بهترین روش تکثیر نهال گلابی + راهنمای کامل

بهترین روش تکثیر نهال گلابی + راهنمای کامل

همانطور که میوه گلابی دارای نژاد متنوع است و روش‌های گوناگونی برای تکثیر و تولید آن وجود دارد، باغدار باید زمان تهیه درخت گلابی توجه کافی داشته باشد تا حتماً نحوه تکثیر و تولید نهال گلابی را از کارشناس نهالستان بپرسد، چون روش تکثیر گلابی تاثیر بسزایی در باردهی، عمر اقتصادی و دوره طلایی آن خواهد داشت.

درختان گلابی که در کشور عرضه می‌شوند برخی از آنها بومی بوده و برخی دیگر نیز وارداتی است، نهالستان‌های با اعتبار که سابقه طولانی در تولید و عرضه نهال میوه دارند موفق شدند، انواع نهال گلابی خارجی را در داخل کشور بومی سازی کرده و با کیفیت بیشتری تکثیر کنند.

بهترین روش تکثیر نهال گلابی + راهنمای کامل

ویژگی‌های مهم درخت گلابی

قبل از اینکه در مورد نحوه تکثیر و تولید نهال گلابی به صورت علمی توضیح دهیم، بهتر است برخی از ویژگی‌های این درخت را برای شما بازگو کنیم:

  • نگهداری و مراقبت از درخت گلابی نسبت به دیگر درختان کار راحتی است، چون سیستم دفاعی قوی در برابر آفات و بیماری‌ها دارد.
  • بهترین منطقه برای کاشت نهال گلابی مناطق معتدل است ولی درختان گلابی اصلاح شده و پیوندی قدرت بیشتری داشته و در مناطق گرمسیری و سردسیری نیز می‌توان آنها را کاشت کرد.
  • به طور معمول درختان گلابی پیوندی و اصلاح شده مقاومت بیشتری نسبت به سرما از خود نشان می‌دهند.
  • در درخت گلابی رویش برگ و رویش گل‌ها همزمان اتفاق می‌افتد.
  • حتماً به زمان برداشت میوه گلابی توجه ویژه شود، مدت زمان انبارداری میوه گلابی کم است بنابراین بلافاصله بعد از برداشت نرم شده و کیفیت خود را از دست می‌دهد، معمولاً ۱۰ تا ۱۵ روز مانده به رسیدن کامل میوه آن را از شاخه های درخت جدا کرده و در سردخانه انبار می‌کنند.
  • باغ گلابی نباید در مکان سایه راه اندازی شود، میوه گلابی برای اینکه بتوانند رشد مناسبی از خود نشان دهند احتیاج به حداقل ۶ تا ۸ ساعت نور آفتاب دارد، در مکان‌های سایه روشن و یا سایه باعث افت کیفیت درخت گلابی خواهد شد.
  • درختان گلابی نسبت به خاک آهکی حساس بوده و باروری آنها کاهش پیدا می‌کند.
  • نیاز آبی درختان پیوندی و اصلاح شده کمتر بوده و در ماه دوبار آبیاری می شود.

روش تکثیر نهال گلابی

روش‌های گوناگونی برای تکثیر نهال گلابی وجود دارد ولی کشاورز برای احداث باغ گلابی اقتصادی و پربار باید روشی را به انتخاب کند تا میزان باروری آن چند برابر افزایش یافته و هزینه مربوط به نگهداری آن کاهش یابد، روش تکثیر نهال گلابی عبارتند از:

  1. روش بذری
  2. روش قلمه
  3. روش پیوندی

معمولاً برای احداث باغ روش بذری و روش قلمه توصیه نمی‌شود، کشاورزان باید خرید نهال گلابی را بر پایه پیوندی در نظر بگیرند، البته روش پیوندی در نهالستان و مراکز معتبر انجام می‌شود و دارای یک پروسه طولانی مدت است که طبق آخرین یافته های علم گیاه پزشکی آن را انجام می‌دهند، در ادامه سعی می کنیم روش پیوندی نهال گلابی را به طور کامل برای شما توضیح دهیم.

آشنایی با روش پیوندی نهال گلابی

برای اینکه بتوان نهال پیوندی گلابی را تهیه کرد، مهندسین کشاورزی یک پایه مقاوم برای آن در نظر می‌گیرند، در مورد نهال گلابی درخت جنگلی بهترین گزینه است، این درخت ریشه زایی بسیار قوی داشته و در برابر ناملایمتی هوا مخصوصاً ناملایمتی خاک مقاومت زیادی دارد، همچنین درخت گلابی جنگلی سازگاری بیشتری با انواع پیوندک‌ها از خود نشان می‌دهد.

نهال جنگلی به صورت بذری تکثیر می‌شود، برای این کار معمولاً اواسط فصل زمستان بذر گلابی جنگلی آماده سازی می‌کنند، یکی از راه‌های غربالگری برای انتخاب دانه های باکیفیت بذر درخت گلابی جنگلی این است که دانه ها را در طرف پر از آب می‌ریزند، دانه هایی که بر روی آب شناور هستند نشانگر بی کیفیت بودن بذر ها است، آنها برای کاشتن اصلا مناسب نیستند، ولی دانه های ته نشین شده را برای کاشت پایه آماده سازی می‌کنند.

البته برای کاشت بذری درخت گلابی جنگلی بهتر است دانه ها نیاز سرمایی خود را گذرانده باشند، از لحاظ علمی دانه هایی که نیاز سرمایی خود را گذرانده اند با قدرت بیشتری شروع به جوانه دهی می‌‌کنند، مدت زمانی که برای فریز کردن دانه گلابی جنگلی در نظر می‌گیرند، معمولا ۶۰ تا ۹۰ روز دمای کمتر از صفر درجه است‌.

بذر درخت گلابی جنگلی را در ظرف‌های مخصوص نشا با عمق یک سانتیمتر می‌کارند، معمولاً اواسط فصل بهار دانه های کاشته شده رشد کرده و آماده انتقال به محوطه باغ مادر نهالستان هستند، در این زمان گیاه کاشته شده شروع ریشه زایی می‌کند، آبیاری این نهال جوان هر هفته انجام می‌شود، در فصل تابستان نیز گاها هر هفته سه بار نهال را آبیاری می‌کنند تا ریشه‌ها بتوانند رطوبت را جذب کنند.

نهال جوان گلابی جنگلی تا سال بعدی اندازی ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر رشد می‌کند، زمانی است که مهندسین کشاورزی بر روی آن فرایند پیوند را انجام می‌دهند، آنها پیوندک را که از نژادهای مختلف داخلی و خارجی هست را آماده سازی کرده و آن را به صورت مثلثی خیلی کوچک در می‌آورند، سپس بر روی شاخه پایه برشی به شکل v انجام می‌دهند، پیوندک مثلثی شکل را در این برش قرار داده و آن را پانسمان می‌کنند.

فرایند پیوند بین پیوندک و پایه فرایند مهم و حیاتی است، میزان سازگاری پایه و پیوندک مشخص می‌شود، حالا وقت آن است نهال تکثیر شده توسط مامورین وزارت جهاد کشاورزی مورد غربالگری قرار بگیرد تا بتواند شناسه و لیبل را از کارشناسان و بازرسین این وزارت خانه دریافت کند، در واقع نهالستان‌های تولید کننده در باغ مادر، نهال گلابی را پرورش می‌دهند که دارای پایه ۲ ساله و پیوندک یکساله است.

چون مهندسین کشاورزی در هر لحظه نهال گلابی رشد کرده مورد بررسی قرار می‌دهند از با کیفیت بودن نهال گلابی اطمینان خاطر را دارند، بنابراین اکثر در این مراکز درخت گلابی علاوه بر اینکه شناسه خود را از نظارت جهاد کشاورزی دریافت نهالستان آن را با گارانتی حداقل دو ساله عرضه می‌کند، به این موضوع اشاره داشته باشیم که در نهالستان این محصول به دو صورت گلدانی و یا ریشه لخت عرضه می‌شود؟

بهترین روش تکثیر نهال گلابی + راهنمای کامل

نکات مهم در کاشت و تکثیر نهال پیوندی و اصلاح شده درخت گلابی

همانطور که مشاهده کردید کاشت بذری برای کاشت نهال پایه بسیار مهم و ضروری است، اگر این محله به خوبی انجام شود پایه درخت گلابی قدرت بیشتری خواهد داشت، اگر درخت پایه سالم باشد و به همان اندازه با پیوندک سازگاری بیشتری خواهد داشت، دیگر نکات مهم در تکثیر نهال پیوندی گلابی می.توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مهمترین علتی که توصیه می‌شود به جای کاشت بذری حتماً نهال گلابی پیوندی و اصلاح شده را خریداری کنید، مدت زمان باروری اولیه درختان گلابی است، در درخت بذری و سنتی گلابی حداقل ۷ تا ۸ سال طول می‌کشد تا اولین گلدهی آن آغاز شود، در حالی که باغدار با خرید نهال دوساله از نهالستان معتبر بعد از یک الی دو سال می‌توانند اولین باروری آن را در باغ خود تجربه کند.
  2. یکی از مهمترین فاکتورهای خرید نهال گلابی میزان مقاومت آن در برابر انواع آفات و بیماری‌ها هست، طبق تحقیقات انجام شده درخت گلابی پیوندی مخصوصاً بر پایه گلابی جنگلی مقاومت بالایی داشته و سیستم دفاعی آنها قوی است.
  3. کشاورزان به این موضوع توجه داشته باشند پیوند اصولی نیاز تخصص گیاه پزشکی است و هر کسی به راحتی نمی‌تواند آن را انجام دهد.
  4. در این روش دو بافت متفاوت و مجزا از یکدیگر بر روی هم سوار می‌شوند، پس سازگار بودن آنها مهم و ضروری است.
  5. بر خلاف باور که می‌گویند تنها پایه قوی باشد و باید گفت به همان اندازه که کشاورز به پایه قوی احتیاج دارد پیوندک انتخابی نیز باید کیفیت بالایی داشته و قدرت بالایی داشته تا بتواند مرحله پیوند را به خوبی پشت سر بگذارد، اگر رگم به پیوند کبد به خوبی انتخاب شود درخت تکثیر شده بسیار پربار خواهد بود.
  6. البته در برخی از مواد تنها از پایه گلابی جنگلی استفاده نمی‌کنند، پایه زالزالک، سیب و به مورد توجه برخی از نهالستان‌ها قرار گرفته است، ولی بهترین پایه جهت تولید نهال با کیفیت و تضمینی  نهال گلابی جنگلی است.
  7. در انتخاب پیوندک توجه داشته باشید پیوند کی را انتخاب کنید که جوانه دار باشد.
  8. بهترین زمان برای فرآیند پیوند بین پایه و پیوندک در اواخر فصل بهار و اواخر فصل تابستان است.
  9. آستانه تحمل دمایی درختان گلابی پیوندی و اصلاح شده بیشتر از درختان سنتی است.
  10. دلیل اصلی که پایه جنگلی را به عنوان پایه انتخاب می کند این است که درختان دیگر سازگاری بالایی با انواع پیوندک ها از خود نشان می دهند ولی درخت بذری و وحشی  سازگاری بیشتری با نژادهای گوناگون داخلی و خارجی دارد.
  11. باروری درختان پیوندی چند برابر درختان سنتی و بازی است

انواع نهال گلابی پرفروش در کشور ایران

خالی از لطف نیست ارقام پر فروش نهال گلابی در کشور ایران را برای شما معرفی کنیم، البته در نهالستان‌های کشور نژادهای زیادی برای فروش هستند که ما تنها چند مورد را برای شما توضیح خواهیم داد:

درخت گلابی شاه میوه :

هر میوه نهال گلابی شاه میوه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم وزن دارد، طعم آن کامل شیرین بوده دارای بافت نرم و آبدار است، در زیر مجموعه درختان دیر گل قرار گرفته و در دهه سوم فروردین ماه شکوفه دهی آن آغاز می‌شود، میوه این درخت ماندگاری زیادی ندارد به صورت تازه خوری مصرف می‌شود، معمولا چهار ماه بعد از گلدهی میوه های آن کاملاً رسیده و آماده برداشت است.

نهال گلابی سیبری : میوه گلابی سیبری آبدار است، ولی سلول‌های شنی در آن زیاد بوده و شیرینی کمتری نسبت درخت میوه گلابی شاه میوه دارد، جزوه درختان دیگر قرار گرفته و در فصل پاییز میوه های آن برداشت می شود میوه گلابی سیبری حداقل ۲۰۰ گرم وزن دارد و می‌توان آنها را به اندازه سه ماه در سردخانه با شرایط ویژه نگهداری کرد.

نهال گلابی نطنزی :

نهال گلابی نظنز هم سریال های شنی زیادی دارد به خاطر بافت ترد و شیرینی که دولت مورد توجه بسیاری از مصرف کنندگان قرار گرفته است، از مهمترین ویژگی‌های مثبت میوه گلابی می‌توان به عطر و رایحه آن اشاره کرد، از دیگر خصوصیات مورد پسند کشاورزان بهتر است به نگهداری طولانی مدت آن اشاره کرد، همین امر باعث شده تا باغدار بعد از برداشت میوه گلابی نطنز آن را در سردخانه  انبار کند تا در فصل زمستان به میادین میوه و تره بار بفرستند.

مراحل کاشت درخت گلابی در محوطه باغ

بعد از اینکه کشاورز درخت گلابی را از مراکز معتبر و تولید کننده خریداری کرد باید مراحلی را طی کند تا نهال گلابی را به محوطه باغ منتقل کند، البته توجه داشته باشید تمامی این مناطق باید قبل از خرید نهال گلابی انجام شود‌، چون بلافاصله که نهال گلابی به دست کشاورزی افتاد باید در کوتاه ترین زمان ممکن جهت جلوگیری از شوک تغییر مکان نهال را به لیتر خاک منتقل کنند.

حفر گودال برای کاشت درخت گلابی: البته قبل از حفر گودال مراحل خاک ورزی و آنالیز خاک انجام شده و فاصله بین درختان مشخص می‌شود، سپس گودال‌هایی را که عمق آن سه برابر طول ریشه باشد، البته باغدار به هنگام حفر گودال باید به بافت خاک توجه داشته باشد، در زمین های سفت و محدود کننده باید عمق گودال زیاد باشد.

کاشت درخت گلابی در محوطه باغ: به هنگام کاشت درخت گلابی حتماً به محل پیوند و طوقه درخت توجه داشته باشید، محل پیوند حداقل نیم متر از زمین فاصله داشته باشد و طوقه پیوند را نیز در زیر خاک پنهان نکنید، چون باعث خفگی درخت خواهد شد، بلافاصله بعد از کاشت آبیاری را نیز انجام دهید

استفاده از قیم : برای جلوگیری از شکستن و صدمه دیدن نهال گلابی معمولاً از قیم استفاده می کنند ارتفاع آن حدود ۲ متر است که به هنگام کاشتن ۵۰ سانتیمتر آن در زیر سطح زمین قرار می‌گیرد.

بهترین روش تکثیر نهال گلابی + راهنمای کامل

کلام آخر

همانطور که در اشاره کردیم با توجه به خصوصیات و ویژگی‌های مثبت نهال گلابی پیوندی باید بگوییم قیمت نهال گلابی بسیار اقتصادی و با صرفه است، باغدار بلافاصله بعد از کاشت آن می‌تواند بازدهی سریع را تجربه کرده و در پنج سال اول کاشت محصولات خود را در میادین میوه و تره بار به فروش برساند، همچنین سیستم دفاعی این درختان بسیار قوی بوده و کشاورز احتیاج به خرید انواع نهادهای سمپاش و کودی ندارد.

با احداث باغ تجاری و حرفه ای نهال گلابی اصلاح شده و پیوندی میزان درآمد سالانه این باغ بسیار چشمگیری بوده در عوض هزینه‌های آن ناچیز خواهد بود، کشاورزان با شناسایی مراکز تولید کننده مانند برتر نهال که پروانه کسب خود را به صورت رسمی از وزارت جهاد کشاورزی دریافت کرده اند، می‌توانند بهترین نژاد نهال گلابی شناسه دار را با شرایط بسیار آسان، قیمت مناسب و اقتصادی،همراه کارت گارانتی و کارت سلامت تهیه کنند.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال