کاشت متفاوت نهال هلو و باردهی بالای آن

کاشت متفاوت نهال هلو و باردهی بالای آن

افرادی که می‌خواهند یک کشاورزی نیمه وقت را تجربه کنند همچنین کسانیکه باغات وسیع گردو و بادام دارند و در بین درختان آنها می‌خواهند درختچه های میوه ای را کاشت کنند تا به نور آفتاب زیادی احتیاج نداشته باشد، بلافاصله عمر اقتصادی آن به پایان رسیده تا چوب آن را به فروش برسانند، بهتر است ارقام متفاوت درخت هلو را شناسایی کنند؛ درخت هلو پربار است، سازگاری بسیار بالایی با اکثر میوه های دیگر از خود نشان می‌دهد، همچنین طول عمر اقتصادی آن بین ۱۵ تا ۲۰ سال بوده و باغدار اگر بخواهد می‌تواند بعد از  این مدت به تغییر رویه زیرساخت باغ خود بپردازد.

کاشت متفاوت نهال هلو و باردهی بالای آن

تاریخچه و نقطه پیدایش درخت هلو

اکثر نژاد های درخت هلو از آسیای شرقی کشور چین به سمت کشورهای دیگر راه یافته است، البته برخی از نژاد آن مربوط به کشور آمریکا بوده و در آنجا شناسایی شده‌‌ان، با حکم مطالعه می‌توان فهمید درخت هلو یکی از قدیمی ترین نژادهای میوه است که از همان گذشته مورد توجه مصرف کنندگان اقصی نقاط جهان قرار گرفته است.

بنابراین در بیشتر مزارع آن را به عنوان نهال کلاسیک می‌شناسند، علاوه بر زیبایی که شکوفه های نهال هلو دارد و از آن برای فضاسازی در ویلا باغ ها استفاده می‌شود، میوه هایی که درخت هلو تولید می‌کند ارزش غذایی بسیار بالایی داشته و برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مفید عمل می‌کند.

کشور ایران جزو کشورهایی است که به خاطر داشتن آب و هوای متنوع و اقلیم ۴ فصل توانسته نژادهای گوناگون درخت هلو را در باغات خود پذیرا باشد، با روی کار آمدن نهالستان و مراکز تولید کننده ارقام مختلف نهال هلو سردسیری، نهال هلو گرمسیری و نهال هلو معتدل را به صورت بومی سازی در داخل کشور تکثیر و با قیمت بسیار مناسب در اختیار کشاورزان قرار می‌دهند.

البته تاریخچه تولید و پیدایش درخت هلو در کشور ایران نشان می‌دهد که برخی از نژاد هلو بومی کشور ما است، ولی در دهه‌های گذشته ارقام خارجی نهال هلو با روش پیوندی و اصلاح شده بر پایه درخت شفتالو تکثیر می‌شود تا سازگاری درخت هلو با منطقه چند برابر باشد.

با درخت هلو آشنا شوید

قبل از خرید نهال هلو و احداث باغ آن بهتر است با شرایط ویژه نهال هلو آشنا شوید به صورت کاملا علمی و اقتصادی بتوانید به فکر احداث باغ آن در مزارع خود باشید، بهترین مکان برای احداث باغ هلو مناطقی با  اقلیم معتدل است، البته می توان نژاد دیرگل درخت اصلاح شده و پیوندی هلو را در مناطقی سردسیری  و نژاد زود گل را در مناطق گرمسیری کاشت کرد.

باغدار باید قبل از کاشت نهال هلو حتماً بسترسازی مناسب را انجام دهد زمان صحیح کاشت درخت را تشخیص داده و به این موضوع توجه داشته باشد، درخت هلو بسیار حساس بوده و به مراقبت بیشتری احتیاج دارد، بنابر این مدت زمانی که برای مراقبت از آن در نظر می‌گیرند کمی بیشتر از میوه های دیگر است، کشور از با کم توجه بیشتر می تواند هزینه مربوط به نگهداری درختان هلو و کاهش داده در عوض باروری آن را تا چندین تن افزایش می‌دهد.

  1. حذف علف‌های هرز در فصل تابستان
  2. آفت کش ها و سموم برای دفع آفات و انواع بیمار قارچی و باکتریایی
  3. شاخه های درخت هلو پربار است گاهی باید تنک کردن میوه ها را انجام داد تا میوه تولیدی کیفیت بیشتری داشته باشد.
  4. آبیاری منظم با فواصل ثابت
  5. توجه به زمان برداشت میوه که با سرعت عمل بیشتر انجام شود، رسیدن بیش از حد میوه هلو باعث می شود هنگام برداشت و انبار کردن، میوه‌ها لهیده و خراب شود.
  6. کود مناسب برای رشد درخت هلو و افزایش باروری

البته نباید فراموش کنیم بازاریابی و پتانسیل فروش میوه هلو بسیار بالا بوده و باغداران به راحتی می‌توانند میوه های خود را در بازار های داخلی و یا خارج از کشور به فروش برسانند، کارخانه های تولیدی زیادی نیز هستند که مشتاق خرید میوه هلو هستند، با توجه به قیمت میوه هلو و همچنین برداشت ۶۰ الی ۸۰ تنی در یک هکتار مشخص است که سود دهی این باغ برای ۱۵ تا ۲۰ سال متوالی کاملا تضمینی خواهد بود.

نکاتی که برای کاشت نهال هلو و احداث باغ آن را باید رعایت کنیم

با توجه به موارد فوق کسانیکه که می‌خواهند نهال هلو را در زمین‌های وسیع احداث کنند، باید مواردی را رعایت کنند تا از تلف شدن سرمایه اولیه آنها جلوگیری شود:

  • انتخاب زمین کشاورزی

زمین‌هایی که دارای شیب ۴ تا ۸ درصد هستند برای کاشت درخت هلو بسیار مناسب هستند چون جریان هوا در این زمین ها گردش بهتری دارد، اگر زمین با و شما مسطح است به هنگام کاشت نهال هلو حداقل یک وحب بالاتر از سطح زمین قرار بگیرد، تا زمان آبیاری یا بارش باران آب در اطراف تنه درخت غرقابی نشود.

چون درخت هلو همان طور که به خشکی خاک حساس بوده و عملکرد آن ضعیف می‌شود، نسبت به خیس بودن خاک و ماندگاری آب اطراف تنه نیز حساسیت نشان داده و باعث بیماری‌های باکتریایی و قارچی می‌شود که از مهمترین آنها پوسیدگی ریشه و طوقه درخت است، همچنین ماندگاری آب دور تنه درخت در فصل زمستان باعث یخ زدگی تنه و صدمه به پوست خارجی درخت می‌شود.

کشاورز زمین‌هایی که برای کاشت درخت هلو انتخاب می‌کند باید زهکشی عمیقی داشته باشد، زمین های سطحی با زهکشی ضعیف باعث شده تا ریشه زایی درخت هلو ضعیف عمل کرده و گاهی اوقات در طوفان‌های شدید درخت ریشه کن می‌شود.

  • زمان کاشت نهال هلو

از دیگر نکات مهم برای کاشت هلو نهال زمان منتقل کردن نهال هلو به محوطه باغ و فضای باز است، معمولاً در فصل پاییز قبل از برگ ریزی درختان و زمان شروع خواب زمستانی عملیات کاشت را انجام می‌دهند، اواخر فصل زمستان نیز قبل از جوانه زدن زمانی که ریشه‌های درختان میوه از خواب زمستانی بیدار نشده اند باید کاشت نهال هلو را به اتمام رساند‌.

از نظر متخصصین و کارشناسان نهالستان زمان مناسب برای کاشت نهال هلو تا سریع‌تر به بار بنشیند،کاشت پاییزه اواسط آذر ماه است، چون بعد از گذشت یک ماه سرمای زمستان آغاز شده و این درخت اولین خواب زمستانی خود را تجربه می‌کند، در سال دوم نیز دومین خواب زمستانی آن تجربه شده، بنابراین در بهار بعدی نهال کاشته شده به گل می‌نشیند، با کاشت پاییزه محصول دهی درخت هلو را یکسال سریعتر انجام می‌شود.

کاشت متفاوت نهال هلو و باردهی بالای آن

  • نیاز سرمایی لازم برای کاشت درخت هلو

درخت هلو جزو درختانی است که برای باروری بهتر در فصل بهار و ارتقاء فرایند گرده افشانی احتیاج به سرمای زمستان دارد، نیاز سرمایی لازم برای خواب زمستانی درخت هلو بین ۴۰۰ تا ۱۱۰۰ ساعت کمتر از ۷ درجه سانتیگراد است، باغات درخت هلو با گذراندن دوره سرمایی می‌توانند بدون کوچکترین تلفاتی فصل زمستان را به پایان رسانده، همچنین فصل بهار عملکرد مناسبی از خود نشان دهند، علاوه بر آن که سیستم دفاعی آن قوی‌تر می‌شود، رشد قوی را تجربه خواهد کرد.

  • آنالیز خاک باغ قبل از کاشتن درخت هلو

یکی از مهمترین وظایفی که در دهه گذشته اکثر باغداران قبل از کاشت درخت هلو موظف هستند آن را انجام دهند آنالیز خاک باغ است، کشاورز باید از نقاط مختلف و از سه سطح سطحی خاک، سطح میانی خاک و سطح عمیق خاک نمونه خاک را بردارد و آن را به آزمایشگاه مربوطه بفرستد، در این آزمایش تمامی عناصر موجود در خاک آنالیز شده و در اختیار کشاورزان قرار داده می‌شود.

با برگه آنالیز باغدار تصمیم می‌گیرد از کدام کود شیمیایی و طبیعی برای مرحله خاک ورزی استفاده کنند، گاهی اوقات عامل باکتریایی و قارچی بیماری‌های پنهان و خاموش در لایه های زیرین خاک پنهان می‌شود و به زندگی پنهانی خود ادامه می‌دهند، در آنالیز خاک این عناصر بیماری زا شناخته شده و با صرف هزینه خیلی ناچیز کشاورز می‌تواند خاک باغ خود را ضدعفونی کرده و از سالم بودن خاک مطمعن شود.

مراحل کاشت درخت هلو در باغ

در مطالب فوق سعی کردیم نکاتی که یک باغدار قبل از احداث باغ تجاری هلو باید به آن توجه داشته باشد را به طور کامل برای شما شرح دهیم، اما بهتر است مراحل کاشت درخت هلو در باغ یا مراحل کاشت تک درخت هلو در حیاط خانه ویلایی را به شما توضیح دهیم، با طی کردن این مراحل مطمئنا نهال جوان شما به راحتی می‌تواند ریشه‌هایش را در خاک مستقر کند.

زمینی که برای کاشت درخت هلو در نظر می‌گیرید باید تا عمق ۲ متری شخم زده شود، هر چه سطح زمین و عمق آن یک دست باشد باغ شما عملکرد مناسبی خواهد داشت، همچنین سعی کنید کف باغ را یک نواخت کنید تا رفت و آمد نیروی انسانی و حمل و نقل میوه ها کار آسانی باشد.

یکی از مهمترین کارهایی که قبل از کاشت نهال هلو باید آن را انجام دهید حذف علف هرز است، معمولاً بین شخم زدن زمین و کاشت نهال میوه چند ماه طول می‌کشد در این فاصله به خاطر مغزی بودن زمین علف های هرز زیادی با سرعت بالا رشد می‌کند، پس توصیه می‌شود قبل از کاشت نهال حتما علف هرز را از منطقه هرس کرده و از بین ببرید.

در رقابتی که بین علف هرز و نهال هلو وجود دارد، مطمئنا علف‌های هرز مانع از جذب عناصر مفید توسط نهال جوان با ریشه های ضعیف خواهد شد، میزان رطوبت خاک را بررسی کنید خاک نباید قبل از احداث قبل از کاشتن نهال فیس باشد ولی رطوبت حداقل ۵۰ درصدی لازم است، گودال‌هایی به عمق ۱.۵ متر حفر کنید، انتهای گودال را با استفاده از خاک هوموس یا خاکی که با کود دامی پوسیده خاک ورزی شده است پر کنید.

ریشه نهال را از یکدیگر باز کرده و به آرامی در داخل خاک مستقر کنید، سپس روی آن را بپوشانید، در این مرحله مراقب باشید تا ریشه ها به هیچ عنوان زخمی نشود، کوچکترین زخم در پوست ریشه باعث نفوذ عناصر بیماری زا به داخل بافت آن می‌شود، پهنای گودال به اندازه باشد که زمان مستقر کردن درخت، ریشه ها بر روی یکدیگر انباشته نشده و گره نخورند.

برای مستحکم کردن نهال جوان می‌توانید از میله و یا چوب راست به عنوان قیمه استفاده کنید، تا درخت بر روی آن تکیه کرده و در اثر ورزش باد دچار تکان‌های شدید نشود، بلافاصله بعد از کاشت آبیاری منطقه را به طور کامل انجام دهید، این درخت برای رشد بهتر احتیاج دارد تا با خاک اطراف آن سیراب شود، چون نهال تازه کاشته شده ممکن است ناسازگاری از خود نشان دهد.

با توجه به حساسیت ریشه این درخت به غرقابی بودن خاک و ایستایی آب توصیه می‌شود از آبیاری قطره ای برای باغات استفاده کنید، بنابراین بعد از مرحله گودبرداری حتماً باغ خود را به تجهیزات نوین آبیاری مجهز کنید، استفاده از آبیاری قطره ای میزان هدر رفت آب را ۹۰ درصد کاهش می دهد.

تنها بعد از یک تا دو ماه بعد از کاشت نهال جوان در محوطه آزاد، شما نشانه های رشد را در نهال میوه مشاهده خواهید کرد، اگر نشانه رشد به تاخیر افتاد، مطمئناً نهال شما دارای بیماری بوده و یا کیفیت پایینی دارد، از این رو توصیه می‌شود حتماً نهال میوه را با کارت گارانتی و ضمانت مرجوعی تهیه کنید، تا فرصت کافی برای بررسی نهال داشته باشید، در صورت بی کیفیت بودن بتوانید محصول را مرجوع کنید.

کاشت متفاوت نهال هلو و باردهی بالای آن

کلام آخر

نهال میوه هلو را باید از یک نهالستان معتبر خریداری کرد تا از صحت تنوع و عاری از بیماری آن اطمینان داشته باشید، بیشتر نهالستان‌های تولید کننده و مجوز دار تضمینی برای کیفیت درخت فروخته شده ارائه می دهند. قبل از سفارش اینترنتی و غیر حضوری و خرید نهال هلو حتما این کارت گارانتی را بررسی کنید، تا از صحت آن اطمینان داشته باشید.

نهالستان‌های معتبر مانند مرکز برتر نهال جهت رفاه حال کشاورزان عزیز مشاوره و خدمات پس از فروش را به صورت رایگان انجام می‌دهند، کشاورز در هر مرحله از احداث باغ می تواند با کارشناسان تماس تلفنی و یا تصویری داشته و مشکلات خود را از آنها بپرسند.

قیمت نهال هلو در مراکز تولیدی بر اساس مصوبه وزارت جهاد کشاورزی، کیفیت آن، نحوه تکثیر درخت  و تعداد خرید آن تعیین می‌شود، مطمئنا درختانی که کیفیت بالا داشته و با کارت گارانتی دوساله عرضه می‌شوند کمی گران‌تر از درختان بذری و سنتی خواهند بود، برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان مرکز مشاوره و فروش نهال و پولو مستقیماً در ارتباط باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال