4+1 بیماری تنه درخت گردو که نمی شناسید [علائم، درمان]

4+1 بیماری تنه درخت گردو که نمی شناسید [علائم، درمان]

بیماری تنه درخت گردو می تواند تهدیدی جدی برای سلامتی درخت گردوی شما به حساب بیاد

نگاهی به بیماری تنه درخت گردو

گردو یکی از مورد توجه ترین محصولاتیست که در سال های اخیر مورد توجه باغداران ایرانی قرار گرفته است. اما در کنار پربازده بودن و سودمند بودن پرورش درخت گردو بایستی به سلامتی درختان خود نیز اهمیت بدهید. چرا که درخت گردو مانند هر درخت دیگری می تواند در معرض عوال بیماری زا و آفات قرار بگیرد و با مشکلاتی همراه گردد.

بیماری تنه درخت گردو همانطور که از نام آن پیداست به بیماری هایی اشاره می کند که در قسمت تنه ی درخت و شاخه های اصلی ایجاد می گردد. این بیماری با توجه به نوع عوامل بیماری زا، نشانه ها، درصد تخریب و آسیب ها به اشکال مختلفی دسته بندی می شود و عوامل گوناگونی برای آن شناخته شده است. بدیهی است که راهکارهای درمانی مختلف مبارزه و درمان بیماری برای هر یک از این موارد متفاوت و منحصر به فرد است.

قبل از هر چیزی به شما توصیه می کنیم نهال هایی خریداری کنید که سالم و باکیفیت هستند. در این صورت درختانی سالم تر خواهید داشت و محصولات باکیفیت تری را شاهد خواهید بود. خطر آفات درخت را فراموش نکنید. شما با سمپاسی های اصولی دوره ای می توانید بخش عمده ای از این آفات را از بین ببرید. چرا که آفات می توانند سلامتی درخت را به شدت تهدید کنند. کوددهی مناسب نیز بخش مهمی از سلامتی درخت شما را تضمین می کند.

4+1 بیماری تنه درخت گردو که نمی شناسید [علائم، درمان]

آشنایی با انواع بیماری تنه درخت گردو

شانکر باکتریایی گردو

شانکر باکتریایی گردو در واقع نوعی بیماری پوستی تنه محسوب می شود. عمق کاشت، نوع خاک، نحوه ی آبیاری درخت و از همه مهم تر آلودگی درخت به وسیله ی باکتری های مولد این بیماری می تواند باعث ایجاد علائم آن گردد.

 این علائم شامل تشکیل قسمت هایی شبیه به زخم روی تنه ی درخت می باشد. شانکر ها به صورت لایه هایی عمیق یا سطحی به رنگ قهوه ای تیره و یا متمایل به سیاه تشکیل می گردند. در صورت پیشرفت آلودگی و عدم کنترل آن ممکن است نیمی از درخت شما در معرض خشک شدن قرار بگیرد.

برای کنترل آلودگی و درمان این بیماری می توانید در فصل های مختلف سال از کودهای متنوعی استفاده کنید. استفاده از کودهای پتاس و فسفر برای اواخر زمستان توصیه می شود. برای فصل بهار می توانید از کود های حاوی ازت برای درختان خود استفاده کنید. کودهای دامی برای اوایل فصل زمستان از بهترین گزینه ها به شمار می روند.

همچنین توصیه می کنیم آبیاری منظم درخت فراموش نشود.

سعی کنید حدالامکان قسمت های آلوده به شانکر و آسیب دیده را از درخت جدا نموده و در محل آن از محلول اکسی کلرور مس که نوعی قارچکش است، استفاده کنید.

شانکر سیتوسپورایی

بیماری شانکر سیتوسپورایی نوعی بیماری قارچی محسوب می گردد که می تواند چوب های بارور درخت را مورد حمله و آسیب قرار دهد. با چنین وضعی درخت در معرض خطراتی جدی قرار می گیرد و در نهایت به مرگ آن منجر می گردد. فتیله ی نارنجی نام دیگر این بیماری می باشد.

شرایط مختلفی در ایجاد این بیماری دخیل می باشند. برای مثال درختانی که در معرض رطوبت قرار دارند می توانند از طریق محل زخم های روی تنه میزبان این قارچ باشند.

همچنین این زخم ها می تواند به دنبال نیش حشرات، تابش آفتاب (آفتاب سوختگی درخت) و یا هرس کردن درخت به وجود بیایند. این قارچ ها در ابتدا به سمت شاخه های درخت حرکت می کنند. اینجا مرحله ایست که شما بایستی وارد عمل شده و اقدامات مورد نیاز را برای کنترل و درمان این بیماری انجام دهید.

شانکرهایی به رنگ تیره و فرورفته بر روی شاخه و قسمت هایی از تنه ی اصلی قابل مشاهده است. برگ های این قسمت ها به صورت خشک شده همچنان روی درخت قرار دارند. احتمالا زائده های سیاه رنگ کوچکی نیز مشاهده کنید.

 اگر در اقلیم هایی با آب و هوای معتدل و مرطوب زندگی می کنید و یا رطوبت درخت شما بالاست ممکن است توده هایی به رنگ نارنجی در محل این زائده ها به چشم بخورد. این توده ها در واقع قارچ هایی هستند که به سرعت می توانند رشد کنند و در کل درخت منتشر شوند.

چنانچه این بیماری پیشرفت کند و کنترل نگردد، آلودگی ها به قسمت تنه ی درخت می رسد و تمامی درخت را درگیر می نماید.

آبیاری اصولی و کافی درخت و توجه به مقدار نیتروژن آن می تواند سد مهمی در برابر این بیماری شناخته شود. بهتر است شاخه های آلوده را کمی پایین تر از محل آلودگی ها هرس کنید و برای سوزاندن بقایای درخت در محلی دورتر اقدام نمایید. همچنین توصیه می کنیم محل بریدگی ها را کاملا خشک نگه داشته و از قارچکش توبسین برای مهار آن استفاده نمایید. بهتر است این قارچکش را پس از هربار بارندگی و هرس کردن درخت مورد استفاه قرار دهید

شانکر سطحی پوست گردو

4+1 بیماری تنه درخت گردو که نمی شناسید [علائم، درمان]

درختانی که در معرض تنش های آبی قرار دارند و یا کمبود مواد غذایی در آنها به چشم می خورد در برابر چنین بیماری هایی آسیب پذیر ترند.

شانکر سطحی پوست گردو به وسیله ی نوعی باکتری ایجاد می گردد. چنانچه درخت گردوی شما در آب و هوای معتدل و مرطوب قرار داشته باشد احتمال درگیری با این بیماری به مراتب افزایش می یابد. البته خاک خشک و عاری از مواد غنی نیز تأثیر به سزایی در شیوع این بیماری دارد.

اگر به دنبال کاشت نهال گردو هستید بهتر است از ارقام سالم و مقاوم استفاده کنید. به تغذیه ی درخت خود اهمیت دهید و آبیاری اصولی آن را فراموش نکنید. با رعایت همین نکات ساده می توانید تا حد زیادی از بروز این بیماری جلوگیری نمایید.

از مهم ترین نشانه های این بیماری پدید آمدن لکه هایی به رنگ قهوه ای تیره و متمایل به مشکی در تنه ی درخت و شاخه های اصلی آن می باشد. نکته ی دیگری که بایستی به آن توجه داشته باشید وجود ترشحاتی تیره رنگ و غلیظ شبیه به قیر از محل لکه هاست.

ضعف و خشکیدگی شاخه های درخت در نگاه اول مشخص است. عواملی مانند باران و باد می تواند باعث گسترش و نفوذ این بیماری به سایر نقاط درخت شود.

شانکر عمیق پوست

4+1 بیماری تنه درخت گردو که نمی شناسید [علائم، درمان]

بیماری شانکر عمیق پوست که که با نام بیماری شانکر آوند آبکش نیز شناخته می شود یکی دیگر از بیماری های تنه درخت گردو به حساب می آید. عامل اصلی این بیماری نوعی باکتری است که به آوندهای درخت حمله می کند. علائم این بیماری به شکل شکاف هایی عمودی در تنه ی اصلی درخت و شاخه های اصلی آن نمایان است.

در اواخر فصل بهار تا اوایل فصل پاییز از این شکاف ها ترشحاتی به رنگ قرمز متمایل به قهوه ای جاری می گردد و شیره ای از آن به جا می ماند که در ظاهر مانند نوعی خونریزی به نظر می رسد. با آسیب رسیدن به آوندهای تنه ی درخت اختلالاتی در حرکت مواد مورد نیاز درخت پدیدار می گردد. در نهایت ممکن است شما شاهد مواردی مانند زردی برگ ها، خزان زودرس و خشکی شاخه ها و حتی در مواردی مرگ درخت خود باشید (توجه داشته باشید که این شانکرها به یک باره باعث نابودی و مرگ درخت شما نمی شود. بلکه به مرور زمان باعث آسیب به قسمت های مختلف درخت می گردد.)

شما می توانید با رعایت استاندارد های لازم و چند نکته ی ساده درخت خود را تقویت نموده و در برابر ابتلا به چنین بیماری های مقاوم نمایید. زیرا مطالعات علمی نشان می دهد درختانی که در برابر تنش قرار دارند، نسبت به این بیماری حساس تر هستند و سریع تر درگیر می شوند.

باکتری مولد این شانکر ممکن است در تراوشات درخت باقی مانده و پس از گذراندن فصل زمستان در اوایل فصل بهار مجددا فعالیت خود را آغاز نماید. بنابراین تصور نکنید که در فصل زمستان مرگ این باکتری رخ می دهد و نیازی به سایر اقدامات درمانی نیست. همچنین استفاده از ادوات و ابزار باغبانی آلوده، پرندگانی با نوک آلوده مانند دارکوب ها و همچنین استفاده از پیوند های آلوده در ایجاد این بیماری بسیار موثر است.

بهترین راهکاری که برای مقابله با این بیماری می توان ارائه داد حفظ سلامتی درخت و محافظت از آن در برابر تنش ها و عوامل بیماری زاست. سمپاشی اصولی، کوددهی مناسب و آبیاری منظم درخت را فراموش نکنید.

نکته ی مهم : اگر تابستان گرمی پیش رو دارید به سلامتی خاک درخت اهمیت دهید. خاک خشک و فقیر در کنار هوای گرم می تواند مناسب ترین محیط را برای انتشار این بیماری ایجاد نماید.

چنانچه قصد دارید از ابزار و ادوات کشاورزی و یا باغبانی استفاده کنید، حتما قبل از هرچیزی آنها را ضدعفونی کرده و سپس به کار ببرید.

تا جایی که می توانید از تنه ی درخت خود محافظت کنید. به محل زخم های روی درخت حساس باشید و در صورت مشاهده ی هرگونه زخم و خراش بر روی تنه ی درخت اقدامات مورد نیاز را سریعا انجام دهید. همچنین اگر متوجه وجود شانکر روی هر نقطه ای از درخت خود شدید سریعا برای برداشتن و بریدن آن قسمت اقدام نمایید.

در نهایت برای کاشت نهال گردو ارقام مقاوم و سالم انتخاب کنید. چرا که نهال های سالم و مقاوم در برابر چنین بیماری هایی به ندرت آسیب پذیر هستند.

نوار سیاه

نوار سیاه نوعی بیماری تنه ی درخت گردو به شمار می رود که  عامل مولد آن ویروس می باشد. اولین و اصلی ترین علائم بیماری نوار سیاه ایجاد نواری باریک و تیره رنگ متمایل به سیاه در قسمت زیر پوست در نواحی پیوند زده ی درخت می باشد. در چنین شرایطی شانکر ها به وضوح قابل مشاهده هستند و ممکن است با گسترش بیماری در قسمت پایه گسترش یافته و حتی به قسمت های زیرین درخت و نزدیک به سطح خاک برسد.

گسترش بیماری نوار سیاه موجب تخریب آوندهای آبکش به خصوص در نواحی پیوندی درخت می شود و به مرور زمان در سایر نقاط آن گسترش یابد.

عامل دیگری که به شناخت و تشخیص این بیماری کمک می کند، مشاهده ی پاجوش های بیشتری در درخت است که علامت آشکاری برای بیماری نوار سیاه به شمار می رود. ویروس مولد این بیماری می تواند از طریق دانه ها و بذرهای آلوده و از طریق محل پیوند درخت وارد درخت شود و کل درخت را آلوده نماید.

نکته ی مهم : احتمال بروز بیماری نوار سیاه در خاک های فقیر و خشک به شدت بالاست. توصیه می کنیم با آبیاری منظم رطوبت خاک را افزایش داده و تقویت درخت را فراموش نکنید.همچنین چنانچه قصد تهیه ی پیوند و یا کاشت بذر را دارید، از سالم بودن آن مطمئن شوید. انتخاب ارقام مقاوم و سالم بسیار حائز اهمیت است.

گال

تعجب نکنید گال نام نوعی بیماری تنه درخت گردو می باشد که اصلی ترین نشانه ی آن وجود گال در قسمت بالای ریشه ها و همچنین قسمت هایی از اندام های هوایی درخت است. این گال ها در ابتدا به شکل برجستگی های کوچکی در قسمت پوسته ی تنه به وجود می آیند و نمایان می شوند. سپس به مرور زمان در اطراف طوقه و شاخه ها تکثیر گشته و در کل درخت منتشر می گردند.

 با شدت گرفتن این بیماری و به دنبال افزایش فشار گال ها ،  آوندهای چوبی درخت صدمه می بیند و ممکن است درخت با قطع جریان آوندی مواجه گردد. طبیعی است در چنین شرایطی رشد درخت متوقف شده و در نهایت ممکن است درخت گردوی شما برای همیشه از بین برود

نکته ی مهم : چنانچه در تنه ی درخت گردوی شما زخم تازه ای وجود داشته باشد، راه مناسبی برای نفوذ باکتری های مولد گال است. همچنین زخم هایی که در بذر گردو به وجود می آید می تواند راه مناسبی برای نفوذ باکتری های مولد گال به حساب بیاید.

برای کنترل بیماری گال تنه درخت و پیشگیری از آن به شما توصیه می کنیم که کاشت نهال های سالم و مقاوم را در اولویت قرار دهید. چنانچه در قسمتی از تنه شاهد علائم گال بودید، سریعا قسمت های آلوده را حذف نمایید و برای ضدعفونی آن اقدام نمایید.

سخن پایانی

بیماری تنه درخت گردو شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد و با یک لکه و یا زخم کوچک آغاز گردد. اما همانطور که مشاهده کردید این بیماری در بیشتر موارد می تواند آسبیب جدی برای درخت شما محسوب گردد و چنانچه اقدامات مورد نیاز برای کنترل و درمان بیماری صورت نپذیرد می تواند مشکلاتی جدی برای درخت شما به همراه داشته باشد.

استفاده از ارقام سالم و مقاوم، توجه به آبیاری منظم و اصولی ، سمپاشی صحیح، کوددهی مناسب و توجه به کیفیت خاک درخت از عوامل مهمی است که توجه به آنها می تواند احتمال ابتلا به انواع بیماری تنه درخت گردو را به شکل قابل توجهی کاهش دهد.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال