گردو درخت میوهای با میوه های شفت است، به این معنا که یک لایه گوشتی و سبز رنگ اطراف پوسته ی چوبی میوه ی گردو را احاطه میکند، این لایه که دارای مواد رنگی و بو دار است برای حفاظت از میوه و دور کردن آفات روی گردو وجود دارد، با وجود فایدهای که این پوست برای میوهی گردو دارد، اما پس از برداشت میوه باید به سرعت از روی آن حذف شود.
میوهی برداشت شده باید شسته و خشک شود، پس از آن مغز سفید گردو نیز باید خشک شود تا وزن واقعی میوهی گردو به دست بیاید، در این مقاله نکات بسیار مهمی در زمینه ی برداشت و فرآوری و البته خشک شدن میوه و مغز گردو به شما آموزش خواهیم داد، پس با ما همراه باشید.
اواخر فصل تابستان معمولا زمانی است که شما حتما شاهد به بازار رسیدن میوههای تازهی گردو با پوست سبز هستید، بسته به شرایط آب و هوایی و رقم گردو تاریخ برداشت گردو متفاوت است و این موضوع را باغداران در زمان خرید نهال گردو در نظر گرفته و زمان دقیق برداشت میوهی گردو در باغ خود را به خوبی میدانند.
همچنین می توانید برای بررسی خشکبار و آجیل ایران اینجا کلیک کنید.
برخی از باغداران کل میوهی برداشت شدهی خود را فرآوری کرده و مغز خشک شدهی میوهی گردو را به بازار میرسانند اما برخی دیگر تمایل دارند بخشی از میوهی سبز گردو را به عنوان نوبرانه و برای جلب رضایت طرفداران، گردوی تازه را به بازار میرسانند، در ادامه روش خشک شدن گردو با پوست سبز و یا نحوهی استفاده از این گردو در خانه را به شما آموزش میدهیم.
اگر گرو با پوست سبز خریداری کردید به خوبی میدانید که این پوست سبز رنگ تیره و ماندگاری دارد که خوردن این گردو میتواند با تغییر رنگ پوست دست شما، شما را به دردسر بیاندازد، در این بخش اصول استفاده از این نوع گردو در منزل را به شما آموزش میدهیم.
توجه داشته باشید که در زمان خرید میوه ی گردو با پوست سبز میوه هایی را انتخاب کنید که پوست آنها ترک یا لک نداشته باشد، لکه های سیاه میتوانند نشان دهندهی آسیب بیماریهای گیاهی به میوهی گردو باشند و بنابراین این گردوها ممکن است مغز سالمی نداشته باشند.
خیس کردن گردوها با پوست سبز سبب میشود پوست سبز آب جذب کره و از پوست چوبی فاصله بگیرد این کار جدا کردن پوست سبز را در مرحله ی بعدی سادهتر میکند.
این کار را میتوانید با ضربهی یک چکش لای دستمال و یا حوله انجام دهید و یا روی آن یک وردنه را بغلتانید، با این شیوه به راحتی پوست سبز جدا میشود، توجه داشته باشید برای جلوگیری از رنگ گرفتن دستان خود باید حتما از دستکش استفاده کنید.
برخی علاقه دارند از مغز سفید و تازهی گردو استفاده کنند و برخی علاقه دارند مغز گردوی تازه را خودشان در منزل خشک، پس از پوست گیری گردو، پوست چوبی را بشکنید و مغز سفید را خارج کنید.
بیشتر بخوانید : سیر تا پیاز [شانکرعمیق پوست گردو]
این مرحله برای باغداران میتواند کمی سخت و یا هزینه بردار باشد، در گذشته باغداران این مرحله را با استخدام کارگران انجام میدادند اما این روزها مراکزی برای فرآوری گردوی تازه برای باغداران وجود دارد که با استفاده از دستگاههای پیشرفته گردوی تازه پوست گرفته، شسته و خشک شده و به باغدران تحویل داده میشود.
باغداران باید توجه داشته باشند که در مرحلهی پوست گیری بهتر است گردوهای لک دار را از گردوهای سالم جدا کنند، گردوهای لک دار در محل لکهها به خوبی پوست گرفته نمیشود و کیفیت محصول فرآوری شده را پایین میآورد.
پس از اینکه پوست سبز گردو چه در منزل و چه در مراکز فرآوری گردو در حجم زیاد انجام شد، گردوهای پوست گرفته شده باید به خوبی شسته شوند، باقی ماندن تکه های پوست سبز روی پوست چوبی گردو باعث میشود که مغز گردو سیاه شود، بنابراین اگر قرار است گردو را با پوست چوبی در انبار نگهداری کنید باید گردو کاملا تمیز، بدون پوست سبز و عاری از آلودگی باشد.
بنابراین برای جدا شدن هر گونه آلودگی از پوست چوبی باید گردوهای پوست گرفته شده را بشوئید، پس از شستن گردوها آنها را در یک فضای آزاد با تهویه ی مناسب پهن کنید تا به سرعت رطوبت از روی میوه ها خشک شود، توجه داشته باشید که باقی ماندن رطوبت روی پوست چوبی نیز مانند باقی ماندن پوست سبز روی پوست چوبی از کیفیت مغز گردو میکاهد و سبب سیاه شدن مغز گردو میشود.
پس از خشک شدن گردوها میتوانید آنها را به همان صورت انبار کنید و یا اینکه گردوها را مغز گرفته و پس از خشک کردن مغز گردو آنها را انبار کنید، در ادامه اصول خشک کردن مغز گردو بدون اینکه به آن آسیبی وارد شود و یا رنگ آن تیره شود شرح میدهیم.
گردو تازه زمانی که مغز گرفته میشود مغز آن دارای پوست سفید و تازه و قابل جدا شدن است، در صورتی که بخواهید مغز گردو را خشک کنید باید بر مبنای اصول مهمی این کار را انجام دهید تا از سیاه شدن و پایین آمدن کیفیت مغز گردو جلوگیری شود، خشک شدن مغز گردو به دو صورت سنتی و صنعتی امکان پذیر است که در ادامه به توضیح این دو روش میپردازیم:
برای خشک کردن مغز گردو تازه در خانه از روشهای زیر میتوانید استفاده کنید
در خشک کردن صنعتی مغز گردو، هدف خشک شدن حجم زیادی مغز گردو است، حفظ کیفیت مغز گردو از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، بسیاری از باغداران میخواهند مغز گردوی خود را صادر کنند و بنابراین کیفیت اهمیت بسیار زیادی دارد، نهال گردو تجاری که کیفیت صادراتی داشته باشد در نهالستانهای معتبر انجام میشود اما این تنها نیمی از کار است و خشک کردن اصولی مغز گردو برای حفظ کیفیت 50 درصد با اهمیت کار را تشکیل میدهد.
برای خشک کردن صنعتی و حجم زیاد مغز گردو از اتاقک هایی با تهویهی مطبوع، رطوبت نسبی 30 درصد و دمای 38 درج استفاده میشود، مغز گردوها را روی توریهای فلزی پهن میکنند که تهویه در لا به لای مغزهای گردو به خوبی انجام شود و مغز گردو با حفظ رطوبت 7 تا 8 درصد با کیفیت و رنگ سفید خشک شود.
در این انبارها باید گرمکن و همچنین پنکه های بزرگ برای چرخش هوای گرم وجود داشته باشد و صرف هزینهی برق در این مراکز سبب افزایش قیمت گردو خواهد شد، بنابراین برخی علاقه دارند تا گردوی تازه را بخرند و خودشان اقدام به خشک کردن مغز گردوی تازه به روشهای خانگی و سنتی کنند.
به طور کلی انبارداری خشکبار ساده تر از انبار داری و نگهداری از میوه های ( انبارداری میوه ) تازه است و عمر انبار داری طولانیتری نیز دارند، مغز گردو نیز مانند دیگر خشکبار از این قاعده مستثنی نبوده و در صورتی که شرایط انبار داری بهینه در مورد نگهداری آنها رعایت شود این خشکبار را میتوانید برای مدت زمان طولانی نگهداری کنید، در ادامه شرایط انبار داری گردو را شرح میدهیم.
رطوبت بالا در انبار سبب میشود مغز گردو رطوبت را به خود جذب کرده و سبب پوسیده شدن مغز گردو در انبار میشود.
یک انبار مناسب برای نگهداری طولانی مدت مغز گردو باید خنک باشد، بسیاری از کپکها و قارچها در دمای 27 درجه فعال شده و از همان رطوبت 7 تا 8 درصدی مغز گردو استفاده کرده و رشد میکنند، بنابراین بهترین دما برای انبار داری گردو دمای زیر 25 درجه ی سانتی گراد خواهد بود.
انبارهای کاملا بسته بدون هیچ دریچه و یا هواکش و تهویه سبب تجمع اسپور قارچها در فضا شده و در نهایت فرصت کافی برای کپک زدن مغز گردو فراهم میآید، بنابراین بهتر است در انبار حتما تهویه و یا دریچه وجود داشته باشد.
قرار دادن مغز گردو در کیسه های پلاستیکی در بسته و بدون تهویه سبب تجمع رطوبت و پوسیدگی مغز گردو میشود، بنابراین بهتر است مغز گردو را در گونیهای نخی و یا کاغذی نگهداری کنید تا رطوبت مغز گردو به خوبی مدیریت شده و گردوها کپک نزنند.
بیشتر بخوانید : بسته بندی اصولی انواع نهال
از آنجایی که استفاده از حشره کشها و یا دور کنندههای آفات جونده مانند نفتالین میتواند سبب جذب بو و یا سم به مغز گردو شود بنابراین توصیه میشود کنترل کامل آفات حشرهای و جوندهها قبل از ورود مغز گردو به انبار انجام شود و برای جلوگیری از ورود جوندهها به انبار در محلهای ورودی از چسب موش استفاده کنید که هیچ گونه تاثیر جانبی بر مغز گردو نمیگذارد.
درست است که مغز گردو طول انبار مانی زیادی دارد و میتوانید مدت زمان بیشتری آن را انبار کنید اما این موضوع نباید باعث شود که شما این محصول را مدت زمان طولانی نگهداری کرده و آن را در اسرع وقت به بازار ارسال نکنید چرا که انبار داری طولانی مدت میتواند از کیفیت و طعم خوب مغز گردو بکاهد و منجر به تغییر رنگ سفید مغز گردو شود
زمانی که باغداران اقدام به احداث باغ گردو میکنند با تعداد زیادی از ارقام تجاری و پربار گردو مواجه میشوند که هر کدام ویژگیهای خاص خود را داشته و اختلاف در این ویژگیها سبب ایجاد اختلاف قیمت نهال گردو در ارقام مختلف میشود، یکی از اختلافاتی که بین ارقام گردو وجود دارد اختلاف در زمان گلدهی و در نهایت اختلاف در زمان برداشت میوهی گردو است.
باغداران باید در مورد زمان دقیق برداشت بسیار حساس باشند و میوهی گردو را به سرعت پس از فرا رسیدن زمان برداشت از درخت جدا کنند، برداشت به موقع میوهی گردو سبب میشود میوه آسیب کمتری ببیند و درخت نیز برای تقویت جوانه های میوه دهندهی سال آینده آماده شود.
تا زمانی که میوه روی درخت باشد درخت نمیتواند از انرژی خود برای تقویت جوانههای میوه دهندهی سال بعد استفاده کرده و به این ترتیب باردهی سال بعد میتواند به این دلیل کاهش پیدا کند.
علاوه بر تاثیر منفی باقی ماندن میوهی رسیده بر درخت و باردهی سال آینده باقی ماندن میوهی رسیده روی درخت بر کیفیت میوهی برداشت شده نیز تاثیر دارد، این تاثیر میتواند به صورت سیاه شدن مغز میوه خود را نشان میدهد، کاهش کیفیت مغز گردو نیز سبب کاهش قیمت نهایی مغز گردو شده و سود نهایی باغداران از یک سال باغداری را کاهش میدهد.
همچنین می توانید پر سودترین ارقام درخت گردو را اینجا مطالعه کنید.
همانطور که میدانید در فصل برداشت گردو این میوه با پوست سبز به بازار عرضه میشود و بسیاری به خوردن این میوه به صورت تازه علاقه نشان میدهند، بنابراین لازم دانستیم در این بخش نکاتی را در مورد خرید گردوی تازه با پوست سبز به شما ارائه کنیم.
میوهای را خریداری کنید که پوست سبز آن کاملا سبز و بدون لکههای سیاه باشد، بسیاری از باغداران که درختان باغشان مورد هجوم آفات و بیماریها قرار دارد برای اینکه از خسارت آفت بر سود خود بکاهند اقدام به فروش میوه با پوست سبز میکنند، این میوهها مغز با کیفیتی ندارند.
چنانچه این میوه را با پوست سبز خریداری میکنید توصیه میشود به مدت زمان طولانی در انبار و یا یخچال از آن نگهداری نکنید، پوست سبز میوه میتواند آلودگیهایی را با خود به یخچال برده و عمر میوههای دیگر در یخچال را کم کند و از طرفی ماندن پوست سبز روی میوه برای مدت زمان طولانی از کیفیت مغز میوه کم میکند، بنابراین این میوه را برای مصرف تازه خوری به میزان نیاز خود خریداری کرده و به سرعت مصرف کنید.
همچنین می توانید برای کپک مغز گردو و کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
کلام آخر
خشک کردن اصولی گردو و مغز گردو از مهمترین مراحل در رسیدن به سود دهی کافی از باغداری گردو است، باغداری که تمام طول سال با زحمت فراوان و هزینههای گزاف به مرحلهی برداشت میوه رسیده است در صورتی که میوه را در زمان درست برداشت نکند و یا اینکه مراحل فرآوری و خشک کردن میوه را به درستی انجام ندهد در نهایت با کیفیت پایین میوه مواجه شده و مجبور است میوه را با قیمت پایین به بازار بفرستد، برای داشت آگاهی کامل در مورد شیوههای تجاری و یا سنتی خشک کردن و فراوری میوهی گردو و همچنین زمان دقیق برداشت میوه در ارقام مختلف توصیه میشود با مشاوران ما در تماس باشید.
نظرات کابران