هر نهال میوه برای خود مشخصات و خصوصیات بارز مهمی دارد که باعث میشود تا نسبت به نهالهای دیگر مورد توجه مصرف کنندگان قرار بگیرد، نهال به کوزهای نیز از این قاعده مستثنی نیست به خاطر شرایط و ویژگیهای خاص آن همچنین اقتصادی و سوددهی بالایش باعث شده کشاورزان زیادی نسبت به احداث باغ اقدامات لازم را انجام بدهند، اگر بخواهیم مشخصات این نهال را برای شما بازگو کنیم بهتر است موارد زیر را بیان کنیم:
- نهال به کوزه جزو نهالهای دیرگل محسوب شده و به عنوان یک نهال میوه سردسیری شناخته شده است.
- مقاومت نهال به کوزهای نسبت به خشکسالی زیاد است و در مناطق خشک نیز میتوان آن را کشت کرد.
- میوه به کوزهای شیرینتر از نژادهای دیگر است.
- از میوه به کوزهای میتوان فرآوردههای مختلفی از جمله مربا و نوشیدنی تهیه کرد.
- از ویژگیهای دارویی میوه به کوزهای میتوان به درمان بیماریهای آلرژی و حساسیت همچنین افسردگی اشاره کرد.
- دانه میوه به کوزه خاصیت دارویی دارد.
- باردهی نهال به کوزهای بسیار بالا است و باعث شده کشاورزان زیاد به دنبال احداث باغ آن باشد.
خاستگاه اصلی نهال به کوزه ای
به این موضوع دقت داشته باشید هر کشوری میوههای مخصوص به خود را دارد، وقتی به دنبال خرید نهال میوه هستیم حتما اصالت و خاستگاه آن را جویا میشویم، نهال میوه اصیل که سازگار با محیط زیست شما باشد باردهی بیشتری از خود نشان داده و زحمت کشاورزی را برای نگهداری و مراقبت از آن کم میکند.
از جمله آنها میتوان به نهال به کوزهای اشاره کرد، خاستگاه و اصالت آن مربوط به کشور خودمان ایران است، بنابراین کشاورزانی که میخواهند این نهال را کشف کنند مطمئن باشند درصد سازگاری آن با مناطق ایرانی بسیار زیاد است.
پایه اصلی نهال به کوزه ای
نهال به کوزهای مانند دیگر نهالها میتوان به دو صورت بذری و پیوندی تولید کرد، افرادی که میخواهند در منزل یک یا دو اصله نهال به را تولید کنند، میتوانند از آن استفاده کنند، اگرچه باز هم توصیه میشود به نهالستانهای اطراف منزل مراجعه کرده و یک نهال پیوندی با کیفیت را تهیه کنید.
ولی باغدارانی که به دنبال کسب سود بیشتر هستند حتماً توصیه شده برای بالا بردن درآمد خود از نهالهای پیوندی و اصلاح شده به کوزهای در باغستان خود استفاده کنند تا میزان درآمد آنها چند برابر افزایش پیدا کرده و مدت زمانی که منتظر برداشت محصول هستند به دو سال کاهش پیدا کند، پایه اصلی نهال به کوزهای خود درخت به است.
ویژگی نهال به کوزه ای
برای آشنایی با ویژگی نهال به کوزی بهتر از موارد زیر را مطالعه کنید:
- این درخت برای ارتقای عملکرد خود احتیاج به نیاز سرمایه و مشخصی دارد.
- زمانی رشد درخت به کوزهای کامل میشود که بستر خاک آن کاملا بررسی شود بهترین خاک برای کاشت این درخت لومی و شنی است.
- ظاهر میوه به کوزه همان طور که از نامش مشخص است به شکل کوزهای بوده و رنگ آن سبز مایل به زرد است.
- به خاطر گامت کوتاهی که دارد فاصله کاشت نهال به کوزهای بسیار کم بوده و شما در یک هکتار تعداد بیشتری نهایی میتوانید کشت کنید.
- بهترین منطقه برای کاشت نهال به کوزه مناطق سردسیری است.
- ارتفاع نهال به کوزهای در طول عمر آن به حداکثر ۴ الی ۵ متر میرسد.
- اگر به دنبال احداث باغ تجاری و مدرن هستید بهتر است پایه پیوندی نهال به کوزهای را از نهالستانهای معتبر خریداری کنید.
اطلاعات تماس جهت مشاوره و خرید
آب و هوای مناسب برای کاشت نهال به کوزه ای
از آنجایی که نهال به کوزهای جزو نهالهای سردسیری محسوب میشود بهترین مناطق برای کاشت آن به مناطق معتدل و معتدل رو به سرد است البته به دو موضوع دقت کافی داشته باشید این نهال برای رشد بهتر به
- نوردهی کافی و آفتاب کاربردی برای عمل فتوسنتز
- سرمای کافی برای گذراندن نیاز سرمایی
احتیاج دارد بنابراین توصیه میشود قبل از خرید نهال کوزهای حتما از متخصصین مشاوران نهالستانهای مطمئن مشورت و راهنمایی لازم را کسب کنید تا نسبت به خرید رقم مناسب نهال به کوزی اقدامات لازم را انجام دهید.
فاصله مناسب برای کاشت نهال به کوزه ای
نهال به کوزهای جزو نهال و درختانی است که برای کاشت آن شما احتیاج به فاصله زیادی ندارید، معمولاً الگوی کشت مربعی را برای آن استفاده میکنند، الگوی کشت مربعی برای کاشت نهال به کوزهای ابعاد ۴ در ۴ است، در زمینهای شیب دار مخصوصأ زمین شمالی رو به آفتاب این فاصله به سه متر کاهش پیدا کرده و همین امر باعث افزایش میزان تولید میوه به کوزهای در هکتار میشود.
خاک مناسب برای کاشت نهال به کوزه ای
به عنوان یک کشاورز قبل از اینکه نهال به کوزهای را به محوطه باغ انتقال دهید باید به برخی از نکات و موارد دقت زیادی داشته باشید،
- زهکشی مناسب
- رطوبت خاک
- عناصر مغذی موجود در خاک
- عوامل بیماری زای موجود در خاک
- شنی و لومی بودن بستر کشت نهال به کوزه
تمامی موارد فوق تاثیر بسزایی در ارتقاء عملکرد درخت به کوزهای دارد، علاوه بر موارد بالا حتماً به Ph بافت خاک توجه داشته باشید تا در حالت خنثی باشد، البته این نهال در بستر خنثی رو به اسیدی نیز عملکرد خوبی از خود نشان میدهد.
زمان مناسب و سازگار برای کاشت نهال به کوزه ای
برای کاشت نهال به کوزهای در محوطه باغ حتماً دقت کنید این نهال در زمان خواب به بستر خاک منتقل شود، معمولاً اواخر پاییز و اواخر زمستان بهترین گزینه برای این مورد است.
کود مناسب برای نهال به کوزه ای
قبل از کاشتن نهال به کوزهای شما باید خاک ورزی صحیح را انجام دهید تا میزان عناصر موثر برای کاشت نهال افزایش پیدا کند، از جمله استفاده از کود طبیعی و دامی است، بعد از کاشت نهال باید از کودهای ازت دار استفاده کنید تا رشد نهال به را تسریع بخشد، بعد از این که نهال شما باردهی را شروع کرد باید از کودهای شیمیایی تخت نظر متخصصین استفاده کنید تا بهروزی درخت را افزایش دهد.
ارتفاع درخت به کوزهای در طول عمر
کسانی که به احداث باغ تجاری حوزهی پرداخت کند شاید مهمترین زمین و آنها به خاطر پایه کوتاه بودن و قامت کوچک آن است مزیتهای خاص خود را دارد از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعداد نهالهای کاشته شده در هر هکتار افزایش پیدا میکند.
- رسیدگی به درخت به از جمله سمپاشی، برداشت میوه و هرس کار بسیار راحتی خواهد بود.
- در مناطق سردسیری کاشتن نهال پایه کوتاه یک مزیت محسوب میشود چون مانع نفوذ سرمای زمستان و بهاری به داخل محوطه باغ میشود.
هرس درخت به کوزه ای
اگر به دنبال افزایش عملکرد درخت به کوزهای هستید حتما به این نکته هرس آن دقت کافی داشته باشید، هرس کردن درخت باعث افزایش میزان باردهی آن شده و از بروز بیماری و آفت زدگی جلوگیری میکند، مخصوصا شاخههای خشک و تنک شده یا شاخههای جوان که در اثر یخبندان زمستان بیمار هستند را از درخت جدا کنید، بهترین زمان برای هرس درخت به کوزهای اواخر فصل زمستان قبل از بیدار شدن آن از خواب زمستانی است تا تاثیرات سوئی بر روی درخت ایجاد نشود.
نیاز سرمایی لازم برای خواب زمستانی درخت به کوزهای
حتما به نیاز سرمایی درخت به کوزهای دقت داشته باشید اگر این درخت نیاز سرمایی خود را به خوبی بگذراند در بهار سال آینده عملکرد بسیار خوبی از خود نشان میدهد، معمولا توصیه میشود نهال به کوزهای زمان ۱۰۰ الی ۴۰۰ ساعت در دمای هوایی پایینتر از ۷ درجه قرار بگیرد.
عمر مفید نهال به کوزه ای
نژاد به کوزی نسبت به نژادهای دیگر به ۱۰ الی ۱۵ سال عمر مفید بیشتری دارد، طبق نظر متخصصان و کارشناسان مهندسی بر اساس تحقیقات انجام شده عمر مفید به کوزهای به ۶۰ سال میرسد، البته اگر کشاورزان نسبت به نگهداری و مراقبت از آن دقت و توجه بیشتری داشته باشند عمر مفید نهال به بالاتر از این نیز میرسد.
سن حیات نهال به کوزه ای
باغدارانی که به دنبال احداث باغ تجاری و مدرن هستند باید به گزینه عمر مفید نهال به دقت کنند، میزان باردهی نهال در این سالها افزایش زیادی دارد، ولی بعد از به اتمام رسیدن عمر مفید میزان باردهی آن کاهش پیدا کرده و بعد از مدتی صفر میرسد، از اینرو سن حیاط نهال برای کشاورزان چندان مهم نیست چون بعد از اتمام عمر مفید باید نسبت به تغییر ساختار باغ خود اقدام کنند، سن حیات نهال به کوزی بین ۸۰ الی ۹۰ سال است.
میزان وزن هر میوه به کوزه ای
وزن میوه به کوزی به عوامل زیادی بستگی دارد
- پیوند یا بذری بودن نهال تهیه شده
- نوع خاک بستر نهال
- میزان آبیاری
- کوددهی
- هرس
تاثیر بسزایی بر وزن هر میوه به کوزه دارد ولی به طور معمول و میانگین وزن میوه به کوزهای بین ۳۰۰ الی ۵۰۰ گرم است.
ارتفاع از سطح دریا مناسب کاشت نهال به کوزه ای
به هنگام کاشت نهال به کوزهای حتماً به ارتفاع زمین زراعی از سطح دریا دقت کافی داشته باشید شد، از آنجایی که نهال به کوزهای در دسته نهالهای سردسیری قرار دارد بنابراین شما باید در ارتفاعی که بالاتر از ۱۰۰۰ متر است آن را کاشت کنید، اگر زمین زراعی شما در ارتفاع پایین تری قرار دارد، میتوانید در شرایط خاصی باغ این نهال را احداث کنید برای این موضوع حتما از کارشناسان مربوطه نهالستان کمک بخواهید.
مصونیت و مقاومت نهال به کوزهای برابر آفات و بیماریها
از مزیتهای مهم درخت به کوزهای میتوان به مقاومت آن در برابر بیماریهای زیادی اشاره کرد، چند نوع بیماری وجود دارد که کشاورز به هنگام نگهداری و مراقبت از باغستان به کوزهای حتماً به آن دقت کافی داشته باشند:
- عنکبوتی قرمز باعث میشود برگها و میوه درخت به کوزهای به رنگ قهوهای تغییر پیدا کند.
- بیماریهای قارچی تاثیر بسزایی بر روی عملکرد درخت شما و ظاهر آن دارد.
- بیماری آتشک که باعث تغییر در برگ درخت به کوزهای شده در نتیجه عمل فتوسنتز را با اختلال رو بیرون میکند.
- خطرناکترین بیماریهای درخت به کوزهای میتوان به بیماری سرخرطومی اشاره کرد که علاوه بر میوه و برگ به تنه درخت نیز صدمه میزند.
هر کدام از بیماریهای فوق باید با سموم و نهادههای مخصوصی درمان شوند، به خاطر همین توصیه میشود کشاورزان بدون آگاهی از سمها استفاده نکنند بلکه با استفاده از مشاوره مهندسین کشاورزی نهالستانهای معتبر سمپاشی و آفت کشی دورهای را آغاز کنند.
میزان باردهی و برداشت محصول درخت به کوزهای در هر هکتار
اگر کشاورز بتواند به مراقبت و رسیدگی مناسب نهال به کوزهای بپردازد میتواند در یک شرایط ایده آل برداشت مناسبی از درخت به کوزهای تجربه کند، به طور معمول هر درخت به ۱۵۰ کیلوگرم میوهی به باکیفیت و صادراتی را تولید میکند که در هر هکتار بین ۸۰ تن است.
شروع باردهی محصول به کوزه ای
حتماً به این موضوع دقت داشته باشید باغدارانی که میخواهند در یک مدت زمان سریعتر سرمایه خود را به دست بیاورند میتوانند به کاشت نهال به کوزهای بپردازند، چون جزوه نهالهای زودبازده قرار گرفته و شما میتوانید در دومین سال کاشت برداشت محصول آن را آغاز کنید و این یک مزیت بسیار مهم و اساسی برای محصولات شما به حساب میآید، چون کشاورز در همان سالهای آغاز علاوه بر کسب سرمایه اولیه میتواند سود دهی مناسبی از باغستان به کوزهای را تجربه کند.
رقم مناسب برای گرده افشان درخت به کوزهای در صورت نیاز
بیشتر نژادهای درخت به جز نژادهای خود سازگار و خود بارور قرار گرفته است، بنابراین شما برای کاشت درخت به کوزهای احتیاج به رقم گرده افشان ندارید چون نهالهایی که برپایه پیوندی و اصلاح شده هستند عملکرد بهتری در مورد خودباروری نشان میدهند، نهایتاً کشاورزان با استفاده از کندوهای زنبور عسل میتوانند لقاح درختان را تسریع بخشند .
مدت آبیاری به کوزه ای
به این موضوع دقت داشته باشید اگر شما نهال را تازه در باغ کاشته اید برای اینکه رشد مناسبی از خود نشان دهد هر هفته باید آبیاری آنها به طور منظم انجام شود، ولی موردی که نسبت به آن دقت داشته باشید، آبیاری بعد از باردهی درخت به کوزه است، معمولاً نیاز آبی کمتری دارد و شما به هر ۱۵ روز یکبار با آبیاری آن میتوانید میوههای با کیفیت و درشت برداشت کنید.
روش صحیح آبیاری درخت به کوزه ای
در سالهای گذشته خشکسالی از مهمترین مشکلات باغداران است، از این رو توصیه میشود کشاورزان و باغداران بهترین روش آبیاری را برای آبیاری باغستان خود استفاده کنند تا علاوه بر صرفه جویی در آب و جلوگیری از هدر رفت آن، ریشههای درختان شما به طور کامل سیراب شوند، بهترین روش آبیاری درخت به کوزه به روش قطرهای است چون آب به عمق خاک نفوذ میکند.
زمان گلدهی درخت به کوزه ای
درخت به کوزهای یک نهال دیرگل بوده از این رو نسبت به سرمای بهاره حساسیت نشان نمیدهد معمولا نیمه دوم فروردین گلدهی درخت به کوزهای آغاز میشود.
زمان برداشت میوه به کوزه ای
درخت به کوزه علاوه بر دیرگل بودن دیررس نیز هست، به طور معمول برداشت میوه به از ماه مهر آغاز و تا ماه آبان ادامه دارد، پس موضوعی که بیشتر کشاورزان باید به آن دقت داشته باشند این است، مناطقی که تابستان کوتاه و زمستان طولانی دارند برای کاشت درخت میوه به کوزهای مناسب نیست چون سرمای مهر و آبان ماه باعث افت کیفیت میوه به میشود.
خرید نهال به کوزه ای
در تهیه نهال به کوزهای حتما به این موضوع دقت داشته باشید نهالستانهایی که به فروش نهال به کوزهای پرداخته اند حتما شرایط و ویژگیهای خاصی داشته باشند تا شما بتوانید با ضمانت ویژه و کارت گارانتی همچنین به صورت شناسه دار این نهال را تهیه کنید، معمولا نهالستانهای معتبر مشاوره و خدمات خود را به صورت رایگان در اختیار کشاورزان قرار میدهند تا آنها را متحمل هزینه زیادی نشوند.
قیمت نهال به کوزه ای
شما قبل از اینکه به آماده سازی باغ خود برای کاشت نهال به پردازید باید اطلاعات جامعی در مورد نهال به کوزهای به دست بیاورید، یکی از آنها قیمت نهال به است، یکی از دغدغههای مهم کشاورزان خرید اقتصادی و منصفانه به است که با کاشت آنها بتوانند به یک درآمد بسیار مناسب دست پیدا کنند، مراکز معتبری که تولید و فروش نهال به پرداخته اند، در تلاش هستند تا این محصول را با قیمت مناسب به بازار عرضه کنند، برای خرید نهال به کوزهای به صورت تضمینی و قیمت مناسب میتوانید به سایت معتبر نهالستان مراجعه کرده و از کارشناسان مربوطه اطلاعات لازم را کسب کنید