برای تبدیل این رویا به واقعیت لازم است که نهال آن را در منزل تکثیر و تولید کنید و یا مستقیما اقدام به خرید نهال آلبالو کنید پس پیشنهاد می‌شود برای آشنایی با شیوه صحیح تکثیر درخت آلبالو مطالب این مقاله را تا انتها دنبال کنید.

سیر تا پیاز کاشت و تکثیر درخت آلبالو

درباره درخت آلبالو

درخت آلبالو در زبان انگلیسی به نام Sour cherry شناخته می‌شود و نام علمی آن Prunus cerasus و از خانواده گلسرخ یا Rosaceae است و این درخت در مناطقی که تابستان خنک و زمستان سرد دارند به خوبی رشد می‌کند و همانند دیگر درختان میوه سردسیری برای تکمیل فاز خواب در زمستان و شکوفایی در بهار به 600 تا 1600 ساعت سرمای 7- درجه سانتی گراد نیاز دارد.

این درخت دارای قامتی 3 تا 4 متری با شاخ و برگ پراکنده است دارای برگ‌های کوچک و لوزی شکل که در حاشیه آن شیارهای ظریفی قرار دارد که در فصل پاییز تغییر رنگ می‌دهند و خزان می‌کنند و ریشه‌های آن تا عمق 1 تا 5.1 متر در خاک نفوذ پیدا می‌کنند.

گل‌های درخت آلبالو دیرتر از دیگر درختان هسته‌دار در بهار ظاهر می‌شوند و به اصطلاح دیرگل است به همین دلیل از خطر سرمای بهاره در امان است این گل‌ها قبل از ظهور برگ‌ها بر روی شاخه‌های آلبالو دیده می‌شوند و به رنگ سفید، بسیار زیبا و به صورت خوشه‌ای منظره‌ای بی نظیر را به تصویر می‌کشند این گل‌ها خود بارورند و حشرات گرده افشان در انتقال دانه گرده به مادگی نقش دارند.

میوه‌های درخت آلبالو قرمز رنگ، گوشتی و آبدار هستند که در مرکز آن‌ها یک هسته کروی سخت قرار دارد که این میوه‌ها از نظر ظاهری شبیه به گیلاس اما کوچک‌تر هستند و وزن هر میوه آن به طور تقریبی 4 تا 5 گرم است و طعمی ترش تا ملس دارد که به صورت تازه خوری، تهیه شربت، مربا، ژله و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

تکثیر درخت آلبالو

درخت آلبالو همانند دیگر درختان میوه هم به صورت جنسی ( با کمک بذر) و هم به صورت غیر جنسی ( خوابانیدن، پیوند زدن و گاهی قلمه گیری) تکثیر پیدا می‌کند که نحوی انجام هر کدام از این روش‌ها را در ادامه توضیح خواهیم داد.

1.تکثیر درخت آلبالو از طریق تکثیر بذر

تکثیر گیاهان از طریق بذر همان تکثیر جنسی است که بذر تولید شده در گیاهان حاصل تلقیح دانه گرده (حاوی گامت نر) با تخمدان گل (حاوی گامت ماده) در طی عمل گرده افشانی است که این فرآیند پیچیده با تفرق صفات همراه است بدین معنی که بذر به وجود آمده کاملا شبیه دو والد خود نیست و ممکن است صفات جدیدی را کسب کند که این صفات همانند صفات والدین خود مطلوب نباشند.

اما این نوع تکثیر مزایای نیز دارد از جمله روشی ارزان و مقرون به صرفه است، توسط خود گیاه انجام می‌شود، بذرها قابلیت انبارداری دارند و برای تولید پایه‌های مقاوم از این روش استفاده می‌کنند.

 

برای انجام این روش در ابتدا بذر درخت آلبالو از نهالستان‌های معتبر خریدداری کنید سپس بذر را به خوبی بشورید و با قارچکش مناسب مانند تیرام و یا هیپوکلریت سدیم ( سفید کننده) ضدعفونی کنید.

بعد از ضدعفونی بذر، آن را درون پارچه مرطوب قرار داده و پارچه را درون کیسه پلاستیکی بگذارید، به منظور رفع نیاز سرمایی و جوانه زنی بهتر بذر، آن را چند روز درون یخچال نگهداری کنید در این مدت مرتب پارچه را مرطوب نگه دارید تا بذر جوانه بزند.

بعد از جوانه زنی بذر کیسه را از یخچال خارج کنید بذر را مجددا بشورید و ضدعفونی کنید و آن در گلدان با خاک حاصلخیز و با عمق مناسب بکارید و آبیاری کنید و در مکان پرنور اما به دور از نور مستقیم خورشید بگذارید بعد از اینکه نهال‌ جوان رشد کرد آن را به زمین اصلی منتقل کنید.

همچنین می‌توانید مستقیما در فصل پاییز بذر را درون زمین اصلی بکارید تا نیاز سرمایی آن در فصل زمستان و به طور طبیعی برطرف شود و در بهار شروع به رشد کند.

کاشت هسته میوه درخت آلبالو نیز امکان پذیر است فقط در ابتدا یک میوه سالم و درشت را انتخاب کنید و باید با دقت هسته را از قسمت گوشت میوه با کمک دست جدا کنید و هسته را با کمک دندان جدا نکنید زیرا بزاق دهان مانع جوانه زنی هسته می‌شود، سپس تمام مراحل بالا را تکرار کنید.

تکثیر آلبالو-

2.تکثیر درخت آلبالو از طریق پیوند زنی

اتصال دو گیاه متفاوت از یکدیگر را به هم پیوند زنی می‌گویند و از ترکیب و اتصال این دو گیاه به هم، گیاهچه جدیدی تولید می‌شود که به شکل واحد قادر است به حیات و بقا خود ادامه دهد و هر چه این دو گیاه از نظر ژنتیکی و خانوادگی به یکدیگر نزدیک‌تر باشند امکان موفقیت در پیوندزنی بیشتر خواهد بود.

در علم باغبانی به گیاهی که عمل پیوند زنی بر روی آن انجام می‌شود و انرژی لازم جهت رشد را فراهم می‌کند پایه یا فروزیست و به جوانه و یا قسمت از گیاه دیگر که بر روی پایه قرار می‌گیرد پیوندک یا فرازیست می‌گویند.

درخت آلبالو را از طریق پیوند اسکنه، نیمانیم، سپری و پوست پیوند می‌زنند که به اختصار هر کدام از آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

  • در پیوند اسکنه یا شکافی درخت پایه را به صورت صاف سربرداری می‌کنند و بر روی سطح مقطع ایجاده شده از مرکز شکاف عمودی ایجاد می‌کنند و دو پیوندک را که طوری برش می‌زنند که قسمت زاینده آن‌ها درون شکاف پایه قرار بگیرد سپس با چسب پیوند پایه و پیوندک به هم متصل می‌کنند.
  • در پیوند نیمانیم درخت پایه را به صورت اریب یا شیب دار برش می‌زنند همچنین پیوندک را به نحوی برش می‌زنند که بر روی پایه جفت شود و برای اتصال بهتر این دو به یکدیگر از چسب پیوند استفاده می‌کنند.
  • پیوند سپری یا شکمی که به آن پیوند T نیز می‌گویند زیرا بر روی پایه شکافی به شکلT ایجاد می‌کنند و پیوندک را به اندازه شکاف T برش می‌زنند و از بالا درون این شکاف قرار می‌دهند تا پیوندک درون شکاف پایه جفت شود.
  • پیوند پوست یا تاجی همانند پیوند اسکنه است اما به جای شکاف بر روی پایه، پوست پایه را در فصل رشد یا بهار جدا می‌کنند و پیوندک را به کمک دو میخ در زیر پوست پایه قرار می‌دهند.

برخی از ارقام درخت آلبالو را مانند گیسی و مجارستانی از طریق پیوند شکمی ( سپری) و بر روی پایه آلبالو تلخ پیوند می‌زنند

3.تکثیر درخت آلبالو از طریق قلمه زنی

یکی از روش‌های رایج و قدیمی برای تکثیر درختان، قلمه گیری از شاخه‌های آن‌ها است، یک درخت مقاوم و پربار از آلبالو را انتخاب کنید و.در فصل زمستان زمانی که درخت فاقد برگ و در فاز خواب است از شاخه‌های 2 ساله که قطر 1 الی 2 سانتی متر دارند قلمه گیری کنید، قلمه‌ها را با کمک قیچی باغبانی تیز و استریل به صورت اریب برش بزنید، طول مناسب برای قلمه‌ها به اندازه 15 تا 25 سانتی متر است.

بعد از قلمه گیری قسمت انتهای قلمه که به صورت اریب برش خورده است را جهت افزایش سرعت ریشه زایی ، درون محلول ریشه زا فرو ببرید و در جعبه یا گلدان حاوی خاک غنی بکارید و بعد از ریشه زایی و رشد نهال در فصل بهار آن را در زمین اصلی بکارید.

سیر تا پیاز کاشت و تکثیر درخت آلبالو

4.تکثیر درخت آلبالو از طریق خوابانیدن

این روش تکثیر کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد در این روش تکثیر، پوست شاخه‌های منعطف را زخم زنی می‌کنند تا ریشه دهی بهتر صورت گیرد سپس این شاخه‌ها روی زمین خم می‌کنند و بر روی آن خاک می‌ریزند اما تا زمانی که ریشه دهی اتفاق نیفتاده است این شاخه را از گیاه اصلی جدا نمی‌کنند.

جمع بندی

با روش‌های تکثیر درخت آلبالو آشنا شدید و می‌توانید هر رقمی را که بخواهید نهال آن را تکثیر و تولید کنید اما توصیه می‌شود اگر قصد کاشت درخت آلبالو با باردهی بالا در حیاط منزل یا باغ خود دارید از نهال‌های اصلاح شده یا پیوندی استفاده کنید.

برای خرید نهال‌های مرغوب آلبالو به نهالستان‌های معتبر مراجعه کنید زیرا کارشناسان آن‌ها در زمینه کشاورزی مهارت بالایی دارند و ارقام مختلف نهال آلبالو را به صورت پیوندی تکثیر می‌کنند و فروش نهال توسط این کارشناسان انجام می‌گیرد.

همچنین این نهالستان‌ها به صورت آنلاین در حال فروش انواع مختلف نهال هستند و می‌توانید با مراجعه به سایت رسمی آن‌ها از قیمت نهال آلبالو و ویژگی‌های ارقام مختلف آلبالو مطلع شوید تا بهترین و مناسب‌ترین نهال آلبالو را انتخاب کنید.

 

 

 

 

 

 

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال