نهال سیب✔️ خرید + لیست قیمت انواع نهال سیب [پاییز 1402]

خرید نهال سیب

تمامی نهال‌هایی خریداری شده توسط کشاورزان باید گواهی سلامت و گواهی قرنطینه داشته باشد، در واقع این حق مسلم کشاورز است، نهال با کیفیتی را خریداری کرده و از مرغوب بودن نهال اطمینان خاطر داشته باشید، در مرحله اول توصیه شده حتماً نهال دارای شناسه و لیبل باشد و از نهالستانی خریداری کنید که مجوز رسمی خود را از وزارت جهاد کشاورزی دریافت کرده باشد، نهالستان‌هایی که حق امتیازی تکثیر و تولید نهال دارند از آخرین یافته‌های علم گیاه پزشکی برای تکثیر نهال سیب استفاده می‌کنند.

نهالستان‌های معتبر تمامی قوانین مربوط به تکثیر نهال سیب را رعایت کرده و برای فروش نهال سیب مرغوب تحت نظارت وزارت جهاد کشاورزی یک پروژه طولانی مدت را می گذرانند تا نهال لیبل دار را به بازار عرضه کنند، کشاورزان برای خرید نهال سیب کافی است به سایت اینترنتی نهالستان معتبر در سراسر کشور مراجعه کرده و این محصول را به صورت غیر حضوری و با شرایط ویژه از نهالستان خریداری کنند

انواع نهال سیب

همانطور که پیشتر گفتیم میوه سیب انواع فراوانی دارد، در نتیجه هنگام خرید نهال سیب باید به نوع آن توجه نمود. در ادامه شما را با برخی از پرطرفدارترین انواع نهال سیب آشنا می‌کنیم، برای اطلاعات بیشتر هر رقم روی لینک کلیک کرده و به اطلاعات جامع آن نژاد دست پیدا کنید.

نمایش محصولات



سوالات متداول

اغلب درختان سیب نسبت به سرمای زمستان مقاوم بوده و بنابراین این درختان را می توانید هم در فصل پاییز و هم در فصل زمستان بکارید، منتهی نکته ای که در تعیین تاریخ کاشت نهال باید در نظر داشته باشید این است که سعی کنید تاریخ کاشت نهال فاصله زمانی مناسبی با یخبندان و ناآرامیهای جوی مانند باد و بارندگی داشته باشد، همچنین مناطقی که از یخبندان زمستانی شدید برخوردار هستند بهتر است بعد از اتمام زمان یخبندان زمستانی اقدام به کاشت نهال سیب کنند.

مراکز معتبر فروش نهال قطعا خدمات پس از فروش نهال را انجام می دهند، این مراکز خود را موظف به پاسخگویی به سوالات باغداران پس از کاشت نهال و احداث باغ می دانند، البته این خدمات در صورت خرید از مراکز سیار فروش نهال و همینطور مراکز نامعتبر ارائه نمی شود. خالی از لطف نیست که برتر نهال در تمام زمینه ها به باغداران مشاوره خواهد داد و در صورتی که از نهالستان برتر نهال نهال خرید نکرده اید باز می توانید مشاوره رایگان از نهالستان داشته باشید نهالستان برتر نهال متخصصان زبده ای تعلیم داده است که به تمام نقاط کشور خدمات کاشت و داشت انجام میدهند، مهم ترین مسئله در مورد نهال ها کاشت اصولی نهال می باشد، در صورتی که از متخصصان برتر نهال درخواست کاشت تخصصی نهال را داشته باشید با خیال راحت می توانید نهال های خود را تهیه کرده و به دست نیروهای برتر نهال بسپارید و بدانید که به نحو احسن کاشت خواهد شد، در مورد هرس، کود دهی و خیلی از مسائل داشت درختان می توانید روی نیروهای با تجربه ی برتر نهال حساب باز کنید.

زمانی که باغداران اقدام به خرید نهال می کنند شاید حتی آماده سازی زمین را نیز انجام نداده باشند، باغداران با در دست داشتن نتیجه ی تجزیه ی خاک باغ خود مشاوره های لازم برای آماده سازی زمین را دریافت کرده و با توجه به شرایط اقلیمی منطقه ی خود با مشورت گرفتن از متخصصان مجموعه برتر نهال مناسب را برای خود انتخاب کرده و پیش خرید می کنند، سپس تاریخ مناسب برای کاشت را نیز تعیین کرده و طبق راهنمایی های متخصصان اقدام به آماده سازی زمین و حفر چاله می کنند، نهالستان موظف است در تاریخ تعیین شده برای کاشت نهال، نهال ها را برای باغداران ارسال کند.

ارسال نهال سیب به محل مورد نظر به دو صورت انجام می شود، اولین حالت ارسال نهال به شکل گلدانی بوده که باغداران باید زحمت خارج کردن نهال از گلدان را بکشند و نهال را با احتیاط و بدون صدمه دیدن ریشه از گلدان خارج کنند و در چاله قرار دهند، ولی در مورد برخی از نهال ها کاشت گلدانی در فصل بهار برج دو تا برج سه مناسب ترین زمان هست در این زمان نهال از خواب بیدار شده و کاشت نهال را به صورت ریشه لخت نمی توان انجام داد، ولی در فصل خواب بسیاری از نهال ها به صورت ریشه لخت از خزانه نهالستان کنده شده و بسته بندی شده به دست مشتری می رسد، منتهی برخی از ارقام که از حساسیت بالایی برخوردار هستند به صورت نهال گلدانی تولید و عرضه می شوند، مانند نهال پسته یا نهال زیتون… ولی اکثر نهال هایی مانند سیب به صورت ریشه لخت در زمان خواب به صورت عالی جواب خواهند داد.

سفارش نهال سیب به دو صورت انجام می شود، اولین شیوه به صورت کاملا اینترنتی انجام می شود باغداران به طور غیر حضوری مشاوره های مورد نیاز را دریافت کرده و پس از دریافت مشاوره و انتخاب نهال می توانند برای خرید نهال به نهالستان مراجعه کنند و یا حتی خرید را نیز به صورت غیر حضوری و با پرداخت وجه به صورت اینترنتی انجام دهند، و یا می توانند برای خرید نهال به نهالستان مراجعه کرده و با دریافت مشاوره به صورت حضوری خرید و سفارش خود را ثبت کنند.

بهترین نهال برای کاشت نهال سیب ،سیب پیوندی خواهد بود، ابتدا باید توضیح بدیم که نهال سیب پیوندی به چه نحو تولید می شود، ابتدا بذر سیب کاشت شده، بذر سیبی انتخاب می شود که از مقاوم بود و در برابر افات و بیماری ها مقاومت بهتری دارد، بعد از یکسال بذر به یک نهال یکساله تبدیل می شود، سپس از یک درخت خوب پبوندک تهیه شده و بر روی پایه نهال سیب یک ساله پیوند زده می شود، بعد از پیوند نهال یکسال باید صبر کرد تا جوانه پیوند خورده رشد کرده و پایه نهال بعد از پیوند قطع شده و نهال بعد از پیوند یک تا یک و نیم متر رشد نموده و آماده انتقال به زمین باشد، نهال در این سن کمترین سن ممکن است که می توان کاشت کرد، همچنین نهال هایی که در سن های بالاتر می رسند ریشه های کلفتر داشته و گیرایی کمتری دارند بنابراین نهال دوساله که پاین آن دوساله بوده و بعد از پیوند یکساله هست را باید کاشت کرد.

شما می توانید خرید نهال سیب مورد نظر خود را به صورت اینترنتی از درگاه سایت برتر نهال انجام دهید اما توصیه می شود قبل از انجام سفارش مشاوره رایگان در زمینه ی انتخاب نوع نهال داشته باشید و سپس اقدام به خرید نهال کنید، مراجعه حضوری و خرید به صورت حضوری نیز در صورتی که تمایل داشته باشید برای شما امکان پذیر خواهد بود.

قطعا پر فروش ترین نهالهای سیب نهال هایی هستند که پر فروش ترین و بازار پسند ترین میوه ها را در بازار داشته باشند و از طرفی میوه ها فیزیک مقاومی در برداشت داشته باشند، میوه هایی که با یک ضربه کوچک لک بیوفتند و بازار پسندی خود را از دست بدهند برای باغداران محبوب نخواهند بود و در نهایت ارقامی که در عین حال که پر بارده و زود بازده هستند مقاوم به آفات و بیماریها نیز باشند مناسب ترند، همچنین باید اشاره کنیم که بر اساس مناطق مختلف با آب هوایی متفاوت رقم خوب سیب متفاوت خواهد بود ممکن است یک رقم سیب خوب جواب دهد و همان سب در منطقه ای دیگر کیفیت خوبی را نداشته باشد، بنابراین منطقه، شرایط آب هوایی و خاکی و خیلی از مسائل دیگر در این باره می تواند دخیل باشد. برای دریافت مشاوره جهت انتخاب بهترین نهال سیب که بالاترین تطابق را با شرایط آب و هوایی و اقلیمی منطقه شما داشته باشد می توانید از طریق مسیرهای ارتباطی ذکر شده در وبسایت اقدام کرده و با مشاوران ما تماس حاصل کنید و مشاوره خود را به صورت غیر حضوری و رایگان دریافت کنید.

معرفی نهال سیب 

سیب از آن دسته میوه هایی است که در تمام طول سال تقاضا برای خرید آن وجود دارد، علاوه‌ بر این اقلیم کشور ما برای پرورش بسیاری از انواع نهال سیب مناسب است. نهال سیب می‌تواند در انواع مناطق سردسیر، نیمه سردسیر، معتدل و کوهستانی کشت ‌شود.

به همین دلیل باغداران با خرید نهال و پرورش آن، می‌توانند در فصل برداشت محصول سود بسیار خوبی کسب کنند. البته سیب انواع فراوانی دارد. پیش از خرید نهال سیب بهتر است باغدار اطلاعات خود را درباره شرایط رشد و روش نگهداری نهال مدنظر کامل نماید تا بهترین محصول را برداشت کند.

خاستگاه اولیه سیب، آسیای مرکزی و اروپا بوده و پس از آن به مناطق مختلف آمریکای شمالی رسیده است. جالب است بدانید که در حال حاضر بیش از ۷۰۰۰ هزار نوع سیب در جهان وجود دارد. برخی از معروف ترین انواع نهال سیب عبارتند از نهال سیب گلدن ورد زرد یا سیب لبنان، سیب فرانسوی، نهال سیب جرومین و…

نهال سیب رابیشتر بشناسید

گونه ها و نژادهای مختلفی از درخت سیب در کل دنیا وجود داشته و هر گونه بسته به شرایط آب و هوایی خاصی که برای رشد به آن نیاز دارد در منطقه ی خاصی کاشته می شود، نهال سیب به شیوه های مختلف پایه ی بذری و یا پیوندی تولید شده و بسته به ویژگی های آب و هوایی هر منطقه رقم خاصی از نهال سیب برای کاشت پیشنهاد می شود، این درختان که به طور میانگین عمر اقتصادی 50 سال و یا بیشتر دارند در طول سالهای عمر خود می توانند با راندمان تولید بالایی که دارند سود زیادی را عاید کشاورزان کنند، باغدارانی که کار تولید سیب انجام می دهند به خوبی می دانند که کاشت و پرورش درختان سیب می تواند کم دردسر باشد به شرط اینکه این کار به صورت اصولی و علمی انجام شود، در این مقاله شما را با شیوه های باغداری علمی در پرورش درختان سیب آشنا می کنیم.

چرا باید نهال سیب کاشت

سیب به عنوان نماد سلامتی در جهان شناخته می شود، از این رو شاید بتوان گفت در بین تمام میوه ها سیب اولین میوه پرمصرف در جهان باشد، خیلی از کشورها خواستار میوه سیب هستد اگر بتوان خوب مدیریت کرد و صادرات میوه سیب را انجام داد سود خیلی عالی از این میوه عاید باغداران خواهد شد، در حال حاضر کاشت نهال سیب در ایران بسیار زیاد است و تنوع میوه سیب هم همینطور بسیار است به طوری که سیب در باغات ایران با کیفیت عالی به بازارهای جهانی وارد می شود و خواهان زیادی را دارد، فقط بحث صادرات را باید به خوبی مدیریت کرد تا سود خوبی از این میوه بدست آورد.

علاوه بر موارد گفته شده می توان از سیب محصولات مختلفی مانند کمپوت و مربا فرآوری می‌شود. همچنین این میوه در صنعت قنادی و شیرینی پزی برای پخت انواع تارت، پای و شیرینی مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این درخت سیب عمری طولانی و چند ساله دارد. برخی از انواع درخت سیب تا ۸۰ سال عمر مفید دارند. با توجه به این مسئله و همچنین مصارف فراوان میوه سیب، خرید نهال سیب منافع اقتصادی فراوانی برای صاحب درخت خواهد داشت

فروش بالا: تولید سیب جهانی بوده و تقریبا در تمام کشورها کم و بیش تولید سیب به وسیله ی کشاورزان دنبال می شود، این میوه که یکی از خوش طعم ترین و مقوی ترین میوه ها به شمار می رود طرفداران بسیاری دارد، سیب علاوه بر ارزش غذایی بالا خاصیت درمانی نیز داشته و در درمان مشکلات معده و گوارش مورد استفاده قرار می گیرد، میوه ی سیب همچنین در بین ورزشکاران به عنوان یک میوه با فیبر بالا که گنجاندن آن در رژیم غذایی آنها به چربی سوزی و تقویت عضلات کمک می کند نیز پر طرفدار می باشد.

انبارداری طولانی مدت: از دیگر مزیت های کاشت درختان سیب علاوه بر فروش بالای این محصول در بازار قابلیت انبارداری خوبی است که میوه ی سیب دارد، باغدارانی که تولید سیب می کنن می توانند با خیال راحت میوه را برداشت کرده و تا چند ماه میوه را در شرایط انبار خشک و خنک نگهداری کرده و در زمان مناسب آن را به بازار برسانند، قابلیت انبار داری بلند مدت همچنین به باغداران کمک می کند تا بتوانند سر فرصت محصول خود را برای فروش در بازار خارجی صادر کنند بدون اینکه در مورد خراب شدن محصول طی حمل و نقل نگرانی داشته باشند.

باغداری ساده: نگهداری، پرورش و برداشت از باغات سیب در صورتی که اصول اولیه در مراحل کاشت، داشت و برداشت رعایت شود بسیار ساده بوده و باغدارانی که کمی در زمینه ی باغداری و پرورش درختان میوه تجربه داشته باشند می توانند اقدام به تاسیس باغ سیب کرده و در این زمینه موفق باشند.
نیاز آبی: درختان سیب به طور معمول در مناطق سردسیر و پر باران کاشته می شوند و از این نظر کاشت درختان در این مناطق به دلیل برخورداری از منابع کافی آبهای زیر زمینی مناسب می باشد.

قیمت نهال سیب بر چه اساسی تعیین می شود؟

زمانی که برای خرید نهال سیب به نهالستانها مراجعه می کنید متوجه تفاوت قیمت نهال سیب می شوید اما این تفاوت در قیمت نهال سیب به چه علت رخ می دهد؟
اولین و مهمترین دلیل اختلاف قیمت نهال سیب به تفاوت در ارقام سیب برمی گردد، بازار پسندی ارقام مختلف متفاوت بوده و این موضوع می تواند بر روی قیمت ارقام مختلف سیب تاثیر بگذارد.
فاکتور دوم در تعیین قیمت اقام مختلف سیب مقاوم بودن یا نبودن آنها در برابر آفات و بیماریها می باشد، ارقام مقاوم قیمت بالاتری نسبت به ارقام حساس یا نیمه حساس خواهند داشت.

میزان تحمل به خشکی: ارقامی از سیب که بتوانند تحمل بالاتری نسبت به کم آبی داشته باشند با توجه به شرایط آبی این روزهای مناطق مختلف ایران مناسب تر بوده و بنابراین قیمت بالاتری دارند.
کیفیت نهال دلیل دیگری است که بر قیمت نهال سیب تاثیر می گذارد، برای مشخص شدن کیفیت نهال دو اصل گواهی سلامت و شناسنامه نهال باید در نظر گرفته شود، نهال هایی که سلامت و اصالت آنها تایید شده باشد گران تر از نهالهای بدون تاییدیه می باشند.
نژادهای اصلاح شده سیب که هم دیرگل هستند و هم زودبازده، ارقام پر طرفداری خواهند بود بنابراین چون خواهان زیادی دارد ممکن است که روی قیمت نهال سیب تاثیر بگذارد، ولی در کل شما اگر از یک تولید کننده نهال مانند برتر نهال خریداری کنید تفاوت چندانی بین قیمت های تولید شده نخواهید دید، شما مستقیم و بدون واسطه از خود تولید کننده خریداری می کنید و قیمت پایینتری را خرید خواهید کرد.

راهنمای خرید نهال سیب

پیش از خرید نهال سیب بهتر است خاک محل کشت را بررسی نمایید، با این کار از کیفیت خاک اطمینان حاصل می‌کنید. همچنین با توجه به انواع مختلف سیب، باید با در نظر گرفتن شرایط آب و هوای منطقه خود مناسب‌ترین گونه نهال سیب را انتخاب کنید.

نکته بعدی که هنگام خرید نهال سیب باید به آن دقت داشت سلامت نهال است. اگر ریشه‌های نهال تیره شده باشد نشان از کیفیت پایین و مریضی نهال است. همچنین نهال‌های کوتاه قد بعد از کاشت رشد بهتر و بیشتری خواهند داشت.

نهال های سیب معمولا به دو نوع تقسیم می شوند و هرکدام ویژگی های متفاوتی دارند. برای خرید بهترین نهال سیب خوب است که با این دو مدل آشنا شوید تا بدانید توجیه اقتصادی کدام نوع بیشتر است. اولین مدل نهال سیب بذری است. نهال سیب بذری مستقیما از بذر گیاه رشد کرده و اصطلاحا نژاد درخت دستکاری نشده است.

دومین مدل نهال سیب پیوندی می باشد. در نهال های پیوندی می توان ویژگی های خوب دو درخت را با هم ترکیب نمود.

نکات خرید نهال سیب

خرید نهال سیب تنها مراجعه به نهالستان و خرید نهال مورد نظر که یک باغدار در همسایگی ما به ما توصیه کرده است نیست، خرید نهال سیب یک موضوع پیچیده ای است که برای انجام اصولی آن باید عوامل و شرایط مختلف و متعددی در نظر گرفته شود و برآیند آنها منجر به انتخاب نهال مناسب و احداث اصولی باغ می شود، در این بخش به بررسی نکات مهمی که قبل از کاشت نهال سیب باید در نظر گرفته شود می پردازیم.

  • ارتفاع از سطح دریا

    درختان سیب به عنوان درختان معتدله در نواحی با ارتفاع بالا از سطح دریا کاشته می شوند، تاثیر ارتفاع از سطح دریا بر شریط آب و هوایی مناطق مختلف بر هیچکس پوشیده نیست، درختان معتدله مانند سیب که برای شکوفایی و ایجاد مقاومت بیشتر در برابر سرما نیاز به گذراندن تعداد ساعات معینی سرمای صفر تا  ۷ درجه سانتیگراد دارند، بنابراین نیاز به آب و هوای معتدل و سردسیری داشته تا بتوانند نیاز سرمایی خود را تامین و در بهار به خوبی شکوفا شوند، لذا چنانچه قصد احداث باغ سیب در منطقه ی مورد نظر خود را دارید باید قبل از انتخاب رقم مناسب ارتفاع منطقه از سطح دریا را داشته و با توجه به شرایط آب و هوایی و ارتفاع منطقه از سطح دریا نهال مناسب را خریداری نمایید.

  • نوسانات دمایی

    درختان سیب به عنوان درختان معتدله در نواحی با ارتفاع بالا از سطح دریا کاشته می شوند، تاثیر ارتفاع از سطح دریا بر شریط آب و هوایی مناطق مختلف بر هیچکس پوشیده نیست، درختان معتدله مانند سیب که برای شکوفایی و ایجاد مقاومت بیشتر در برابر سرما نیاز به گذراندن تعداد ساعات معینی سرمای صفر تا  ۷ درجه سانتیگراد دارند، بنابراین نیاز به آب و هوای معتدل و سردسیری داشته تا بتوانند نیاز سرمایی خود را تامین و در بهار به خوبی شکوفا شوند، لذا چنانچه قصد احداث باغ سیب در منطقه ی مورد نظر خود را دارید باید قبل از انتخاب رقم مناسب ارتفاع منطقه از سطح دریا را داشته و با توجه به شرایط آب و هوایی و ارتفاع منطقه از سطح دریا نهال مناسب را خریداری نمایید.

  • میزان بارش

    درختان سیب دارای میوه های نسبتا درشت و آبدار هستند، آبیاری مناسب درختان به ویژه در زمان تکامل میوه سبب درشت تر شدن میوه ها و وزن گیری خوب آنها خواهد شد، از این رو کاشت درختان سیب در مناطقی که به لحاظ میزان بارش و منابع آب زیرزمینی مشکلی نداشته باشند بسیار اهمیت دارد، در مناطقی که میزان بارش مناسب بوده و باغداران به راحتی از پس تامین نیاز آبی درختان بر می آیند میوه های با کیفیت تری تولید شده و تناژ تولید سیب به ازای هر هکتار نیز افزایش می یابد، بنابراین قبل از تصمیم به احداث باغ سیب در منطقه ی خود میزان بارندگی سالانه و توانایی خود در تامین نیاز آبی درختان سیب را محاسبه کنید.

  • بافت خاک

    یکی از مهم ترین فاکتورهایی که قبل از کاشت درختان سیب و احداث باغ سیب باید مورد بررسی قرار گیرد بافت خاک است، درختان سیب طی پنجاه سال عمر اقتصادی خود در بستر خاک رشد کرده و تمام عناصر مورد نیاز خود یا بخش زیادی از آنها را از طریق خاک دریافت می کنند، چنانچه بافت خاک متناسب با نیاز درختان سیب نباشد و زمینه ی رشد ریشه ها را به خوبی فراهم نکند درختان نمی توانند به خوبی رشد کرده و عملکرد مطلوبی نخواهند داشت، درختان سیب به بافت خاک شنی، لومی و در واقع بافت خاک سبک برای توسعه ی ریشه های خود نیاز دارند، بافت خاک سبک می تواند تهویه و زهکشی مناسب را برای ریشه ی درختان سیب فراهم کرده به طوری که ریشه ها علاوه بر توسعه و رشد مناسب بتوانند به خوبی آب و مواد غذایی را دریافت کنند، بافت خاک سنگین علاوه بر زهکشی نامناسب سبب خفه شدن ریشه ها شده و ماندگاری طولانی مدت آب پای درخت به دلیل زهکش نامناسب سبب توسعه ی عوامل بیمارگر طوقه و ریشه خواهد شد.

کاشت، داشت و برداشت نهال سیب

احداث باغ سیب و بهره برداری اقتصادی از آن شامل سه مرحله ی اساسی کاشت، نگهداری یا داشت و برداشت میوه از درختان سیب مشود، در باغداراری نوین هر کدام از این مراحل شامل زیر مرحله های بسیار مهم بوده که انجام دادن اصولی و علمی آنها می تواند باغداران را به ماکزیمم عملکرد مورد انتظار و سود دهی مطلوبشان نزدیک کند، در این قسمت مراحل و زیر مرحله های اساسی را مورد بررسی قرار می دهیم.

اصول کاشت نهال سیب

در رابطه با طرز کاشت نهال سیب آماده سازی زمین از اهمیت زیادی برخوردار است، آماده سازی زمین شامل آنالیز خاک محل مورد نظر برای احداث باغ، خاک ورزی و تصحیح بافت خاک، حفر چاله به ابعاد مناسب و در فواصل مناسب نسبت به نیاز نوری درختان و حجم تاج پوش آنها در سن بلوغ و در نهایت تهیه ی ارقام مقاوم می باشد.

بیشت بخوانید: کاشت و نگهداری درخت سیب

شاید تا به حال نام آنالیز خاک به گوش شما خورده باشد اما ندانید با چه هدفی انجام می شود و اهمیت انجام آن قبل از کاشت نهال سیب چیست، در پاسخ به این سوال باید گفت بافت خاک مناسب برای کاشت درختان سیب بافت شنی یا لومی و سبک می باشد، این درختان در اسیدیته ی خنثی تا کمی قلیایی بهترین رشد را دارند و میزان مناسب عناصر غذایی در خاک نیز برای رشد بهینه ی درختان بسیار حیاتی می باشد، علاوه بر این موارد با توجه به سابقه ی زراعی محل مورد نظر برای احداث باغ سیب ممکن است برخی عوامل بیمارگر گیاهی خاکزاد در زمین افزایش پیدا کرده باشند و شما متوجه آن نباشید، خلاصه ی کلام اینکه با نگاه کردن به خاک و زمین مورد نظر نمی توان فهمید که آیا بافت، اسیدیته و عناصر مورد نیاز گیاه در خاک در مقدار و نوع صحیح خود هستند یا خیر؟ علاوه بر آن به صورت چشمی نمی توان تشخیص داد که آیا عوامل بیمارگر خاکزاد از قبیل نماتدها و قارچهای پوسیدگی طوقه و ریشه و پژمردگی آوندی در خاک وجود دارند یا خیر، از این رو با ارسال نمونه خاک به آزمایشگاه تجزیه ی خاک و همینطور آزمایشگاه کلینیک گیاهپزشکی در منطقه می توان شناسنامه ای از وضعیت خاک باغ را به دست آورد.

پس از انجام آزمایشات لازم بر روی خاک محل مورد نظر برای کاشت نهال، در صورت نیاز به اصلاح بافت خاک باغداران باید قبل از کاشت نهال و در حین خاکورزی بافت خاک را با استفاده از نوع خاک مورد نیاز اصلاح کنند، و همچنین در صورت مثبت بودن بیمارگر در خاک نسبت به کنترل جمعیت آنها قبل از کاشت نهال اقدامات لازم صورت گیرد، چنانچه عوامل بیمارگر کنترل نشوند به دلیل حساس تر بودن نهال ها در سالهای اول رشد احتمال نابود شدن آنها به وسیله ی عوامل بیمارگر خاکزاد بسیار بالا خواهد بود

برای کاشت نهال سیب بهتر است قبل از اقدام به کاشت چاله هایی با عمق تقریبا دو برابر حجم ریشه در نظر بگیرید، چنانچه برای تامین نیاز نهال به عناصر غذایی نیاز به استفاده از کود دامی داشته باشید این کود را به میزان توصیه شده می توانید در حین خاکورزی با خاک مخلوط کنید و یا به میزان مناسب برای هر نهال ته چاله کنده شده برای کاشت نهال بریزید، اگر خواسته باشید کود را ته چاله بریزید تقریبا ده الی بیست سانتی متر برای اضافه کردن کود به عمق چاله اضافه کنید، این کار به این دلیل انجام می شود که ریشه خیلی سریع به مرکز کود برخورد نکند و دچار گیاهسوزی نشود،

توجه داشته باشید که به هیچ عنوان از کود تازه یا فراوری نشده استفاده نکیند که باعث خشک شدن نهال کاشت شده می شود، در سال اول نیاز مبرم به کوددهی نبوده بنابراین توصیه نهالستان این است که سال اول کوددهی انجام نشود، سال اول مسئله مهم این است که نهال کاشت شده گیرایی داشته و با محیط جدید تطبیق داده شود، در هنگام کاشت نهال در صورتی که خاک رسش بیش تر بود مقداری ماسه بادی به چاله ها اضافه شود، همچنین از انجایی که نهال کاشت شده تا آخر عمرش در همان جا قرار خواهد گرفت، در واقع اینطور بگیم که محل زندگیش تا آخر عمرش در همان چاله ای خواهد بود که کندیم پس بنابراین باید به نحو احسن خاک زیر نهال را آماده کنیم، در مورد کندن چاله شما هر چه بیشتر چاله را بکنید و خاک زیر نهال پوک و نفوذپذیرتر باشد در سال های بعد درخت راحتر ریشه خواهد انداخت.

درست است که درختان سیب معتدله و سردسیری هستند اما این درختان نیز مانند دیگر گیاهان و درختان نیاز به نور خورشید برای انجام فتوسنتز و یا در زمان رسیدگی میوه ها برای افزایش کیفیت میوه ها دارند، درختان سیب بسته به نوع و رقمی که انتخاب می شود و همینطور شدت هرس که در طول سالهای قبل از بلوغ بر روی آن انجام می شود حجم تاج پوشش متفاوتی با هم داشته و در سن بلوغ چنانچه فاصله ی مناسب برای آنها در نظر گرفته نشده باشد سایه اندازی درختان برروی هم مانع از دریافت کافی نور خورشید توسط درختان می شود، از طرفی درختان بیمار و یا آفت زده در این شرایط خیلی سریع بیماری یا آفت خود را به درختان کناری منتقل می کنند و در نهایت عبور و مرور کارگران و وسایل و تجهیزات کشاورزی در بین درختان با مشکل مواجه خواهد شد، بنابراین به طور میانگین و به طور کلی فاصله کاشت  درخت سیب تقریبا ۴ تا ۵ متر در نظر گرفته می شود و تمام عوامل ذکر شده در بالا می تواند در تعیین این فاصله تاثیر گذار باشد، لازم به ذکر است که شیب دار بودن زمین نیز تاثیر زیادی بر تعیین فاصله خواهد داشت به طوری که در زمینهای شیبدار به دلیل شانس دریافت ساعات نوری بیشتر می توان فاصله ی کمتری بین درختان در نظر گرفت که در این مورد نیز میزان شیب باید در نظر گرفته شود.

توجه داشته باشید که به هیچ عنوان از کود تازه یا فراوری نشده استفاده نکیند که باعث خشک شدن نهال کاشت شده می شود، در سال اول نیاز مبرم به کوددهی نبوده بنابراین توصیه نهالستان این است که سال اول کوددهی انجام نشود، سال اول مسئله مهم این است که نهال کاشت شده گیرایی داشته و با محیط جدید تطبیق داده شود، در هنگام کاشت نهال در صورتی که خاک رسش بیش تر بود مقداری ماسه بادی به چاله ها اضافه شود، همچنین از انجایی که نهال کاشت شده تا آخر عمرش در همان جا قرار خواهد گرفت، در واقع اینطور بگیم که محل زندگیش تا آخر عمرش در همان چاله ای خواهد بود که کندیم پس بنابراین باید به نحو احسن خاک زیر نهال را آماده کنیم، در مورد کندن چاله شما هر چه بیشتر چاله را بکنید و خاک زیر نهال پوک و نفوذپذیرتر باشد در سال های بعد درخت راحتر ریشه خواهد انداخت.

تهیه ی ارقام مقاوم به باغداران کمک بسیار زیادی در سالهای باغداری خود و برداشت میزان مناسب محصول و سود دهی باغ می کند، این کمک به این صورت است که درختان مقاوم در برابر حمله ی آفات، بیماریها و تنشهای خشکی و کم آبی مقاومت نشان داده، کمتر مبتلا شده و خیلی دیر به سطح آستانه زیان اقتصادی می رسند، بنابراین به ندرت نیاز به کنترل شیمیایی و هزینه کردن برای کنترل انواع آفات و بیماریها احساس می شود، همین امر سبب می شود هزینه های جاری یک سال باغ کاهش پیدا کرده و درنتیجه سود افزایش پیدا کند، بنابراین در زمان خرید و انتخاب نوع و رقم نهال سیب دقت داشته باشید که حتما ارقام مقاوم و یا دست کم متحمل را انتخاب کنید تا به این وسیله هزینه های جاری را کاهش دهید.

نکات داشت نهال سیب

شاید بپرسید داشت نهال سیب به چه معنا است؟ داشت نهال سیب شامل تمامی اقدامات و اصول باغبانی از زمان کاشت درخت سیب تا زمان به ثمر رسیدن درختان و همینطور تا زمان برداشت میوه ها می باشد، اقداماتی نظیر سم پاشی، کود دهی، هرس باردهی و فرم دهی و آبیاری درختان عملیات باغبانی در مرحله ی داشت نهال سیب به شمار می رود، در این قسمت برخی از مهمترین این عملیات را شرح خواهیم داد.

کوددهی نهال سیب

برای اینکه بدانید درختان سیب در چه زمانی و به چه کودهایی نیاز دارند لازم است قبل از کاشت نهال و با استناد به نتیجه ی تجزیه ی خاک کود مورد نیاز را با خاک ترکیب کنید،پس از کاشت نهال وقبل از اینکه علائم کمبود بخواهند خود را در برگها و در رشد گیاه نشان دهند با انجام آزمون تجزیه خاک و برگ به طور همزمان می توانید میزان عناصر موجود در برگ را شناسایی کرده و با تطابق دادن آن با نتیجه آزمون تجزیه ی خاک متوجه شوید چه عناصری در خاک هستند اما بلوکه شده و از دسترس گیاه خارج شده اند، در این صورت با انجام اصلاح اسیدیته ی خاک و یا کود پاشی به صورت سرک نیاز کودی درختان را تامین کنید.

به طور سنتی از چالکود با کودهای دامی در زمستان برای تامین طولانی مدت عناصر غذایی درختان و ترکیب با کودهای سریع الاثر نیز استفاده می شود که بسیار مناسب است اما در استفاده از کودهای دامی توجه به این نکته که باید کاملا پوسیده باشند بسیار اهمیت دارد، کود کاملا پوسیده علاوه بر اینکه بذر علف هرز، تخم حشرات و بیمارگرهای گیاهی در آن از بین رفته اند به خوبی تجزیه شده و ازت خود را آزاد کرده اند،کودهای نپوسیده پس از استفاده در خاک برای تجزیه شدن در ابتدا زت خاک را به خود جذب کرده و بنابراین در یکی دو سال ابتدایی استفاده از این کودها ممکن است حتی شاهد علائم شدید کمبود ازت و کاهش رشد و باردهی درختان باشید و علاوه بر آن میزان زیادی علفهای هرز در باغ رویش پیدا می کند که هزینه ی کنترل آنها را نیز در پی خواهد داشت.

در بحث کود دهی باز به این نکته اشاره کنیم که بهترین روش این است که شما ابتدا آزمایش خاک بدین و بر اساس کمبود خاکتون اقدام به تقویت آن بکنید، خالی از لطف نیست که بدانیم عناصر اصلی که یک درخت که به آن نیاز دارد عبارت اند از: پتاسیم، کلسیم، فسفر و نیتروژن، در صورت کمبود این علائم بهتر است که به نحو احسن این کمبود ها تقویت شود در غیر این صورت محصول با کیفیت را نخواهیم داشت و از ریز مغزی های هم غافل نشید بخصوص آهن که تاثیر بسزای دارد، همچنین بیش تر از نیاز درخت از یک نیاز غذایی به درخت ندهید چون بدتر باعث ضربه به درخت خواهد شد.

بیشنر بخوانید: بهترین کوددهی برای رشدسریع نهال سیب

هرس کردن نهال سیب

وقتی نهال سیب را تهیه می کنید در زمان کاشت نهال سیب باید بعد از کاشتن نهال از ۴۰ الی ۵۰ سانتی متر بالای پیوند را هرس کنید به طوری که با قیچی باغبانی را با یک ضربه به صورت مورب نهال را هرس کنید، تا سه چهار سال دیگر نیازی به هرس درخت سیب نخواهید کرد، منتهی در سال اول یا دوم کاشت احتمالا باردهی میوه به صورت نوبرانه داشته باشید، بهتر است که هرس میوه رو انجام دهید به طوری که نوبرانه درخت را در حد فندق که شد بچینید و بریزید دور تا رشد درخت به تنه نهال برسد و میوه نهال رشد آن را نگیرد چون میوه در سال اول کاشت چندان قابل توجه نخواهد بود و همچنین کیفیت آنچنانی هم نخواهد داشت، اکثرا خود درخت نوبرانه خودش را نگه نمیدارد ولی در صورت نوبرانه دادن درخت بهتر است که هرس کنید.

درختان سیب بسته به رقم خود نیاز به هرس فرم دهی دارند، ارقامی که شاخ و برگ زیاد تولید کرده و رشد قدی زیاد دارند برای اینکه در زمان بلوغ رسیدگی و برداشت میوه با سختی روبه رو نباشد بهتر است در سالهای اولیه پس از کاشت نهال توجه ویژه ای به هرس فرم درختان شود، هرس فرم همچنین سبب خلوت شدن شاخ و برگ و احتمال دریافت نور بیشتر به وسیله ی شاخه های داخلی می شود، هرس باردهی در انتهای زمستان و با حذف تولید شاخه های بارده بیشتر نیز در برخی ارقام انجام می شود، برای اینکه بدانید رقم مورد نظر شما نیاز به کدام نوع هرس و در چه فصلی دارد می توانید طلاعات دقیق را از مشاوران و متخصصان نهالستانی که به شما نهال را می فروشد دریافت کنید اما به طور کلی در صورت نیاز به هرس بهتر است هرس را در زمان بدون بارندگی و باد و همینطور شرایط مساعد محیطی انجام دهید، دلیل این امر آن است که در زمان هرس شما بر روی شاخه ها زخم ایجاد کرده و احتمال دریافت عوامل بیمارگری که در هوا و به وسیله ی قطرات باران جا به جا می شود توسط شاخه های زخمی افزایش پیدا می کند، زمان هرس باردهی در مناطق مختلف کشور متفاوت بوده به طوری که در مناطق با زمستان های بسیار سرد و یخبندان توصیه می شود که بعد از اتمام دوره یخبندان هرس انجام شود و در مناطق معتدل بعد از به خواب رفتن درخت می توان شروع به هرس درخت نمود.

سمپاشی نهال سیب

سم پاشی درختان سیب باید بسیار حساب شده و بر اساس نیاز صورت گیرد، برای بیماری آتشک سیب و گلابی سیستمهای پیش آگاهی می توانند کمک کنند که بدانید آیا نیاز به سم پاشی هست یا خیر و اگر نیاز به سم پاشی هست در چه زمانهایی و به چه میزان سم پاشی باید انجام شود، در مورد آفات تنها صرف اینکه یک آفت در منطقه وجود دارد نیازی به انجام سم پاشی نیست، باغداران باید توجه داشته باشند که در زمینه سم پاشی برای کنترل آفات و بیماریها پایش مرتب و برنامه ریزی شده و داشتن دفترچه اطلاعات و سابقه آفت و بیماری در باغ برای اینکه بدانید در چه زمانی به چه سمپاشی هایی احتیاج دارید بسیار کمک می کند، به عنوان مثال در باغی که سابقه ابتلا به آفت شته، کنه تارتن و یا کرم سیب داشته باشد سمپاشیهای پیشگیرانه ضروری است اما اگر آفت یا بیماری خاصی در باغ مشاهده نشده برای پیشگیری تنها نیاز به پایش و رصد مرتب باغ دارید تا به محض استقرار آفت یا بیماری اقدام به سم پاشی کنید، در ضمن اقدام به سم پاشی نیز باید بر اساس میزان جمعیت و سطح زیان آفت و بیماری صورت گرفته و سمپاشی زیر سطح آستانه ی زیان اقتصادی نه تنها سرمایه ی شما را هدر می دهد بلکه جمعیت دشمنان طبیعی را نیز از بین برده و باعث طغیان آن آفت یا بیماری خاص می شود، برای سمپاشی از برج دوم تا برج پنجم زمان مناسبی هست ولی بسته به نوع و زمان رسیدن میوه این فصل متفاوت می باشد ولی چون اکثر ارقام سیب دیررس هستند این زمان مناسب هستند ولی برای ارقام زودرس یا میان رس باید قبل از رسید میوه سمپاشی انجام شود و سم به خود میوه نفوذ نکند.

آبیاری نهال سیب

میزان نیاز آبی درختان سیب بسته به رقمی که خریداری می شود متفاوت می باشد، به طور کلی دور آبیاری درختان سیب با توجه به سن درخت، نوع رقم، فصل و همینطور بافت خاک متغیر می باشد، درختانی که تازه کاشته شده اند را باید در دورهای کوتاه تر آبیاری کرد چرا که هنوز ریشه ها عمیق نشده و زود تحت تاثیر خشکی قرار می گیرند، بافتهای خاک سنگین قبل از اینکه میزان کافی آب جذب شود تبخیر شده و بنابراین عمق نفوذ آب به خاک سنگین کمتر بوده و در این گونه خاکها درختان زودتر تشنه می شوند و در نهایت دور آبیاری درختان در فصل تابستان کمتر از فصل زمستان است، درختان در فصل زمستنان در صورت کافی بودن میزان بارش نیازی به آبیاری ندارند اما در تابستان بسته به سن درختان دور آبیاری بین ده تا پانزده روز تنظیم می شود، و در اوج گرما نهایتا هفته ای یکبار باید آبیاری شوند.

نکات برداشت نهال سیب

تخمین زمان درست برداشت میوه درختان سیب با توجه به رقم سیب متفاوت بوده اما اینکه با توجه به رقم سیب بدانیم در چه زمانی از فصل باید میوه ها برداشت شوند کمک می کند تا اقدامات لازم شامل نیروی کارگری، فضا برای انبار کردن میوه و غیره را محیا کرده و در زمان برداشت با مشکل مواجه نشویم، در صورتی که اقدامات لازم برای انبار کردن و برداشت درست میوه انجام نشده باشد سبب خسارت به محصول و از دست رفتن بخشی از میوه های برداشت شده و باعث ایجاد ضرر برای باغدار می شود.

درختان سیب با توجه به نوع رقم از سال دوم پس از کاشت نهال تا سال سوم یا چهارم پس از کاشت نهال به بار می نشینند، البته باردهی درختان معمولا تا سال چهارم یا پنجم اقتصادی نبوده و در حد روئیت میوه بر درختان است، لازم به ذکر است اینکه شرایط آب و هوایی منطقه و همینطور کود دهی و آبیاری درختان سیب تا چه اندازه با نیاز درختان در تناسب باشد سبب می شود شروع باردهی ورسیدن به سن بلوغ زود تر یا دیر تر اتفاق بیوفتد، بنابراین برای اینکه درختان شما هرچه زود تر باردهی را آغاز کرده و به بلوغ برسند بهتر است نهالی را انتخاب کرده که با شرایط اقلیمی شما بیشترین تطابق را داشته و رسیدگی به باغ را طبق اصول علمی و برنامه ریزی شده انجام دهید، در نهایت باردهی درختان سیب در طول سال با توجه به رقم در سه دسته زود رس، میان رس و دیر رس تقسیم بندی می شوند، میوه ارقام زود رس اوایل تابستان، ارقام میان رس اواسط تابستان و ارقام دیر رس اواخر تابستان تا اوایل پاییز آماده ی برداشت خواهند بود و با توجه به قابلیت انبار داری طولانی میوه های برداشت شده را تا 4 ماه می توان در انبار خشک و خنک نگهداری کرد.

طول عمر و باردهی اقتصادی اکثر ارقام پر بارده ی درختان سیب به طور میانگین 50 سال می باشد، اما توجه داشته باشید که بسیاری از ارقام سیب زود بازده بوده و پس از دو الی سه سال پس از کاشت نهال به بار می نشینند این درختان پس از رسیدن به سن بلوغ در کل این پنجاه سال می توانند در شرایط مطلوب باردهی بالا و سود رسانی داشته باشند.

میزان باردهی درختان سیب به عوامل زیر بستگی دارد:

رقم درخت سیب: ارقام مختلف درخت سییب به صورت ژنتیکی در شرایط مساعد مقدار خاصی باردهی دارند، باردهی درختان سیب با توجه به رقم آنها بین 60 تا 80 تن در هکتار می باشد که رقم قابل توجهی برای باغدارانی است که می خواهند پرورش سیب را به صورت تجاری انجام دهند.

هرس مناسب: هرس باردهی چنانچه به طور اصولی و صحیح انجام شود می تواند تاثیر بسزایی در رسیدن به حداکثر عملکرد درختان داشته باشد.

کود دهی: کود دهی درختان با توجه به آنالیز آب و خاک می تواند در رسیدن درختان به حداکثر راندمان اسمی خود برسند.

آبیاری: آبیاری درختان به میزان مناسب به ویژه در زمان تشکیل و وزن گیری میوه ها سبب افزایش راندمان و عملکرد درختان سیب در هکتار می شود.

نهال سیب زودبازده کدام اند ؟

برخی ارقام سیب پس از انتقال به زمین اصلی مدت زمان کوتاهی برای استقرار و شروع باردهی زمان نیاز دارند، برخی ارقام سیب پس از یک الی دو سال از کاشت نهال سیب شکوفه داده و به بار می نشینند، به این ارقام زود بازده می گویند، زود بازده بودن برای باغداران بسیار اهمیت دارد چرا که ارقام زود بازده سریعتر به بلوغ رسیده و خیلی زودتر باغداران را به بهره برداری اقتصادی می رسانند، هر سال که درختان بهره برداری اقتصادی نداشته باشند هزینه های جاری باغ به قوت خود باقی است و به این صورت باغداران ممکن است دچار کمبود منابع مالی شوند و دوست دارند درختان زودتر به باردهی برسند، ارقام زود بازده سیب که پس از یک الی دو سال از کاشت نهال باردهی را هر چند به مقدار کم آغاز می کنند ارقامی نظیر نهال سیب گلدن ورد زرد و نهال سیب قرمز لبنان، نهال سیب گلاب کهنز تابستانی، نهال سیب توسرخ،نهال سیب میراکل، نهال سیب جرومین، سیب مشهد،نهال سیب فوجی، نهال سیب گالا، سیب سفید شیشه ای، سیب پالیز، نهال سیب استارکینگ،نهال سیب رد چف و سیب کاکس اورنج می باشند، همچنین نهال سیب برتر قاسمی در اولین سال پس از کاشت نهال به بار می نشیند و از این نظر بسیار زود بازده می باشد.

نهال سیب دیربازده کدام اند ؟

ارقام نهال سیب که پس از گذشت سه یا چند سال از کاشت نهال اولین میوه های خود را تولید می کنند تحت عنوان دیر بازده شناخته می شوند، البته باردهی پس از سه سال از کاشت نهال تقریبا مناسب بوده و زیان ده نمی باشد، ارقامی مانند نهال سیب رندرز، نهال سیب زرد رز و نهال سیب گرانی اسمیت پس از گذشت سه سال از کاشت نهال میوه تولید می کنند، لازم به ذکر است که شروع باردهی و رسیدن به سن بلوغ به شدت به مساعد بودن شرایط محیطی و همینطور میزان رسیدگی و کود دهی به درختان بستگی داشته و زمینه ی ژنتیکی تنها یک دلیل برای زمان شروع باردهی درختان میوه می باشد.

قیمت نهال سیب بر چه اساس تعیین می شود؟

زمانی که برای خرید نهال سیب به نهالستانها مراجعه می کنید متوجه تفاوت قیمت نهال سیب می شوید اما این تفاوت در قیمت نهال سیب به چه علت رخ می دهد؟
اولین و مهمترین دلیل اختلاف قیمت نهال سیب به تفاوت در ارقام سیب برمی گردد، بازار پسندی ارقام مختلف متفاوت بوده و این موضوع می تواند بر روی قیمت ارقام مختلف سیب تاثیر بگذارد.

فاکتور دوم در تعیین قیمت اقام مختلف سیب مقاوم بودن یا نبودن آنها در برابر آفات و بیماریها می باشد، ارقام مقاوم قیمت بالاتری نسبت به ارقام حساس یا نیمه حساس خواهند داشت.
میزان تحمل به خشکی: ارقامی از سیب که بتوانند تحمل بالاتری نسبت به کم آبی داشته باشند با توجه به شرایط آبی این روزهای مناطق مختلف ایران مناسب تر بوده و بنابراین قیمت بالاتری دارند.

کیفیت نهال دلیل دیگری است که بر قیمت نهال سیب تاثیر می گذارد، برای مشخص شدن کیفیت نهال دو اصل گواهی سلامت و شناسنامه نهال باید در نظر گرفته شود، نهالهایی که سلامت و اصالت آنها تایید شده باشد گران تر از نهالهای بدون تاییدیه می باشند.
نژادهای سیب اصلاح شده که هم دیرگل هستند و هم زودبازده، ارقام پر طرفداری خواهند بود بنابراین چون خواهان زیادی دارد ممکن است که روی قیمت نهال سیب تاثیر بگذارد، ولی در کل شما اگر از یک تولید کننده نهال مانند برتر نهال خریداری کنید تفاوت چندانی بین قیمت های تولید شده نخواهید دید، شما مستقیم و بدون واسطه از خود تولید کننده خریداری می کنید و قیمت پایینتری را خرید خواهید کرد.

سود و درآمد هر درخت سیب چقدر است؟

سود باغداری حاصل کسر هزینه ها از درآمد حاصل از یک درخت خواهد بود، شاید محاسبه ی هزینه های انجام شده برای یک درخت کار دشواری باشد از این رو باغداران می توانند هزینه ها را به ازای هر هکتار محاسبه کرده و سپس از درآمد هر هکتار کسر کنند، در نهایت مبلغ به دست آمده را با توجه به تعداد نهال کاشته شده در هر هکتار به این تعداد تقسیم کنند، شاید برای شما این پرسش پیش بیاید که این هزینه ها شامل چه مواردی می شود و این رقم تقریبا چه عددی است؟ در پاسخ به این سوال که این رقم تقریبا چه عددی است جواب واضحی نمی توان داد چرا که هزینه ها بسته به سال، رقم درخت، شیوه هایی که باغداران برای انجام امور انتخاب کرده و بسیاری متغیرهای دیگر متفاوت هستند، هزینه ها شامل سم پاشی نهال سیب، کود دهی، هزینه ی خرید نهال، هزینه های آماده سازی زمین مانند خاک ورزی و حفر گودال، هزینه کارگر برای کاشت نهال، هزینه های آبیاری نهال سیب  و اجرای سیستم آبیاری قطره ای و غیره می باشد که در شرایط مختلف متفاوت است، به عنوان مثال هزینه ی یک لیتر سم برند خارجی با یک لیتر سم برند داخلی با یکدیگر متفاوت است، هزینه ی سم پاشی با ماشین آلات سنگین و یا سم پاش دستی متفاوت است، بنابراین به دست آوردن سود هر درخت سیب باید با توجه به نحوه ی اجرای عملیات باغبانی درختان سیب توسط خود باغدار انجام شود

در کل سود و کسب درآمد از باغ سیب در ایران در صورت مدیریت مناسب برای فروش نهال سیب می تواند بسیار سودآور باشد و همچنین با صادرات می توان به سود خوبی رسید و ارزآوری هم کرد، متاسفانه برخی از مناطق به خاطر کاشت بیش از حد برخی از درختان مانند سیب در آن مناطق ممکن است سیب سودآوری مناسبی نداشته باشد، در چنین حالتی در بیشتر مواقع با سردخانه ای کردن سیب می توان در زمان مناسب سیب را به بازار وارد کرد و فروش خوبی داشت.

پربارترین نژاد نهال سیب کدام است؟

اگر عوامل موثر بر باردهی که می تواند منجر به کاهش باردهی شود را نادیده بگیریم و زمینه ژنتیکی درختان سیب را مبنای پربارده بودن آن در نظر بگیریم ارقام پربار از قرار زیر است:

نهال سیب قرمز لبنان  180 الی 200 تن در هکتار
نهال سیب گلدن ورد زرد 180 تا 200 تن در هکتار
نهال سیب گلاب کهنز تابستانی 50 تا 60 تن در هکتار
نهال سیب میراگل 120 تا 130 تن در هکتار
نهال سیب گالا 40 تا 50 تن در هکتار
نهال سیب سفید شیشه‌ای 110 تا 120 تن در هکتار
نهال سیب گرانی اسمیت سبز 50 تا 60 تن در هکتار

خواص و ویتامین های موجود در سیب

برخی از مهمترین خواص سیب را به صورت تیتر وار بیان می کنیم:

فیبر بالا: فیبر بالا موجود در سیب به شدت برای سلامت سیستم گوارش اعم از معده و روده مناسب بوده و به رفع درد معده و یبوست کمک می کند، فیبر بالای موجود در این میوه به جلوگیری از ابتلا به بیماریهای سرطان سیستم گوارش از جمله سرطان روده کمک بسیاری می کند.

کلسیم: این میوه درختی سرشار از کلسیم بوده و به استحکام استخوانها کمک می کند از این رو مصرف سیب برای افراد مسن که به دلیل اختلالات هورمونی و کاهش سطح استروژن و پروژسترون در بدن دچار پیشرفت پوکی استخوان می شود توصیه می شود، مصرف سیب همچنین برای کودکان و نوجوانان که در مرحله ی رشد استخوانها و رشد قدی هستند نیز بسیار توصیه می شود.

کاهش وزن ولاغری: فیبر موجود در سیب به ایجاد احساس سیری کمک کرده و جلوی اشتهای کاذب را می گیرد و علاوه بر این موارد با دارا بودن انواع ویتامینها و مواد معدنی به عنوان یک غذای کامل نیز شناخته شده و برای کسانی که رژیم لاغری دارند یا بدن سازی کار می کنند بسیار مفید است.

آنتی اکسیدان: آنتی اکسیدانهای موجود در سیب با تاثیری که در حذف رادیکالهای آزاد در بدن دارند سبب جلوگیری از ابتلا به انواع سرطان در بدن می شوند، مصرف سیب به ویژه در شهرهایی که آلودگی هوا بالا است به دلیل جذب عناصر سمی و سنگین که در بدن به صورت رادیکال آزاد فعالیت می کنند بسیار توصیه می شود.

آیا نهال سیب را می توان در باغچه کاشت؟

درختان سیب برای باردهی بهتر به کاشت رقم گرده افشان نیاز دارند اما تمامی ارقام سیب می توانند برای یکدیگر گرده افشانی انجام دهند بنابراین چنانچه در منطقه ای زندگی می کنید که در بسیاری از منازل و در حیاط خانه ها درختان سیب کاشته شده است می توانید به باردهی تک درخت سیب کاشته شده در باغچه منزل خود بسیار امیدوار باشید این درختان گرده مورد نیاز خود را می توانند از درختان دیگر در منطقه به وسیله ی باد و حشرات تامین کنند، اما باغدارانی که درختان سیب را برای بهره برداری تجاری می کارند باید به تعداد مناسب رقم گرده افشان در بین درختان میوه خود از رقم مناسب بکارند تا باردهی مطلوبی داشته باشند.

نحوه پیوند زدن نهال سیب و درخت سیب

برخی از نهالستان ها برای اینکه پایه ی مقاومتری برای تولید نهال سیب داشته باشند از پایه ی بذری یک رقم سیب مقاوم نسبت به آفات و بیماریها استفاده کرده و سپس رقم حساس اما با بازار پسندی بالا را روی آن پیوند می زنند، برای انجام پیوند باید حتما از افراد متخصص و مجرب بهره گرفته شود،کسانی که به خوبی بدانند زمان درست انجام پیوند جوانه و پیوند شاخه چه زمانی است، بهترین محل ایجاد برش و پیوند زدن چه محلی روی شاخه است و بهترین جوانه یا شاخه برای پیوند زدن چه جوانه یا شاخه ای است، در صورتی که عملیات پیوند زدن با موفقیت انجام شود پیوند به اصطلاح گرفته و در سال بعد به سرعت رشد می کند، برای اینکه پیوند بیشتر از پایه رشد کند باید شاخه های پایه را به نفع رشد پیوند به شیوه ی صحیح هرس کرد که این کار را نیز افراد متخصص انجام می دهند.

روش های تکثیر نهال سیب ( تفاوت سیب بذری و پیوندی )

قبل از اینکه با روش‌های تکثیر نهال سیب آشنا شوید، بهتر است ابتدا تفاوت سیب بذری و پیوندی را بدانید. برخی ارقام سیب به صورت بذری و برخی به صورت پیوند زدن بر روی پایه های بذری تولید می شوند، پایه های بذری با استفاده از بذر رقم مورد نظر تولید می شوند اما پیوندی ها با استفاده از پیوند زدن یک رقم حساس اما پر بازده و با بازار پسندی بالا که احتمالا حساس به بیماری و آفت بوده تولید می شوند، در واقع پیوند زدن یک عمل اصلاحی به شمار می رود، بسیاری از باغداران ارقم پیوندی را به دلیل باردهی بیشتر و با کیفیت تر و همزمان مقاومت بالا تر بیشتر می پسندند، قیمت این ارقام نسبت به ارقام بذری بالا تر است اما خب قطعا تولید محصول اقتصادی تر خواهند داشت، همچنین بهتر است بدانید که برای تکثیر یک نژاد با کاشت بذر نهال تمام خصوصیات خوب درخت مادر انتقال پیدا نمی کند بلکه از طریق جوانه های درخت که زیر برگ های درختان می توان مشاهده کرد این تکثیر به خوبی انجام خواهد شد.

بیشتر بخوانید: باردهی درخت سیب پیوندی بیشتر است یا درخت سیب بذری؟

 

سود و درآمد هر درخت سیب چقدر است؟

سود باغداری حاصل کسر هزینه ها از درآمد حاصل از یک درخت خواهد بود، شاید محاسبه ی هزینه های انجام شده برای یک درخت کار دشواری باشد از این رو باغداران می توانند هزینه ها را به ازای هر هکتار محاسبه کرده و سپس از درآمد هر هکتار کسر کنند، در نهایت مبلغ به دست آمده را با توجه به تعداد نهال کاشته شده در هر هکتار به این تعداد تقسیم کنند، شاید برای شما این پرسش پیش بیاید که این هزینه ها شامل چه مواردی می شود و این رقم تقریبا چه عددی است؟ در پاسخ به این سوال که این رقم تقریبا چه عددی است جواب واضحی نمی توان داد چرا که هزینه ها بسته به سال، رقم درخت، شیوه هایی که باغداران برای انجام امور انتخاب کرده و بسیاری متغیرهای دیگر متفاوت هستند، هزینه ها شامل سم پاشی، کود دهی، هزینه ی خرید نهال، هزینه های آماده سازی زمین مانند خاک ورزی و حفر گودال، هزینه کارگر برای کاشت نهال، هزینه های آبیاری و اجرای سیستم آبیاری قطره ای و غیره می باشد که در شرایط مختلف متفاوت است، به عنوان مثال هزینه ی یک لیتر سم برند خارجی با یک لیتر سم برند داخلی با یکدیگر متفاوت است، هزینه ی سم پاشی با ماشین آلات سنگین و یا سم پاش دستی متفاوت است، بنابراین به دست آوردن سود هر درخت سیب باید با توجه به نحوه ی اجرای عملیات باغبانی درختان سیب توسط خود باغدار انجام شود

در کل سود باغ سیب در ایران در صورت مدیریت مناسب برای فروش میوه سیب می تواند بسیار سودآور باشد و همچنین با صادرات می توان به سود خوبی رسید و ارزآوری هم کرد، متاسفانه برخی از مناطق به خاطر کاشت بیش از حد برخی از درختان مانند سیب در آن مناطق ممکن است سیب سودآوری مناسبی نداشته باشد، در چنین حالتی در بیشتر مواقع با سردخانه ای کردن سیب می توان در زمان مناسب سیب را به بازار وارد کرد و فروش خوبی داشت.

بهترین نهاستان سیب چه ویژگی هایی دارد؟

در زمان خرید نهال سیب این سوال در ذهن باغداران ایجاد می شود که به کدام نهالستان برای خرید بهترین نهال سیب می توان اعتماد کرد، برای اینکه بدانید کدام نهالستان مورد اعتماد است در اینجا برخی از ویژگیهای یک نهالستان معتبر و خوب را بیان می کنیم.

یک نهالستان معتبر باید مجوز فعالیت خود را از مراکزی مانند جهاد کشاورزی، سازمان نظام مهندسی و حفظ نباتات دریافت کرده باشد.

نهال باید در شرایط بهینه با خاک سالم و کودهای مناسب تولید شده باشد.

نهالستان معتبر نهالهای سالم و اصیل به باغداران عرضه می کند.

نهالستان معتبر دارای کادر متخصص و مهندسان مجرب بوده که باغداران را از زمان خرید نهال تا احداث باغ و مراحل مختلف باغداری همراهی و راهنمایی می کنند.

بهترین زمان خرید نهال سیب چه زمانی ست؟

باغداران می توانند پس از پیدا کردن نهالستان معتبر و مناسب در هر زمان از سال نهال خود را خریداری کنند و چنانچه فصل مناسب برای کاشت نهال سیب نبوده و یا هنوز آماده سازی زمین را انجام نداده باشند نهالهای خود را برای پیشگیری از افزایش قیمت پیش خرید کنند و در زمان مناسب سفارش خود را تحویل بگیرند، اما به طور کلی با توجه به مقاومتی که درختان سیب به سرمای زمستان دارند این درختان را می توانید در هر زمان از فصل خواب درخت یعنی از فاصله ی ریختن برگها تا بیدار شدن جوانه ها در بهار انجام داد، خرید نهال را می توانید پس از عملیات آماده سازی زمین در این دو فصل انجام داده و بلافاصله نهالها را به محل مورد نظر منتقل کنید، البته بهتر است در رابطه با تعیین تاریخ دقیق کاشت از مشاوره متخصصان در این زمینه استفاده کرده و بهترین تاریخ کاشت را انتخاب کنید.

از نظر علمی و همینطور تجربی در مناطقی که زمستان ها معدل دارند فقط پاییز آذر ماه بهترین زمان برای کاشت نهال سیب می باشد، در صورتی که شما در این زمان اقدام به کاشت نهال سیب کنید، نهال های شما تا زمانی که از خواب بیدار شود ریشه انداخته و خودش را با محیط جدیدش تطبیق داده و بعد از بیدار شدن رشد بهتری خواهد داشت به طوری که با این کار رشد نهال یکسال جلو می افتد، ولی در مناطق با زمستان های شدید توصیه نهالستان برتر این است که بعد از گذر فصل زمستان و یخبندان اقدام به کاشت نهال سیب شود. همه ما ۱۵ اسفند را روز درختکاری می دانیم در این زمان بهترین موقع برای کاشت نهال درخت است ولی بر اساس مناطق مختلف کشور با آب هوای مختلف این زمان ممکن است متفاوت باشد بهتر است که بعد اتمام دوره یخبندان زمستانی اقدام به کاشت نمود، خالی از لطف نیست که بدانیم در برخی از مناطق نیاز است که از نهال های به طور دائم در برابر عواملی مثل حیوانات وحشی مراقبت کرد، بنابراین باغداران ترجیح میدهند که نزدیک به آخر سال اقدام به کاشت کنند.

بهترین سیب جهان

بهترین سیب جهان سیبی است که ویژگیهای زیر را داشته باشد:
زود بازده باشد یعنی در یک الی دو سال اول پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز کرده و رسیدن به سن بلوغ نیز در آن زیاد طول نکشد.
پر بازده باشد، ارقامی که باردهی آنها در هکتار به 70 تا 80 تن می رسد صرفه ی اقتصادی بیشتری برای باغدار دارند.
بازار پسندی بالایی داشته باشد، ارقام سیبی که آبدار، ترد و شیرین بوده و ظاهر جذابی داشته باشند بازار پسندی بالایی خواهند داشت.
انبارداری طولانی مدت داشته باشند، برخیارقام سیب در واکنش به انبار داری طولانی مدت کیفیت خود را از دست داده و به اصطلاح پوک می شوند، این میوه ها در ظاهر مشکلی ندارند اما وقتی بریده می شوند داخل میوه پوک و بی آب شده، بنابراین این ارقام یا باید به سرعت به بازار برسند و یا فروش میوه های پوک باعث سلب اعتماد مشتریان می شود.ارقامی مانند سیب گلدن ورد زرد، سیب قرمز لبنان انبارمانی خوبی دارند.
ارزش صادراتی داشته باشند، ارقامی از سیب که کیفیت بالا در حد صادرات داشته باشند به دلیل محیا بودن بستر صادرات سود بیشتری را عاید کشاورزان کرده و مناسب تر می باشند.

مشخصات یک نهال خوب سیب

یک نهال خوب سیب تقریبا تمام مشخصات ذکر شده در بخش پیشین را باید داشته باشد به علاوه اینکه نهالستانی که از آن رقم خاص و مناسب سیب را خریداری می کنید باید شناسنامه و گواهی تایید سلامت نهال را نیز ارائه کرده و در این صورت می توان گفت این نهال یک نهال خوب برای کاشت است که هم کیفیت و باردهی بالا داشته و هم کاملا سالم و اصیل است.
ولی در کل می توان گفت که با یک نگاه به ظاهر نهال می توان کیفیت نهال را تشخیص داد، نهال خوب نهالی است که در حد یک متر تا یک و نیم متر ارتفاع داشته باشد قطر تنه ی آن در حدود انگشت دست بوده و دارای ریشه های زیاد بوده به طوری که به صورت ریز و مویی بوده تا گیرایی خوبی داشته باشد، نهال خوب در سن یک سال بعد از پیوند هست به طوری که پایه آن به سن دو سالگی رسیده است، نهال در سن بالاتر از این گیرایی و رشد خوبی نخواهد داشت به طوری که در سن های بالاتر ریشه نهال کلفتر شده و همچنین نهال به محل خود عادت کرده و بعد از انتقال به زمین گیرایی خوبی نخواهد داشت، نهال خوب نباید کج و کوله باشد، همچنین با یک نگاه می توان تشخیص داد که این نهال تر و تازه هست یا پلاسیده است، برتر نهال، نهال های تولید شده خود را بعد از این که توسط دستگاه های بیل مکانیکی کنده به محل بسته بندی انتقال می دهد و داخل ماسه بادی گذاشته و سپس نهال ها را در بسته های مخصوص گذاشته به طوری که بسته ها به صورتی هستند که عایق هوا بوده و بسته ها تزریق پلیمر شده و هوا به داخل بسته بندی نفوذ نمی کند و نهال ها کاملا سالم به دست مشتریان میرسد.

شایع ترین بیماری و آفات نهال سیب

آفات و بیماریهای زیادی هستند که می توانند از مسیرهای مختلف از نهال آلوده گرفته تا ابزار آلود، آب یا باد و حشرات و پرندگان به باغ سیب منتقل شده و با استقرار در باغ سیب خسارات بسیار زیادی را ایجاد کنند، در این قسمت به برخی از مهمترین آفات و بیماریهای سیب، راه های انتقال آنها به باغ و مختصری از روشهای مهم کنترل آنها اشاره خواهیم کرد، برخی از بیماری ها به طور عمومی در اکثر مناطق وجود دارد مانند بیماری شته، سفیدک یا گنه خاکی که از آفات و بیماری های رایج خیلی از مناطق هستند، درمان آن ها بسیار ساده بوده و هر ساله باید سه تا از سم های مهم را در باغات استفاده کرد، آبامکتین، استامی پراید و کاپیتان یا در مواجه با خوردگی برگ ها که اکثرا به خاطر خوردن حشرات هستد می توان از ایمیدوکلروپراید استفاده نمود. در زیر به انواع بیماری های سیب و سپس آفات سیب به صورت مفصل خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.

بیماری آتشک که با نام مومیایی درختان سیب و گلابی نیز شناخته می شود با علائم مومیایی شدن میوه ها و باقی ماندن آنها بر روی شاخه و همینطور سوختگی شاخ و برگ درختان بیمار به طوریکه ممکن است در یک نگاه گمان کنید شخصی زیر درخت آتش درست کرده است و به همین دلیل به نام آتشک شهرت پیدا کرده است شناخته می شود، این بیماری در اثر حمله ی یک باکتری بیمارگر گیاهی به درختان سیب ایجاد شده و این بیماری به طور عمده به وسیله ی نهال آلوده و همینطور عدم رعایت بهداشت زراعی از قبیل جمع آوری نکردن میوه های آلوده، برگهای آلوده ریخته کف باغ و همینطور بی توجهی در هرس سر شاخه های آلوده اتفاق افتاده و تشدید می شود.

بیماری موزائیک سیب ویروسی بوده و با وارد شدن ویروس به نهال و تکثیر آن درون درخت در فرآیند فتوسنتز و تولید میوه درختان اختلال ایجاد می کند، این ویروس به طور عمده از طریق پیوند به درختان منتقل شده و شواهدی برای انتقال با حشرات در دسترس نیست بنابراین به طور قطع می توان گفت این بیماری به وسیله ی خرید نهال آلوده به باغ منتقل می شود، برای کنترل این بیماری در اصل تنها باید نهال سالم و گواهی شده خریداری کنید و در صورت خرید نهال ناسالم بهتر است درخت آلوده حذف شود چرا که هیچ گاه نمی تواند باردهی مطلوب را ایجاد کند.

این بیماری در اثر حمله ی قارچی به نام سیتوسپورا به درختان ایجاد می شود، این بیماری با علائم لکه های فرورفته ی قهوه ای رنگ روی شاخه و شکاف خوردن پوست شاخه، زرد شدن برگ درختان در شاخه ی آلوده و ریختن برگ و میوه ی درختان آلوده مشخص می شوند، نامگذاری این بیمارینیز بر اساس علائم آن انجام شده، دار به معنای شاخه درخت و خور از فعل خوردن گرفته شده و به معنای بیماری است که شاخه را می خورد، عامل بیماری با ابزار هرس آلوده، نهال آلوده و دیگر راه های انتقال که در صورت رعایت نکردن بهداشت در باغ انجام می گیرد منتقل می شوند، هرس سرشاخه های آلوده می تواند در کنترل بیماری موثر باشد و از همه مهمتر باید نهال سالم خریداری شود تا بیماری در حجم زیاد وارد باغ نشود.

بیماری لکه سیاه عامل بیماری قارچی از رده ی آسکومیستها بوده که به صورت آسکوکارپ داخل برگ ویوه های آلوده کف باغ زمستان گذرانی کرده و در ابتدای بهار وارد برگ ومیوه های تازه می شود، ایجاد لکه های قهوه ای وچوب پنبه ای روی میوه و لکه قهوه ای روی برگ، ریزش میوه ها و گال و پیچیدگی سرشاخه از علائم این بیماری می باشد، کنترل زراعی از قبیل هرس شاخه های آلوده و جمع آوری برگ و میوه های آلوده کف باغ اصلی ترین راه کنترل این بیماری می باشد، ورود عامل بیماری از طریق حیوانات، ماشین آلات کشاورزی و کارگران از باغ آلوده به سالم انجام می شود و همچنین از طریق نهال آلوده نیز ممکن است انتقال انجام شود.

 

بیماری گموز سیب که به طور عمده همراه با نهال و خاک آلوده وارد باغ می شود قارجی خاکزاد بوده و با استفاده از آب آبیاری در سیستم آبیاری غرقابی به سرعت در باغ توسعه پیدا می کند، کنترل این بیماری در صورت توسعه زید در طوقه درخت کار دشواری بوده و در برخی موارد باغداران مجبو ربه حذف درخت بیمار می شوند، واکاری در محل آلوده تا دست کم دو سال نباید انجام شود و باید آبیاری به نحوی انجام شود که آب از محدوده ی درگیر با بیماری عبور نکند، برای کنترل بیماری باید دقت داشت که بیماری از طریق نهال و خاک آلوده وارد باغ نشود در صورت وارد شدن کنترل آن مشکل بوده و با استفاه از کنترل شیمیایی تنها می توان گسترش آن را محدود کرد.

این آفت که با توجه به نام آن به درختان خانواده گلسرخیان حمله می کند یک نسل در سال داشته و در ابتدای بهار تخم خود را در کنار جوانه های شاخه های جدید گذاشته، لاروهای زرد رنگ آنها پس از بیرون آمدن از تخم از کنار جوانه ی انتهایی وارد شاخه شده و به سمت پایین شاخه کامبیوم مرکزی شاخه را می خورد با این کار سبب خشک شدن شاخه از سرشاخه به سمت پایین می شوند،مهمترین علائم این افت سبز خشکیدگی سرشاخه های سیب است، به ناگهان می بینید که برخی سرشاخه ها بدون اینکه شکسته باشند به همان شکل که برگ سبز بر روی آنها است خشک شده و برگهای سبز نیز کاملا خشک و کبریتی بر روی شاخه باقی می ماند و نمی ریزد، انتقال این آفت از طریق پرواز حشرات کامل از باغ آلوده به سالم بوده و تنها راه کنترل آن از هرس و از بین بردن شاخه های خشک شده ای که حاوی لارو هستند می باشد، با این کار نسل بعدی حشره از بین می رود.

این آفت هر دو تا سه سال یک نسل تولید کرده و در تمام مدت طول یک نسل خود به صورت لارو درون شاخه ی درختان به ویژه شاخه های جوان به سر می برند، این آفت می تواند از طریق نهال آلوده وارد باغ شده و یا پروانه ی آفت پس از خارج شدن از شفیره از باغ آلوده به سمت باغ سالم پرواز می کند، پروانه گیری با استفاده از تله های فرمونی یکی از موثر نترین راه های کنترب این آفت می باشد، ضمن اینکه با خرید نهال سالم باید از ورود آفت به باغ و منطقه جلوگیری کرد،این آفت سبب خشک شدن شاخه های آلوده و ریزش برگ و میوه می شود. آشنایی بیشتر با: کرم خراط سیب

آفت لیسه درخت سیب که به صورت پروانه های سفید با خالهای مشکی در بهار در باغ مشاهده می شوند با تخم گذاری بر روی برگ درختان سیب لارو خود را روی برگها تولید می کنند، لاروها با تغذیه از برگ (لیسیدن برگ به طوری که بافت پارانشیم برگی از بین رفته و تمام رگبرگهای اصلی و ریز باقی می ماند) و تولید ریسه های تارعنکبوتی دور خود از خود محافظت میکنند، درختان آلوده ممکن است در پوششی کامل از تارهایی شبیه به تارعنکبوت پوشیده شوند، این آفت خسارت زیادی به درختان سیب وارد کرده و کنترل شیمیایی و رعایت بهداشت و تقویت درختان از مهمترین راه های پیشگیری و کنترل آفت می باشد.

یکی از مهمترین آفات سیب که همه ی باغداران آن را می شناسند آفت کرم سیب می باشد، این آفت پروانه ای در زمانی که میوه به تازگی تشکیل شده است لارو خود را از طرق گلگاه میوه وارد کرده و تغذیه ی لارو از میوه ی سیب سبب افتادن سیب از درخت و یا در کمترین حالت کاهش بازار پسندی میوه می شود، کنترل این آفت با جمع اوری میوه های آلوده و از بین بردن آنها و از بین بردن حشرات بالغ در زمان ظهور آنها در ابتدای بهار با استفاده از تله های فرمونی امکان پذیر می باشد.

خرید نهال سیب برای چه استان هایی پرسود است؟

درختان سیب معمولا درتمام مناطق کشور کاشته و مورد بهره برداری قرار می گیرند، تقریبا در تمام استانهای کشور مناطقی مناسب به لحاظ شرایط آب و هوایی وجود دارد که بتوان در آن سیب کاشت، اما با توجه به نیازهای سرمایی درختان سیب، ارتفاع مناسب از سطح دریا و دیگر فاکتورهای رشدی مانند تامین نیاز آبی این درختان بهتر است در مناطق معتدله و کوهستانی کشور کاشته شوند، این شرایط به طور عمده در استانهای شمال غرب و استانهای غربی کشور در دامنه ی رشته کوه های زاگرس و استانهای شمال کشور در دامنه ی رشته کوه های البرز وجود دارد، علاوه بر این نواحی در تمام استانهایی که شرایط سرد و کوهستانی در بخشی از آنها فراهم باشد مانند استانهای یزد، اصفهان و کرمان ، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی نیز بهره برداری از سیب به طور عمده و سود آور انجام می شود، در بین شهر‌های مختلف کشور برخی از شهر‌ها مانند نهال مراغه و نهال سمیرم به دلیل شرایط خاصی که دارند تولید میوه سیب با کیفیت عالی داشته و در این ضمینه زبان زد خاص و عام هستند و به خاطر کیفیت بالای میوه سیب در این شهر‌ها باغات سیب در این شهرها بسیار سودآور هستند و محصولات سیب را با قیمت بسیار مناسب به فروش می‌رسانند.

پرسود ترین درخت سیب

بحث سود دهی درختان سیب یک بحث پیچیده است،برخی باغداران گمان می کنند این که یک درخت باردهی بسیار بالا داشته باشد پس پر سود ترین درخت سیب خواهد بود، در پاسخ به این افراد باید گفت خیر این گونه نیست، یک درخت خوب سیب باید علاوه بر میزان باردهی بالا مقاومت بالا در برابر شرایط نامساعد محیطی و غیر محیطی مانند ابتلا به آفات و بیماریها نیز داشته باشد، به عنوان مثال اگر یک درخت سیب تا 80 تن محصول در سال تولید کند اما زود گل بوده و تحت تاثیر چند روز سرمای دیر رس بهاره بیشتر از نیمی از شکوفه های خود را از دست بدهد آیا باز هم یک نهال پر سود قلمداد می شود، یا درخت سیبی که 80 تن محصول می دهد اما به انواع آفات و بیماریها حساس بوده و یا نسبت به تنش خشکی حساس باشد و با یک استرس زیستی و غیر زیستی باردهی آن کاهش پیدا کند بازهم یک درخت پر سود است؟ درختانی که نسبت به ابتلا به آفات و بیماریها مقاوم نباشند نه تنها باردهی آنها در اثر ابتلا کاهش پیدا می کند بلکه هزینه های جاری یکسال را به دلیل سم پاشیهای مکرر افزایش داده و این هزینه ها قطعا بر روی میزان سود حاصل از باغداری تاثیر منفی خواهد گذاشت، بنابراین به طور خلاصه می توان گفت درختی پر سود ترین درخت است که علاوه بر راندمان و کیفیت بالای محصول نسبت به ابتلا به آفات و بیماریها و نشهای محیطی نیز مقاومت داشته باشد

همچنین برخی از ارقام قیمت بالاتری در بازار به فروش می رسند، آیا نهال سیبی که تا دو برابر هم در بازار به فروش می رسد کاملا اقتصادی نیست؟ در جواب باید گفت قیمت بالای میوه در بازار تعیین کننده نخواهد بود شاید میوه با کیفیت و بازار پسندی رو تولید کنید ولی تناژ پایینی در هکتار داشته باشید بازم هم سود آوری خوبی نخواهد داشت، بنابراین بحث تناژ هم مهم هست ولی کافی نیست

در نهایت باید بگیم آیا درخت سیب که تناژ بالا و میوه با کیفیت تولید می کند می تواند سود آور باشد یا خیر؟ باید بگوییم که این دو مزیت باز هم تعیین کننده نخواهد بود، در مرحله آخر بحث فروش میوه هست، ممکن است که شما میوه با کیفیت و با تناژ بالا تولید کنید ولی به خوبی به فروش نرسانید سود حاصله شاید کفاف خرج و مخارج باغ را هم ندهد، در مورد درخت سیب این مشکل بسیار چشم گیر بوده به طوری که اگر در بحث صادرات سیب وارد نشوید سود حاصله به جیب دلالان خواهد رسید در کمترین حالت بهتر است که در صورت اشباه شدن بازار در زمان چیدن میوه ها بهتر است به فکر سردخانه ای کردن میوه بیافتید، در بین ارقام نهال هایی که تناژ بالایی می دهند و کیفیت و بازارپسندی عالی دارند و همچنین زمان بیشتری را می توان سردخانه ای کرد می توان به درخت گلدن وورد زرد اشاره کرده یا همان سیب زرد لبنان این رقم تا ۱۵۰ تن در هکتار باردهی دارد و کیفیت بی نظیری داشته و همیشه از بازار پسندی بالایی برخوردار بوده است و همچنین زمان زیادی را می توان در سردخانه نگهداری کرد.

همچنین از آنجایی که اکثر نهال های سیب دیررس هستند و در آخر تابستان وارد بازار می شوند از این رو ارقام زودرس مانند سیب گلاب کهنز تابستانی یا سیب میراکل می توانند گزینه مناسبی باشند.

کاشت نهال سیب بر اساس مناطق مختلف کشور

همانطور که پیش تر نیز بیان شد نهال سیب را باید با توجه به تناسب نیازهای اقلیمی ارقام مختلف در منطقه ی مناسب به لحاط اقلیمی و آب و هوایی کاشت، در ادامه برخی از ارقام متناسب با شرایط اقلیمی متفاوت را به شما معرفی خواهیم کرد.

نهال سیب گرمسیری

نهال سیب به طور معمول در شرایط سردسیری به دلیل تامین نیاز سرمایی بهترین بارهی را خواهند داشت اما ارقامی از سیب تولید شده اند که به واسطه ی نیاز سرمایی پایین تر در مناطق گرمسیر نیز به راندمان بالا خواهند رسید، ارقامی مانند نهال سیب گالا با ۱۰۰ الی ۷۰۰ ساعت نیاز سرمایی، نهال سیب توسرخ با ۶۰۰ الی ۸۰۰ ساعت نیاز سرمایی، نهال سیب قرمز فرانسه با ۷۰۰ الی ۸۰۰ ساعت نیاز سرمایی و نهال سیب گرانی اسمیت می توانند برای کاشت در مناطق گرمسیر با زمستان کوتاهتر مناسب باشند. در مورد نهال سیب گرمسیری در مقاله <<نهال سیب برای مناطق گرمسیری>> بیشتر بخوانید.

نهال سیب سردسیری

اکثر ارقام سیب به دلیل نیاز سرمایی بالاتر از ۱۰۰۰ ساعت میزان تحمل سرمای زمستان تا منفی ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد ر داشته و در مناطق سردسیر با زمستانهای طولانی بهترین عملکرد را دارند، ارقامی مانند نهال سیب دو رنگ فرانسوی، نهال سیب رندرز و نهال سیب زرد و قرمز فرانسوی و لبنانی برای این مناطق بسیار مناسب هستند. بیشتر بخوانید: آشنایی با ارقام سیب سردسیری

نهال سیب معتدل

مناطق معتدا مناطقی هستند که زمستانهای سر و تابستانهای معتدل دارند و درختان سیب در تابستان نیازی به تحمل گرمای بالاتر از ۳۰ درجه ندارند، بیشتر ارقام درختان سیب که برای مناطق سردسیری استفاده می شوند در مناطق معتدل نیز باردهی خوبی دارند ارقامی مانند نهال سیب جرومین، نهال سیب زرد و قرمز لبنانی و نهال سیب زرد و قرمز فرانسوی برای کاشت در این مناطق مناسب هستند.

مشخصات نهال سیب استاندارد و سالم

در اینجا برخی از مشخصات مهمی که می تواند سالم بودن و استاندارد بودن نهال را تضمین کند شرح می دهیم:
نهال سالم باید دارای شاخه های صاف بدون لک و دارای جوانه های سالم باشد.
رشد قدی نهال باید استاندارد باشد و ترجیحا تمامی نهالهای خریداری شده باید تقریبا یک اندازه باشند.
شاخه های شکسته و زخمی نداشته باشد.
نهال های گلدانی هستند، خاک گلدان نهال حاوی علف هرز نباشد.
اینها مشخصاتی است که خود باغداران می توانند به صورت چشمی آنها را بررسی کنند اما مهمترین مشخصات نهال سالم مشخصاتی است که باغداران به صورت چشمی نمی توانند آنها را تشخیص دهند، این مشخصات سالم بودن نهال از لحاظ آلوده نبودن به عامل بیماری و یا آفت می باشد، این کار را تنها متخصصان گیاهپزشک و با استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی می توانند تشخیص دهند، نهالستانها قبل از فروش نهال باید نهالهای خود را به لحاظ بیمار نبودن و یا ناقل آفت نبودن مورد آزمون قرار داده و برای تایید سالم بودن آنها گواهی سلامت دریافت کنند، بنابراین توصیه می شود اکیدا از خرید نهال بدون گواهی سلامت اجتناب کنید.
دومین ویژگی که باغداران قادر به تشخیص آن نیستند اصالت نهال است، بسیاری از ارقام سیب در زمانی که تنها یک نهال کوچک هستند به هم شبیه بوده و تشخیص رقم از روی ظاهر نهال به وسیله افراد غیر متخصص امکان پذیر نمی باشد بنابراین نهالستانها باید تاییدیه اصالت نهال را به صورت شناسنامه به مشتریان ارائه کنند تا باغداران از بابت خرید خود اطمینان خاطر داشته باشند.

عکس نهال سیب

هر باغداری در نگاه اول به نهال می تواند قضاوت کند که نهال از کیفیت خوبی برخودار است یا نه، در ادامه عکس نهال های سیب تولید شده در نهالستان برتر نهال را ملاحظه خواهید کرد، نهال های دو ساله و اندازه نهال ها بالای یک و نیم متر ارتفاع دارد، نهال کاملا استاندارد برای کاشت می باشد، در مورد کیفیت خود نهال، خریدار می تواند به راحتی قضاوت کند، ولی در مورد کیفیت نژاد نهال، برتر نهال ضمانت نامه ارائه کرده و اصالت نهال را تضمین خواهد کرد و شما با خیال راحت به کاشت نهال سیب مبادرت خواهید نمود.

علت قیمت های متفاوت نهال سیب در بین نهالستان ها چیست ؟

چنانچه یک رقم سیب را امتحاب کرده و سپس با تماس با نهالستانهای مختلفقیمت نهالرا استعلام کنید متوجه تفاوت در قیمت یک رقم خاص نهال در نهالستانهای مختلف می شوید، دلیل این موضوع به داشتن و یا نداشتن گواهی های سلامت و اصالت نهال بر می گردد، نهالستانهایی که گواهی های سلامت و اصالت را برای نهال خود دریافت کرده باشند برای دریافت آنها هزینه پرداخت کرده اند و همین امر سبب افزایش قیمت نهال در این نهالستانها شده است، قطعا اندکی هزینه ی بیشتر ارزش این را دارد که شما از اصالت و سلامت نهالی که می خرید اطمینان خاطر کامل داشته باشید، به این نکته نیز اشاره کنیم که وقتی که شما از نهالستانی که نهال های خود را خودش تولید و عرضه می کند خریداری نمایید مطعمناً به قیمت پایینتر و با کیفیتر خرید خواهید کرد.

راهنمای اینترنتی خرید انواع نهال سیب

یکی از روشهای خرید نهال این روزها خرید به صورت اینترنتی می باشد، با یک سرچ ساده در فضای اینترنت متوجه می شوید نهال فروشی های بسیاری هستند که اقدام به فروش نهال در فضای اینترنت می کنند، در صورتی که نهالستان معتبر و مجوز داری را در فضای اینترنت پیدا کردید که مجوزهای دریافتی خود را نیز در صفحه ی خود به نمایش گذاشته باشد می توانید پس از برقراری تماس و دریافت مشاوره و راهنمایی از متخصصان آنها اقدام به خرید نهال از ایشان کنید، توجه داشته باشید که انتخاب نهالستانی که به صورت اینترنتی فروش نهال انجام می دهد باید با تحقیق کامل انجام بگیرد و باغداران عزیز می توانند پس از انجام مشاوره با چند نهالستان تصمیم خود را برای انتخاب نهالستان مناسب بگیرند، از مزیتهای خرید اینترنتی نهال این است که باغداران می توانند تمامی مراحل قبل از خرید نهال شامل مشاوره برای احداث باغ و انتخاب نهال مناسب را بدن نیاز به مراجعه حضوری انجام دهن و پس از قطعی شدن تصمیم به خرید خرید خود را یا به صورت حضوری در محل نهالستان یا به صورت اینترنتی انجام دهند، یکی دیگر از مزیتهای خرید اینترنتی این است که باغداران می توانندسفارش خود را به صورت پیش خرید ثبت کرده و تا زمان انجام عملیات آماده سازی زمین نهالهای پیش خرید شده در محل نهالستان باقی می مانند، در این صورت باغدار نیازی به نگرانی از بابت محل نگهداری نهال تا فرارسیدن تاریخ کاشت نخواهند داشت.

زیر درخت سیب چه بکاریم

باغداران سنتی زیر درختان سیب خود اقدام به کاشت برخی محصولات زراعی می کارند این امر در مورد نهال های تازه کاشته شده ایرادی نداشت چرا که هم آفتاب کافی به فاصله ی بین درختان می رسید و هم دور آبیاری درختان تازه کاشته شده کوتاهتر بوده و می توانستند دور آبیاری درختان و گیاهان زراعی را تنظیم کنند ( به غیر از این تفاوت‌هایی بین محصولات زراعی و باغداری وجود دارد برای اطلاعات بیشتر مقاله تفاوت زراعت و باغداری را مطالعه کنید) ، اما زمانی که درختان بزرگ شده و قطر می گیرند از یک طرف برروی زمین زیر خود سایه اندازی کرده و کاشت گیاهان زراعی در سایه ی درختان جواب نمی دهد و از طرفی دور آبیاری درختان مسن افزایش پیدا کرده و به دو هفته می رسد و آبیاری گیاهان زراعی به فاصله ی دو هفته مناسب نیست و اگر بخواهید به خاطر گیاهان زراعی فواصل آبیاری را کوتاه کنید باعث صدمه دیدن درختان و اتلاف منابع آبی می شوید، بنابراین چنانچه باغدارای را به صورت تفریحی انجام می دهید و فاصله ی درختان را بیشتر از معمول در نظر می گیرید و می توانید آبیاری درختان و گیاهان زراعی را بدون صدمه دیدن درختان در اثر آبیاری زیاد انجام دهید می توانید انوع صیفی جات و یا گیاهان دارویی را زیر درختان سیب بکارید اما چنانچه باغداری سیب را با هدف تجاری دنبال می کنید توصیه می شود وقت و سرمایه خود را برای تولید محصولات زراعی با ارزش کم تلف نکرده و ریسک آسیب رساندن به درختان به واسطه ی کاشت گیاهان زراعی را متحمل نشوید

همچنین در بسیاری از مناطق فاصله درختان سیب را به شش متر افزایش می دهند و بین آن ها نهال هلو یا نهال شلیل کاشت می کنند، این درختان چون عمر اقتصادی کوتاهی دارند و تا ده سال می توان به صورت کاملا اقتصادی ازشان استفاده کرد بنابراین تا زمانی که درختان سیب کاملا بالغ نشده می توان از این دو رقم نهال استفاده نمود.

دیرگل بودن نژاد سیب چه مزیتی دارد؟

همانطور که می دانید با توجه به نیاز دمایی و آب و هوایی خاص درختان سیب و نیاز آن به تامین سرما برای شکوفایی بهتر این درختان به طور معمول در مناطق کوهستانی، سردسیر و یا معتدل کاشته می شوند، در این مناطق در بیشتر موار زمستان طولانی شده و به بهار کشیده می شود و یا اگر زمستان طولانی نشود ممکن است پس از گرم شدن هوا در بهار به ناگهان یک الی دو روز با سرمای شدید مواجه شده و به اصطلاح سرمای دیر رس بهاره حادث می شود، در این شرایط درختان زود گل که در هفته ی اول بهار و یا اواخر اسفند شکوفه داده اند گلهای خود را از دست می دهند، این درحالی است که ارقام دیر گل هنوز گل نداده و بنابراین در اثر این پدیده خسارت نمی بینند، در نتیجه باغداران اغلب به دنبال ارقام دیر گل هستند تا از آسیب سرمای دیر رس بهاره در مان بمانند.

سیب اصلاح شده به چه معناست؟

ارقام بومی سیب هر کدام ایراداتی داشتند که ممکن بود برای بهره برداری تجاری مناسب نباشند، به عنوان مثال با وجود اینکه نسبت به تنشهای محیطی و غیر محیطی مقاوم بودند اما باردهی بالا و یا کیفیت بالای میوه نداشتند، متخصصان اصلاح نژاد با انجام عملیات اصلاحی توانستند مقاومت ارقام مقاوم اما بی کیفیت و یا راندمان تولید پایین را به ارقام حساس اما با کیفیت و راندمان تولید بالا منتقل کرده و با اینکار ارقامی تولید کنند که هم مقاوم باشد و هم راندمان تولید بالا داشته باشند، به این کار اصطلاحا اصلاح نژاد و به ارقام تولید شده ارقام سیب اصلاح شده می گویند، همچنین تمام ارقام اصلاح شده دیر گل بوده و از سرمایه بهاره نیز در امان هستند، و تناژ بالایی در هکتار تولید می کنند.

کدام سیب ها نیاز به گرده افشانی دارند؟

اغلب درختان سیب برای تولید میوه با کیفیت بیشتر و راندمان بهتر نیاز به کاشت ارقام گرده افشان در بین درختان بارده ندارند ولی کاشت ارقام دیگر برای گرده افشانی تاثیر خوبی می تواند در باردهی درخت داشته باشد، در انتخاب گرده افشان مناسب حتی می تواند یک اصلاح نژاد به صورت عملیات باغبانی نیز انجام دهد، بنابراین در انتخاب رقم گرده افشان برای ارقام سیب خود بسیار دقت کرده و با مشورت گرفتن از افراد متخصص ارقام مناسب و به تعداد مناسب بکارید.

بیشتر بخوانید: چگونگی گرده افشانی درحت سیب

پربارترین نژاد های سیب کدام اند ؟

در این قسمت برخی ارقام سیب که باردهی بالا داشته و میزان باردهی آنها را برای شما مثال می زنیم:
نهال سیب گالا با 70 تن محصول در هکتار
نهال سیب عروس با حداکثر 50 تن محصول در هکتار
نهال سیب رندرز با 100 تن محصول در هکتار
نهال سیب فوجی با 70 تن محصول در هکتار
نهال سیب تو سرخ با 60 تن محصول در هکتار
نهال سیب گرانی اسمیت با 70 تن محصول در هکتار
نهال سیب گلاب کهنز با حداکثر 70 تن محصول در هکتار
نهال سیب میراکل با 70 تن محصول در هکتار
نهال سیب گلدن وورد زرد و دلشیز با 100 تن محصول در هکتار

مزایای احداث باغ سیب

سیب میوه ای با بازرار پسندی بالا بوده که در بازار به خوبی به فروش می رود.

یک محصول صادراتی بوده و می توان با صادرات سیب سود خوبی به دست آورد.

انبارداری طولانی مدت داشته و با انبار کردن پس از برداشت می توان میوه راخارج از فصل تولید و با قمت بهتر به فروش رساند.

کنترل آفات و بیماریها در آن در صورت داشتن مدیریت اصولی ساده می باشد.

کاشت سیب در مناطق مناسب به لحاظ اقلیمی به دلیل باردهی بالا بسیار سودده خواهد بود.

بیشتر بخوانید: مزایای احداث باغ سیب

 

احداث باغ سیب | مشاوره رایگان

احداث باغ سیب شامل مراحل مهمی مانند انتخاب رقم مناسب سیب برای منطقه ی مورد نظر باغداران، خاک ورزی و آماده سازی زمین قبل از کاشت با توجه به تحلیل تجزیه ی آنالیز خاک باغ،ضد عفونی کردن نهال ( پرالیناژ ) کاشت نهال و همینطور رسیدگی به درختان پس از کاشت تا مرحله ی ثمر دهی شامل کود دهی، سم پاشی و هرس درختان می باشد، برخی باغداران که در زمینه ی باغداری سیب تجربه دارند ممکن است تمام این مراحل را بدون نیاز به مشاوره انجام دهند و برخی دیگر که تازه کار هستند نیاز به دریافت مشاوره داشته باشند اما در هر صورت باید بدانید باغداری نوین و اصولی برای رسیدن به حداکثر عملکرد و سود دهی نمی تواند بدون دریافت مشاوره و راهنمایی از متخصصان انجام شود، برای دریافت مشاوره رایگان برای انجام تمامی مراحل از قبل از خرید نهال تا پس از تاسیس باغ و باغداری می توایند از طریق شماره تماسهای اعلام شده اقدام کرده و با مشاوران زبده ی ما در تماس باشید.

بهترین نژاد های سیب کدام اند ؟

به جرات می توان گفت تنها فاکتور در تعیین بهترین بودن برای نژادهای مختلف سیب مقاومت داشن به شرایط و تنشهای محیطی و غیر محیطی مانند ابتلا به آفات و بیماریها می باشد، چرا که هر چقدر هم تولید و کیفیت میوه بالا باشد اما درخت مقاوم نباشد تمام این تولید و کیفیت می تواند از دست برود، شاید شما سیب گلدن وورد زرد یا سیب زرد لبنان را شنیده باشید به جرئت می توان گفت که این نژاد یکی از بهترین نژادهای سیب می تواند باشد، همچنین نژادهایی مانند سیب سفید شیشه ای در سال های اخیر طرفداران زیادی را پیدا کرده است و از بازارپسندی خوبی برخوردار بوده، از ارقام دیگر به سیب کهنز تابستانی نیز به خاطر کیفیت بالا و زودرس بودن آن از محبوبیت زیادی برخوردار شده است.

برتر نهال مرکز فروش نهال سیب

یکی از مراکز فروش نهال که با داشتن سالها تجریه در زمینه ی تولید نهال و حتی تولید ژنوتیپهای برترنهال سیب فعالیت می کند برتر نهال می باشد، برترنهال با داشتن کادر متخصص و مجرب در زمینه ی تولید نهال مجوز فعالیتهای خود را از مراکز ذیصلاح مانند جهاد کشاورزی و سازمان نظام مهندسی کشاورزی و زیر نظر مهندسین این مراکز دریافت کرده و برای تمام نهالهای خود گواهی اصالت و سلامت دریافت کرده است، متخصصان برتر نهال با صعه ی صدر پاسخگوی سوالات مشتریان در زمینه ی خرید نهال و احداث باغ بوده و برای احداث باغ به ایشان مشاوره رایگان می دهند، باغداران حتی پس از تاسیس باغ خود برای مدیریت صحیح باغ نیز می توانند روی مشاوره و راهنماییهای مهندسین مشاور برتر نهال حساب کرده و از ایشان راهنمایی بگیرند.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

4 پاسخ به “نهال سیب✔️ خرید + لیست قیمت انواع نهال سیب [پاییز 1402]”

  1. وحیده زندگان گفت:

    با سلام
    با توجه به تنوع بالای نهالها، محصول کدامیک مناسب برای صادرات به کشورهای همسایه است؟

    • mohammadi گفت:

      سلام
      نهال سیب رقم خوب و کاملا تجاری بخواین پیشنهاد بدم نهال سیب گلدن وورد زرد هست این رقم ماندگاری بالایی داخل سردخانه داره و برای صادران هم بهترین رقم هستش

  2. نگین فرامرزی گفت:

    سلام وقتتون بخیر ، بنده از نهالستان برتر نهال چند نهال سیب سفارش دادم کیفیت عالی و مطلوبی داشتن فقط متاسفانه سفارشات دیر رسید دستمون …… انشالله در دفعات بعد این مشکل رفع بشه

    • برتر نهال گفت:

      سلام خوشحالی که رضایتتون رو جلب کردیم
      بابت تاخیر ایجاد شده ازتون غذرخواهی می‌کنیم
      برخی از روزها به خاطر ترافیک کاری شاید یکی دو روز طول بکشه تا فاکتور‌ها آماده ارسال بشن ولی همنی که نهال‌ها از زمین کنده می‌شوند و بسته بندی می‌شود ارسال می‌شود و بعد از یک الی دو روز کاری نهال‌ها کاملا سالم به دستت مشتریان می‌رسد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال