پسته یکی از آجیلهای خوش طعم و خوش مزه، محبوب و اصیل است و جزو آجیلهای قدیمی و کهن در ایران و جهان است و از دیر باز در ایران کشت میشده است، عده زیادی از محققین معتقد هستند که خاستگاه این میوه ایران است حتی اسم پسته نیز از زبان فارسی نشات گرفته و سپس از زبان فارسی و ایران وارد زبانهای دیگر شده است، اما به طور کلی خاستگاه آن را خاورمیانه میدانند.
ایران به همراه آمریکا و چین جزو سه تولید کننده و صادر کننده برتر پسته در سطح جهانی هستند اما این محصول در کشورهایی مانند سوریه، ترکمنستان و بخشهایی از افغانستان نیز کشت میشود.
پسته نیز مانند سایر مغزها و آجیلها فواید و خواص بی نظیری دارد و از این منظر جایگاه بسیار ویژهای در بین سایر آجیلها دارد و به همین دلیل میوهی آن گران بها است و بیشتر به سایر کشورها صادر میشود و ایران اولین صادر کننده پسته در جهان به شمار میرود پسته علاوه بر مصرف تازه خوری و آجیل و خشکبار دارای کاربردهای زیادی مانند شیرینی پزی و خلال پسته نیز است که در مقاله پیش رو برخی از مهمترین خواص این میوه گرانبها را بر خواهیم شمرد.
آجیلهای مختلف از دیر باز در نزد ایرانیان محبوب بودهاند و امروزه نیز مصرف آجیل در سبد غذایی خانوارها جایگاه ویژهایی دارد، آجیلهای مختلف به دلیل خواص بیشماری که دارند در بین مردم خواهان زیادی دارند و پسته نیز یکی از قدیمیترین آجیلهای موجود در ایران است که از دیر باز در نزد ایرانیان علاقهمندان زیادی دارد، این خشکبار پر طرفدار و ارزشمند دارای خواصی بی نظیر و منحصر به فرد است، پسته سرشار از ویتامینهای B1، B6، E، آهن، مس و اشباع از چربیهای مفید و پروتئین است همچنین دارای مقادیر زیادی عناصری همچون کلسیم، پتاسیم، منگنز و فسفر است و مانند سایر میوهها و خشکبار دیگر پسته نیز سرشار از فیبر است
به همین دلیل دارای خواص فراوانی برای بدن است که برخی از مهمترین خواص آن را بر خواهیم شمرد.
پسته یکی از مغزهایی است که سرشار از آنتی اکسیدانهای مختلف است میزان آنتی اکسیدان موجود د پسته و گردو در بین سایر مغزها بسیار قابل توجه است و آنتی اکسیدانها نقشی بسیار موثر در مهار رادیکالهای آزاد دارند که مولکولهایی مخرب در بدن هستند و تجمع آنها در بدن موجب آسیب به سلولهای مختلف بدن شده و باعث بروز بیماریهای متعددی مانند انواع سرطان، بیماریهای قلبی و غیره میگردند، که با مصرف مداوم پسته میتوان از فعالیت این مولکولهای مخرب جلوگیری نمود و از بروز بیماریهای وابسته به آن ممانعت کرد.
بایستی گفت که نهال پسته سرشار از آنتی اکسیدانهایی مانند پلی فنول و توکوفرول است و این آنتی اکسیدان در درمان و پیشگری از ایجاد سرطان و بیماریهای قلبی بسیار موثر هستند همچنین دو آنتی اکسیدان لوتئین و زیگزانتین که در افزایش و حفظ سلامت چشم موثر هستند به مقدار زیاد در پسته یافت میشود که مانع از ایجاد و یا گسترش بیماری نور آبی و بیماری تباهی لکه زرد در چشم میشود.
وقتی صحبت از خواص بی نظیر پسته میشود کمتر کسی پیدا میشود که به میزان آهن این خشکبار برای درمان کم خونی اشاره نکند و بر همگان آشکار است که پسته سرشار از آهن بوده و برای درمان کم خونی ناشی از فقر آهن معجزه میکند به طوری که هر 100 گرم پسته خام حاوی 14 میلی گرم آهن است که در بین سایر خشکبار بی نظیر است که این میزان آهن موجود در پسته حدود چهار برابر بیشتر از آهن موجود در بادام درختی، فندق و بادام هندی است.
پسته یکی از مواد غذایی غنی از پروتئین است به طوری که در بین خشکبار بعد از بادم بیشترین پروتئین را دارد و میتوان گفت تقریبا 20% از وزن پسته از پروتئین تشکیل شده است، علاوه بر مقادیر بالای میزان پروتئین پسته حاوی ترکیبات و پیش نیازهای ساخت پروتئین مانند آمینواسیدهای مختلف نیز هست که بدن قادر نیست برخی از این آمینواسیدهای موجود در پسته را با وجود دارا بودن نقش اساسی در بدن تولید نماید و برای این نوع از آمینو اسیدها باید از مواد غذایی و یا مکملهای مختلف استفاده نمایید که پسته یکی از این مواد غذایی است که سرشار از انواع آمینو اسید مختلف برای تامین نیازهای ضروری بدن است.
به عنوان مثال پسته حاوی آمینواسیدی به نام ال آرژنین است که این آمینو اسید مهم چیزی حدود دو درصد از حجم کل آمینواسیدهای موجود در پسته را تشکیل میدهد که در بدن به نیتریک اسید تبدیل میشود و بدن برای انبساط رگهای خونی و همچنین گردش خون مناسب به این ماده نیاز ضروری دارد، از این رو مصرف پسته علاوه بر تامین پروتئین بدن، برخی آمینواسیدهای ضروری بدن را نیز تامین میکند.
به طور کلی آجیلها نقش مهمی در رژیمهای لاغری افراد دارند چرا که ضمن تامین ویتامینها و عناصر ضروری مورد نیاز بدن موجب کاهش وزن افراد نیز میشوند و یکی از مهمترین آجیلهایی که برای کاهش وزن استفاده میشود پسته است که این خشکبار گرچه حاوی مقادیر قابل توجهی چربی است اما این میزان چربی کامل جذب بدن نشده بلکه حجم بیشتری از آن دفع میگردد. علاوه بر این پسته حاوی مقادیر زیادی فیبر و پروتئین است که همین حجم بالای فیبر موجب ایجاد حس سیری در فرد میشود و مانع از نیاز فرد برای خوردن و اشتهای کاذب میشود. و به این ترتیب مانع از زیاده خوری در فرد میشود و موجب لاغری میگردد ضمن اینکه با حجم بالای پروتئینی که دارد مانع از ضعیف شدن بدن و همچنین باعث افزایش سوخت و ساز بدن میشود که خود کاهش وزن را در پی خواهد داشت.
فیبر موجود در پسته علاوه بر کاهش اشتها و ممانعت از چاقی، فواید بی نظیر دیگری نیز در بدن دارد که یکی از مهمترین آن بهبود عملکرد سیستم گوارش است، نقش فیبر موجود در مواد غذایی مختلف از جمله پسته در بهبود عمل دفع و بر طرف نمودن یبوست بر کسی پوشیده نیست از این رو مانع از ایجاد بیماریهای وابسته به یبوست مانند تنبلی روده و در موارد حادتر سرطان روده میگردد.
همچنین مصرف پسته موجب بهبود عملکرد میکروارگانیسمها و باکتریهای مفید دستگاه گوارش شده و از این طریق نیز به بهبود عمل هضم و جذب کمک میکند، یکی از موادی که با مصرف پسته در بدن تولید و یا افزایش مییابد بوتریک اسید که این ترکیب نقشی بسیار موثر و کارا در تامین انرژی لازم برای فعالیت سلولهای روده دارد
همچنین پسته به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدانهای مختلفی مانند اسید فولیک، فیتواسترول، توکوفرول و نیز وجود سلنیوم و منیزیم، مانع از ایجاد التهابهای مختلف در روده و به ویژه معده میشود و از این رو فعالیت باکتریهای عامل ایجاد زخم معده را کاهش داده و از این طریق مانع از ایجاد زخم معده و یا بهبود زخم معده میشود.
امروزه بیماریهای قلبی و عروقی یکی از بیماریهای شایع در جوامع مدرن است زیرا سبک زندگی افراد و نیز رژیمهای غذایی افراد همگی در جهت ایجاد بیماریهای قلب عمل میکنند، به طوری که یک جا نشینیهای طولانی بخاطر کارهای جوامع نوین و رژیمهای غذایی سرشار از چربی و نمک همگی موجب افزایش فشار خون و کلسترول در بدن میگردند و برکسی پوشیده نیست که فشار خون بالا و نیز میزان بالای کلسترول از عوامل مهم ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی هستند.
تحقیقات متعددی نشان داده است که مصرف پسته باعث کاهش کلسترولهای بد خون و در مقابل افزایش میزان کلسترولهای مفید خون است که موجب کاهش چربی مضر خون میشود و از این جهت موجب بهبود عملکرد قلب میشود همچنین مصرف پسته با اثرات مفیدی که بر سیستم خون رسانی و عروق خونی دارد مانع از ایجاد فشار خون بالا میشود و باعث بهبود عملکرد قلب شده و یا از ایجاد بیماریهای قلبی ممانعت به عمل میآورد.
پسته یکی از مواد غذایی موثر برای کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت و یا کنترل قند خون در افراد سالم میشود چرا که پسته حاوی آنتی اکسیدانهای زیادی است که نقشهای مختلفی در حفظ سلامت بدن ایفا میکنند و آنتی اکسیدانهایی مانند کارتنوئید و ترکیبات فنولیکی در ترکیب پسته به وفور یافت میشوند تاثیر مستقیم بر کاهش قند خون دارند و از این رو مصرف پسته به صورت روزانه برای کاهش و یا کنترل قند خون بسیار موثر و کارآمد خواهد بود لذا اگر دچار قند خون هستید از مصرف روزانه پسته غفلت نورزید.
همانطور که پیشتر بیان کردیم پسته سرشار مواد معدنی مختلف، انواع ویتامینها، پروتئین، انواع مختلف آنتی اکسیدان و عناصر ضروری مورد نیاز بدن است و مصرف آن برای تمام گروه سنی مختلف مفید است اما از آنجا که کودکان در سن رشد بیش از سایر افراد جامعه به مواد غذایی مقوی و مفید نیازمند هستند و پسته یکی از خشکباری است که مصرف آن به تنهایی میتواند بخش عظیمی از نیازهای غذایی کودکان را تامین نماید.
بنابراین خوردن پسته برای افزایش رشد و نیز بهبود عملکرد ارگانای مختلف بدن کودکان بسیار مفید و کارساز خواهد بود و نقشی بی نظیر در رشد و افزایش سلامت بافت ماهیچهای در کودکان، استحکام استخوانها و بهبود عملکرد ارگانهای داخلی مانند قلب شش و کلیه و غیره در کودکان دارد همچنین با دارا بودن مقادیر بسیار زیاد آهن موجب بهبود خون رسانی به مغز و از این رو موجب بهبود عملکرد سیستم عصبی کودکان نیز میشود.
از جمله ترکیبات مهم موجود در پسته میتوان به مقادیر قابل توجه بیوتین اشاره نمود و نقش بیوتین در حفظ سلامت و افزایش شادابی و درخشندگی مو غیر قابل انکار است از این رو مصرف پسته موجب افزایش سطح بیوتین در خون میگردد که این امر باعث افزایش درخشندگی و شادابی مو میشود، از طرف دیگر کمبود بیوتین از علل اصلی ریزش مو محسوب میشود پس اگر میخواهید دچار ریزش مو نگردید و یا از ریزش موهای خود ناراحت هستید مصرف روزانه پسته گزینهای بسیار مناسب برای شما خواهد بود بنابراین سعی نمایید که حتما پسته را در سبد غذایی خود بگنجانید.
سخن پایانی
پسته که یکی از آجیلهای اصیل و محبوب ایرانی است دارای خواص بسیار بی نظیر و فراوانی است که در این مقاله فقط بخشی از مهمترین خواص آن عنوان و شرح گردید و این خشکبار پر ارزش خواص بسیار زیادی دارد بنابراین اصلا از مصرف این نعمت خوشمزه و بی نظیر خداوند اجتناب نکنید.
پسته به دلیل خواص فراوان و طعم بی نظیری که دارد دارای بازار فروش فوق العادهای چه در داخل و چه در خارج از کشور است از این رو داشتن یک باغ تجاری پسته سود سرشاری را عایدتان خواهد کرد پس اگر به دنبال یک باغ پر سود و پر بازده هستید هر چه سریع تر برای خرید نهال پسته اقدام نمایید و برای این منظور توصیه میشود حتما نهالستانهای معتبر و با تجربهای که در زمینه فروش نهال فعال هستند را انتخاب نمایید زیرا این نهالستانها بهترین نهال را با بهترین کیفیت به شما ارائه خواهند نمود و همچنین قیمت نهال پسته در این نهالستان بسیار مقرون به صرفه است.
نظرات کابران