معرفی بهترین انگور دیم برای مناطق کم آب

معرفی بهترین انگور دیم برای مناطق کم آب

کاشت دیم درختان میوه در برخی از شهرهای کشور که میانگین بارندگی و شرایط آب و هوایی مناسبی برخوردار باشند رواج داشته و شیوه ی مناسب و کم هزینه ای برای باغداری است، یکی از انواع درختان میوه که کاشت دیم آن در ایران رواج دارد انگور است، درخت انگور در ارقام مختلفی وجود دارد که برخی از این ارقام به دلیل مقاومتهای خاص و ویژگیهای خاص و منحصر به فردی که دارد برای کاشت به صورت دیم مناسب هستند، در این مقاله بهترین رقم انگور دیم برای کاشت در مناطق کم آب را به شما معرفی کرده و اصول و نکات مهم در احداث باغ انگور دیم را به شما می آموزیم.

ویژگی های درخت انگور برای دیم

در این بخش ضمن معرفی ویژگی های درخت انگور برای دیم  را معرفی خواهیم کرد سپس در بخش بعدی بهترین انگور دیم که از این ویژگیها برخودار بوده و برای احداث باغ انگور دیم مناسب هستند را به شما معرفی خواهیم کرد.

  • نیاز آبی انگور دیم

نیاز آبی انگور دیم یکی از حائز اهمیت ترین نکات در کاشت دیمی باغ انگور است، با توجه به اینکه آبیاری نهال انگور در باغات دیم انجام نمی‌شود، این نکته بسیار اهمیت دارد که درختان انگور کاشته شده از مقاومت بالایی نسبت به خشکی و کم آبی برخوردار باشند تا از کیفیت میوه کاسته نشود.

  • مقاومت در برابر آفات و بیماریها

عدم آبیاری و یا کاهش آبیاری درختان می تواند سبب ایجاد تنش در برخی از درختان میوه شده و همین امر سبب افزایش ابتلای این درختان به آفات و بیماریها می شود،بنابراین در احداث باغ انگور دیم بسیار اهمیت دارد که در زمان خرید نهال انگور رقمی را انتخاب نمایید که مقاومت خوبی در برابر ابتلا به آفات و بیماریها از خود نشان دهد.

  • کیفیت و کمیت انگور

ارقامی که برای کاشت در باغ دیم انتخاب می شود باید از کیفیت و کیمت بالایی در تولید میوه برخوردار باشند تا تنش کم آبی با کاهش شدید در کیفیت و کمیت تولید رو به رو نشوید، لازم به ذکر است که ریز یا درشت بودن میوه نمی تواند تاثیر چندانی بر مقاومت درخت در برابر شرایط کم آبی و خشکی داشته باشد.

ویژگی های درخت انگور برای دیم

  • سازگاری داشتن با شرایط آب و هوا

در زمان انتخاب رقم مناسب انگور برای باغ دیم باید در نظر داشته باشید که رقم انتخاب شده بیشترین سازگاری را برای کاشت در شرایط آب و هوایی و اقلیم منطقه ی مورد نظر شما داشته باشد، به عوان مثال ارقام رشه و خوشناو از مهمترین ارقام انگور دیم در استان کردستان به شمار می روند، بنابراین توصیه می شود از کارشناسان فروش نهال انگور بخواهید که شناسنامه ی نهال را به شما ارائه کرده و یا اطلاعات کامل در این زمینه را از ایشان بخواهید.

انواع انگور دیم

از آنجایی که میوه ی تولید شده در باغات انگور دیم به لحاظ کمی نسبت به باغات انگور آبی کمتر است بنابراین باید ارقامی کاشته شود که موارد مصرف بیشتری علاوه بر مصرف تازه خوری داشته باشد مانند استفاده در تولید مویز، رنگ دانه ی طبیعی، کنسانتره و کنسرو که می تواند سود دهی باغ انگور را افزایش دهد، در ادامه برخی از معروفترین، پربارترین و یا کیفیت ترین انواع انگور دیم را که در احداث باغ انگور در مناطق کم را معرفی خواهیم کرد در این بخش بهترین انگور دیم را نیز معرفی خواهیم کرد.

بهترین انگور دیم

  • نهال انگور سیاه سردشت شرابی

این رقم انگور دارای خوشه های بزرگ، حبه های درشت و سیاه رنگ با قابلیت تولید حداقل 60 تن در هکتار در باغات آبی است، این رقم مقاومت نسبی بالایی در برابر خشکی و کم آبی و همچنین ابتلا به آفات و بیماریها دارد، نهال انگور سیاه سردشت شرابی را می توانید در مناطقی با آب و هوای معتدل با ارتفاع 100 تا 2500 متر از سطح دریا بکارید. با توجه به خواهان زیادی که این نهال انگور در بین ایرانیان دارد و بازار فروش خوب آن و همچنین کیفیت مناسب این رقم انگور می‌توان با جرئت گفت که این رقم بهترین انگور دیم می‌تواند باشد.

  • نهال انگور فخری

یکی از معروفترین ارقام انگور در زمینه ی تولید مویز انگور رقم فخری است، این رقم انگور که دارای خوشه های کوتاه اما حبه های درشت است محبوبیت بالایی در میان مردم داشته و به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی مختلف از گرمسیری گرفته تا کوهستانی در بسیاری از استانهای کشور به عنوان رقم غالب انتخاب شده و کاشته می شود. در لیست بهترین انگور دیم می‌توان انگور فخری را در رتبه دوم قرار داد.

نهال انگور فخری نیز به واسطه ی مقاومت بالا به شرایط خشکی و کم آبی و همچنین مقاومت در برابر آفات و بیماریهای مختلف به عنوان رقم مناسب برای باغات دیم انتخاب می‌شود، این رقم انگور در باغات آبی و در شرایط مساعد می تواند تا 40 تن در واحد هکتار تولید محصول داشته باشد اما به واسطه ی ماندگاری بالاتری که در انبار نسبت به سایر ارقام انگور دارد محبوبیت بیشتری نیز در بین باغداران دارد.

  • نهال انگور بی دانه زرد

به توصیه مرکز تحقیقات کشاورزی کل کشور نهال انگور بی دانه زرد یکی از مرغوبترین و مناسبترین ارقام برای کاشت در باغات دیم انگور است، این رقم انگور را در مناطق گرمسیری و معتدل گرمسیری می کارند و به واسطه ی مقاومت نسبی بالا به گرمای هوا و شرایط خشکی و کم آبی کاشت آن در مناطق معتدل با میزان بارندگی متوسط به صورت دیم رواج دارد. انگور بیدانه زرد نیز یکی دیگر از بهترین انگور دیم می‌باشد که در سال‌های اخیر توجه زیادی از کشاورزان را به خود جلب کرده است.

انگور بی دانه زرد می تواند در شرایط کشت آبی و در شرایط مساعد کود دهی و تغذیه ای تا 45 تن در هکتار باردهی در واحد هکتار داشته باشد، این رقم خود گرده افشان بوده و نیازی به کاشت ارقام گرده افشان در باغ نخواهید داشت.معرفی بهترین انگور دیم برای مناطق کم آب

  • نهال انگور عسکری

یکی از معروفترین ارقام انگور در بین مردم و باغداران نهال انگور عسکری است که سالها پیش در باغات انگور کشور کاشته می شده است، انگور عسکری نیز مانند ارقام دیگری که مقاومت به کم آبی و خشکی دارند برای کاشت در باغات دیم انگور مناسب بوده و در شرایط کشت آبی می تواند تا 40 تن باردهی در واحد هکتار داشته باشد.

  • نهال انگور ریش بابا

یکی دیگر از ارقام انگور با حبه های درشت انگور ریش بابا است که در طی 15 تا 20 سال عمر مفیدی که دارد در شرایط کشت آبی می تواند بیش از 40 تن باردهی در واحد هکتار داشته باشد، میوه ی انگور ریش بابا در شهریور آماده ی برداشت بوده به دلیل دامنه ی وسیع تحمل دمایی که دارد قابلیت کاشت در مناطق مختلف از آب و هوای سردسیر تا گرمسیر را دارد. برای اطلاع از قیمت نهال انگور ریش بابا به صفحه لیست قیمت نهال مراجعه کنید.

لیست قیمت برتر نهال ( کاتالوگ قیمت )

 

  • نهال انگورشاهانی

نهال انگور شاهانی دارای خوشه و حبه های کوچک تا متوسط بوده و به طور وسیع در شرایط آب و هوای گرم مانند ستان سیستان و بلوچستان کاشته می شود، این رقم انگور مقاومت بالایی در برابر شرایط اب و هوای گرم و آفتابسوختگی داشته و برای احداث باغ دیم گزینه ی مناسبی است، نهال انگور شاهانی می تواند در کشت آبی بیش از 50 تن باردهی در واحد هکتار داشته باشد و به دلیل پوست ضخیم حبه ها قابلیت انبار مانی بیشتری نیز نسبت به بسیاری از ارقام انگور دارد. انگور شاهانی نیز با توجه به طرافداران زیادی که دارد نیز جزء بهترین انگور دیم می‌تواند جای بگیرد

  • نهال انگور لعل

طول فصل رشد طولانی تر و شرایط آب و هوای نیمه سردسیری می تواند اقلیم و شرایط اب و هوایی مناسبی برای کاشت درخت انگور لعل باشد، نهال انگور لعل به واسطه ی عمر مفید بسیار بالایی که دارد می تواند زینه ی خوبی برای احداث باغات با هدف سرمایه گذاری طولانی مدت به شمار برود و در شرایط کشت آبی و در شرایط مساعد می تواند در طول 100 سال عمر مفید خود سالانه تا 55 تن باردهی در واحد هکتار داشته باشد.

  • نهال انگور یاقوتی

نهال انگور یاقوتی در بین باغداران به عنوان انگوری که می توان با تراکم بالا کاشت و باردهی بالا دارد شناخته می شود، بنابراین در باغات دیمی که در مناطق با توسط بارندگی بیش از 700 میلیمتر احداث می شود این رقم انگور گزینه ی مناسبی بوده و تراکم بالای درختان به آن خسارت وارد نمی کند، البته تراکم درختان در باغات دیم نباید از حدی فراتر رود.

نهال انگور یاقوتی در باغات آبی و در شرایط مساعد می تواند تا 100 سال عمر مفید داشته و سالانه تا 40 تن باردهی در واحد هکتار داشته باشد.

نکات مهم در احداث باغ انگور دیم

به جرات می توان گفت احداث باغ انگور دیم به اندازه ی احداث باغ انگور ابی به دقت و اصل علمی احتیاج دارد تا بتواند عملکرد بالای خود را عاید کشاورزان کند، در ادامه نکات مهمی را که باید در احداث باغ دیم انگور در نظر داشته باشید به شما آموزش خواهیم داد.

  • اقلیم مناسب کاشت انگور دیم

با وجود اینکه برخی از ارقام انگور به شرایط دیم سازگاری دارند اما شرایط آب و هوایی و میزان باردندگی در هر نقطه می توان تعیین کننده باشد که ایا در این منطقه می توان باغ انگور دیم احداث کرد یا خیر؟ به طور کلی در مناطقی که میانگین بارندگی در سال بیشتر از 700 میلیمتر باشد احداث بانکت و برای مناطق با کمتر از این یمزان بارندگی در سال احداث سامانه ی آبگیر ضروری است، بانکت و سامانه ی آبگیر امکان ذخیره سازی آب باران و تامین آن برای درختان در فصول کم باران را فراهم خواهد کرد. اقلیم مناسب کاشت انگور برای مناطق دیم مهم ترین فاکتور برای تعیین احداث باغ انگور دیمی است ولی تنها فاکتور مهم نیست در ادامه به فاکتورهای دیگه را هم مطرح خواهیم کرد.

  • انتخاب رقم مناسب

در بخش پیشین در رابطه با شرایطی که رقم مناسب برای احداث باغ دیم باید داشته باشد صحبت کردیم و ارقام پربار و پرطرفدار مناسب برای احداث باغ دیم را نیز معرفی کردیم اما باغداران می توانند با مراجعه به نهالستانها و مراکز فروش نهال به صورت حضوری و یا اینترنتی با ارقام دیگری که برای کاشت در باغ دیم مناسب هستند آشنا شوید.

  • خاک مناسب انگور

وجود مقادیر کافی از عناصر غذایی برای رشد و باردهی درختان انگور در باغ دیم ضروری است و باید خاک مناسب انگور برای احداث باغ دیم را بررسی کنیم، در احداث باغ دیم تنها سیستم آبیاری برای درختان پیاده سازی نمی شود اما هیچ کمبود توجهی به درختان در زمینه ی عناصر غذایی و کود دهی نباید باشد، تنها تفاوتی که درختان انگور در باغ دیم و آبی به لحاظ عناصر غذایی مورد نیاز دارند این است که در باغات دیم نباید بیش از اندازه از عناصر غذایی که رشد رویشی را افزایش می دهند استفاده کرد، چرا که رشد رویشی سریع و زیاد نیاز آبی بیشتری ایجاد کرده و برای درختان دیم ایجاد تنش خواهد کرد. اگر شما بهترین انگور دیم را کاشت کنید و به تغذیه مناسب آن رسیدگی نکنید نتیجه خوبی را نخواهید دید.

  • فاصله ی کاشت انگور دیم

فاصله و تراکم درختان انگور در باغ دیم باید با توجه به میانگین بارندگی سالانه در منطقه تنظیم شود، توصیه می شود فاصله کاشت انگور دیم در واحد سطح را بر اساس جدول زیر و متناسب با میزان بارندگی سالانه تنظیم نمایید.

میزان بارندگی بر حسب میلیمتر تعداد نهال انگور در هکتار فاصله ی کاشت نهال انگور
1000 میلیمتر 1667 2.5*3
900 میلیمتر 1305 3*3
800 میلیمتر 974 3*4
700 میلیمتر 700 3.5*4
600 میلیمتر 469 4*5
کمتر از 500 میلیمتر 278 5*6

 

همانطور که در جدول مشاهده می کنید هر چه میزان میانگین بارندگی سالانه در منطقه پایین تر باشد باید تعداد نهال در واحد هکتار را کاهش داد تا آب کافی برای نهالهای کاشته شده جمع آوری و تامین شود.

  • عمق چاله برای کاشت نهال انگور

نهال های ریشه دار، یکساله و دارای قطر یک سانتی متر و طول حداکثر 80 سانتی متر برای کاشت مناسب تر بوده و درصد گیرایی بالاتری خواهند داشت، با توجه به خصوصیات نهال باید بدانید که بهترین زمان برای حفر چاله در پاییز و پس از اولین بارندگی موثر در پاییز خواهد بود، عمق چاله را با توجه به میزان بارندگی باید تعیین کرد به عنوان مثال در مناطقی که میزان بارندگی حدود 600 میلیمتر باشد چاله ای با عمق 70 تا 80 سانتی متر کفایت می کند. عمق چاله برای کاشت نهال انگور شاید مهم‌ترین فاکتور برای احداث باغ دیمی نباشد ولی توجه به آن می‌تواند تاثیر خوبی بر نتیجه کار باشد

عمق چاله

  • کاشت نهال انگور دیم

برای جلوگیری از صدمه ی سرمازدگی در زمستان به نهالها توصیه می شود کاشت نهال انگور در باغ دیم را به اواخر زمستان و اسفند ماه موکول نمایید، به منظور کاشت نهال ابتدا ریشه ی نهال را در محلول پرالیناژ فرو ببرید تا علاوه بر ضدعفونی شدن به خوبی با خاک رس پوشیده شده و از حمله ی آفات و بیمارگرهای خاکزاد پس از کاشت در امان بماند.

پس از پرالیناژ کردن نهال را درون چاله قرار داده و در ترکیب با خاک لایه ی آخر در زمان پر کردن چاله مقداری کود پوسیده ی دامی را مورد استفاده قرار دهید، این کود دهی علاوه بر تقویت نهال و تسریع در رشد رویشی در سال اول به نهال کمک می کند تا باردهی خود را در زمان مقرر آغاز نماید.

بیشتر بخوانید: کوددهی نهال انگور

  • هرس انگور دیم

نکته ی بسیار مهم دیگری که در احداث باغ انگور دیم باید به آن توجه داشته باشید هرس تربیتی شاخه های رونده انگور در باغ دیم است، قطعا تربیت درخت انگور در باغ دیم با تربیت انگور در باغ آبی متفاوت بوده و باید اصولی انجام شود. لازم به ذکر است که اگر بهترین انگور دیم را کاشت کنید و به هرس آن رسیدگی نکنید نتیجه خوبی را نخواهید دید.

از آنجایی که باغ انگور دیم آبیاری نمی شود و در معرض خطر گرما و کم آبی قرار می گیرد می توان درختان را به صورت پاچراغی پا کوتاه و یا خزنده تربیت کرد، این فرمهای تربیت علاوه بر جلوگیری از اتلاف آب زیاد می تواند به باغداران در رسیدگی به درختان کمک کند، در نظر داشته باشید که این دو نوع هرس تربیتی درختان انگور در باغات آبی به دلیل تجمع رطوبت و سایه اندازی می تواند سبب افزایش ابتلای درختان به بیماریهای قارچی و شبه قارچی مانند سفیدک سطحی و یا سفیدک کرکی و دروغین شود. کارشناسان توصیه اکید دارند که باغداران هرس انگور دیم را جدی بگیرند، می‌توان گفت که بعد از فاکتور تغذیه درختان انگور در باغ دیمی هرس انگور دیم مهم‌ترین فاکتور در باغات دیمی انگور است.

کلام آخر

در احداث باغ دیم انگور تنها هزینه ی اجرای سیستم آبیاری از دوش باغداران برداشته می شود اما در باقی موارد باغات دیم به توجه بییشتری حتی نیاز دارند و این تصور که باغ دیم به معنای بی توجهی کردن و سرنزدن به آن است تنها سبب کاهش سود و درآمد باغداران خواهد شد.

در این مقاله سعی کردیم که بهترین انگور دیمی را به شما معرفی کنیم و همچنین لازم به ذکر است که علاوه بر نکات ذکر شده در این مقاله در رابطه با احداث باغ دیم انگور نکات بسیار مهم دیگری نیز وجود دارد که باید به فراخور شرایط اقلیمی و شرایط خاص هر باغدار در نظر گرفته شود، به منظور دریافت قیمت نهال انگور برای احداث باغ دیم و دریافت مشاوره های تکمیلی در این زمینه می توانید با مهندسان مشاور ما در تماس باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال