میوه انگور رنگهای متنوعی دارد، این میوه به رنگ زرد، سبز، بنفش و قرمز تولید میشود، میوه انگور به صورت خوشهای رشد میکند، کشور ایران جزو ۱۰ کشور برتر جهان در تولید میوه انگور شناخته شده است، نهال انگور بیشتر سرما دوست بوده و اکثرا باغ آن در مناطق شمال غربی کشور راه اندازی میشود، برای میوه انگور تقسیم بندیهای متفاوتی در نظر گرفتند و یکی از مربوط به انگور دانه دار و انگور بدون دانه است.
البته دلیل اصلی احداث باغ تجاری انگور به خاطر سود بالای آن نیست بلکه نگهداری و مراقبت از درخت انگور نه تنها کم هزینه بوده بلکه بسیار راحتی هست، کشاورزانی که سابقه ای طولانی در کشاورزی ندارند به راحتی میتوانند باغ انگور را احداث کرده و هیچ مشکلی برای آنها پیش نمی آید، یکی یکی از مراقبتهایی که برای درخت انگور در نظر گرفتند، هرس آن است در ادامه مطلب سعی میکنیم هرس درخت انگور را به طور کامل به شما توضیح دهیم.
برای تضمین سلامت درخت انگور حتماً با روشهای هرس آن آشنایی کامل داشته باشید، هرس این درخت کمک زیادی به سالم ماندن و عمر طولانی آن میکند، در واقع شما با هرس کردن درخت تعادل نسبی بین قسمت فوقانی درخت انگور و ریشه ایجاد میکنید، باغدار هر اندازه بتواند این تعادل را برقرار کند، به همان اندازه میوههای تولید شده کیفیت و کمیت بهتری خواهد داشت.
رکورد هرس درختان میوه مربوط به درخت انگور است به طوری که سالانه بالای ۸۰ درصد از شاخههای اضافی آن هرس میشود تا در سال جدید بتواند باردهی مناسبتری داشته باشد، اگر جوانه میوه انگور بر روی شاخه ها یکسان و یک تعداد باشد، شاخهها یکنواخت مغزی شده و تمامی انگور رشد یکسان و یکدست خواهند داشت، هرس درخت انگور در یک دسته بندی به دو نوع تقسیم بندی می شود:
نوع هرس درخت انگور | هدف از هرس |
هرس سبز | وقتی هرس درخت انگور در فصل تابستان انجام شود به آن هرس سبز میگویند، هدف اصلی از هرس سبز شناختن شاخه های بی بار و علفی است، با حذف کردن آنها عناصر مغذی به طور کامل به شاخه های میوه دار رسیده و ریشه درخت انگور دچار آسیب نمیشود. |
هرس خشک | هرس خشک در فصل زمستان زمانی که ریشه درخت انگور در خواب زمستانی است انجام میشود، بهترین بازه زمانی برای هرس خشک اواسط فصل پاییز و اواخر فصل زمستان است چون ریشه درخت به خواب زمستانی فرو رفته است، هدف اصلی از هرس خشک حذف کردن شاخه های بیمار، مسن و تنک شده است. |
هرس درخت انگور به دو مرحله تقسیم بندی میشود، مرحله ابتدایی مربوط به دوران قبل از تکامل و بلوغ رشدی است، مهندسین کشاورزی بر این موضوع تاکید دارند چون باعث تربیت نهال جوان و اسکلتبندی درخت انگور میشود، با یک زبان ساده تر و بخواهیم توضیح دهیم هرس ۶ الی ۷ سال اول درخت انگور به عنوان هرس فرم دهی معروف است، در هرس فرم دهی شاخه های اصلی که جوانه ها بر روی آن قرار دارند شناسایی شده و شاخههای اضافی را قطع میکنند، البته بیشتر از ۹۰ درصد باغات کشور به صورت داربستی تربیت میشود.
مرحله دوم بعد از بازدهی اقتصادی درخت انگور آغاز میشود، به این روش هرس باردهی میگویند، هدف از هرس باردهی قطع کردن شاخه های تنک شده و بیمار است تا میزان باردهی درخت انگور را چند برابر افزایش دهند، هرس باردهی را بعد از رفع خطر سرما زدگی انجام میدهند، توجه داشته باشید عملیات هرس باردهی را قبل از بیدار شدن درخت از خواب زمستانی به اتمام برسانید.
گاها هدف باغدار از احداث باغ انگور تولید کشمش و صادرات آن است، برای تولید کشمش با کیفیت و مرغوب میوه انگور تولید شده باید شیرینی بیش از اندازه داشته باشد، برای این کار هرس درخت انگور کاملا متفاوت خواهد بود، بهترین روش هرس جهت شیرین شدن میوه انگور هرس کوتاه یا همان هرس شدید است، استاندارد و اصول هرس کوتاه اینطور است که اکثر شاخه های یکساله را حذف کرده و تنها دو یا سه شاخه تحتانی و قدیمی را نگه میدارند.
چه تعداد شاخه ها کم است تعداد میوه هایی که تولید میشود نیز به مراتب کمتر است، یعنی تعادل درخت انگور و هم خورده است قسمت فوقانی درخت انگور نسبت به قسمت ریشه آن کوچک است، بنابراین هر چه مواد مغذی از ریشهها جذب شده باعث شیرین و درشت شدن حبه انگور شده و میزان قند آن را افزایش میدهد، البته در موارد زیر نیز از هرس کوتاه و یا شدید استفاده میکنند:
برای هرس درخت انگور چند نکته مهم و تاثیرگذار وجود دارد که کشاورزان با انجام دادن آنها می توانند طول عمر طولانی درخت انگور و میزان باروری آن را تضمین کنند:
شناخته شده مهم و ضروری است، هرچه کیفیت درخت انگور بیشتر باشد به همان اندازه تناژ تولیدی درخت انگور در هکتار افزایش پیدا می کند برای این منظور بهتر است با مهندسین نهالستان برتر نهال در ارتباط باشید، همچنین می توانید با مراجعه به سایت نهالستان آخرین قیمت نهال انگور را استعلام بگیرید و برای خرید نهال انگور اقدام کنید.
مقالات مرتبط
نظرات کاربران